10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Prostia se plateste

Ionel Ciobotea din Craiova s-a imprumutat in 1998 de la matusa sa, Profira Grecescu, din aceeasi localitate. Aceasta, insotita de un martor, s-a intilnit cu nepotul,
i-a dat banii si au incheiat o chitanta de mina. Suma imprumutata care a fost trecuta pe chitanta de mina era de 75 de milioane de lei, cu termen de rambursare la trei luni. Ionel Ciobotea a semnat chitanta, iar dupa expirarea celor trei luni trecute in chitanta Profira Grecescu i-a pretins cele 75 de milioane de lei. Pentru ca nu si-a primit banii, matusa l-a actionat pe nepot in instanta.

Ruda, ruda, dar brinza-i pe bani

Intre matusa Profira si nepotul Ionel s-a incheiat, in 30 martie 1998, chitanta de mina pentru imprumutul de 75 de milioane de lei. Martor la imprumut a fost ruda Profirei, Mitica Dobrescu. Pentru ca nu a primit banii, Profira a apelat la instanta, cistigind toate procesele. Instanta a hotarit ca Ionel Ciobotea ii datoreaza Profirei Grecescu suma de 75 de milioane de lei si dobinda aferenta, practicata de BNR de la data raminerii definitive si irevocabile a sentintei civile. Pe 30 martie 2000, sentinta a ramas definitiva si irevocabila la Curtea de Apel Craiova. Dupa un an de la pronuntarea definitiva a sentintei, Ionel Ciobotea a inceput sa depuna la CEC, in contul Profirei Grecescu, diferite sume de bani, astfel ca in urma cu citeva zile se strinsesera aproximativ 35 de milioane de lei.

De la 75 de milioane, petenta pretinde 200 de milioane

Profira Grecescu s-a adresat senatorului de Dolj, Adrian Paunescu, cu rugamintea de a o ajuta sa recupereze suma de la Ionel Ciobotea care, intre timp, a devenit secretarul general al Prefecturii Dolj. De aici, lucrurile au depasit cadrul unui litigiu privat si s-au extins, cuprinzind si Prefectura Dolj, prin audienta doamnei in cauza la prefectul Cornel Mondea. In audienta, Profira Grecescu a amintit de o suma de 200 de milioane de lei pe care secretarul general al prefecturii i-ar datora-o. Pentru a stinge litigiul dintre cei doi, prefectul i-a chemat si le-a pus in vedere sa-si rezolve problema. „Conflictul dintre Ciobotea si Grecescu este unul privat si nu angajeaza institutia prefecturii. Doamna a venit in audienta si m-a rugat sa o sprijin in recuperarea sumei. Interventia mea in acest conflict a fost doar in calitatea de sef pe care o am asupra lui Ciobotea care este angajatul prefecturii. Le-am pus in vedere sa se intilneasca cu avocatii sau cu cine vor ei si sa-si plateasca datoriile“, a spus prefectul Cornel Mondea.

Secretarul general al prefecturii crede ca litigiul este stins

Ionel Ciobotea spune ca nu este de acord cu cele prezentate de matusa sa si ca s-a achitat fata de aceasta: „Cind am imprumutat banii de la matusa mea, care au fost 50 de milioane, si nu 75 de milioane cum sustine ea si cum a fost incheiata chitanta, i-am explicat ca nu-i pot da inapoi in trei luni 50 de milioane plus dobinda de 25 de milioane, dar ea a zis ca nu-i nimic si ca pot sa-i dau cind am. Acum nu mai recunoaste ca mi-a dat 50 de milioane si zice ca de fapt mi-a dat 75, si intr-adevar, crezind in cuvintul ei am acceptat sa semnez chitanta pe 75 de milioane. De la data cind a ramas definitiva si irevocabila, sentinta se calculeaza, asa cum a spus instanta, dobinda practicata de BNR si in final ar fi trebuit sa-i dau 108 milioane de lei, si nu 200 de milioane cum sustine. Eu am depus la CEC, la dispozitia Profirei Grecescu, toti banii, dar nu vrea sa-i ia si m-a amenintat ca de fapt o sa-mi vinda apartamentul in care locuiesc cu familia, pentru a-si lua cele doua sute de milioane.“

Litigiul dintre cei doi, care a angrenat cu voie sau fara voie si institutii ale statului, a demonstrat un singur lucru: acela ca inainte de a-ti pune semnatura pe un document trebuie sa-l citesti mai intii. Iar cind e vorba de bani, se stie ca ei sint ochiul… dracului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS