10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuro - fata in fata cu economiile populatiei

Euro – fata in fata cu economiile populatiei

Simbolul grafic al euro se inspira din litera greaca epsilon si ne aduce aminte in acelasi timp de leaganul civilizatiei europene si de prima litera a cuvintului Europa, liniile orizontale semnificind stabilitatea. Cu toate acestea, adeptii economiilor „la saltea“ par sa ramina indiferenti fata de iminenta trecere la moneda europeana.

Pentru persoanele fizice, euro este o varianta profitabila de a-si tine economiile, chiar si pentru cei care prefera dolarul american, care nu a avut pina la data lansarii euro nici un concurent serios care sa-i ameninte pozitia dominanta pe piata tranzactiilor.

Solutia este plasarea economiilor la banca in monede ale tarilor din zona euro pina la sfirsitul lui 2001, cind bancile vor converti automat si gratuit aceste conturi. Adeptii economiilor „la saltea“ trebuie sa stie ca doar pina la 28 februarie 2002 pot beneficia de transformarea gratuita a valutelor in euro, data dupa care aceasta nu se va mai putea face decit la sediile centrale ale statelor din zona euro. Din cauza unui slab interes fata de aceasta problema, nu este exclus sa vedem, peste doar citeva luni, romani disperati, incercind sa schimbe in zadar valute care vor disparea din circulatie. Daca ne gindim ca pe parcursul istoriei, milioane de romani au ramas cu saci de bani in poduri sau in saltea din cauza modului in care orinduirile de orice fel i-au sfatuit despre reformele monetare ce aveau sa vie, nu este exclus ca istoria sa se repete.

In cazul in care cetatenii sint dispusi sa schimbe valutele in euro si nu in dolari, atunci trebuie sa stie ca, in calitate de viitori cutreieratori prin Europa, in speranta unui viitor mai bun, nu vor mai fi expusi riscului ratei de schimb pentru tarile din zona euro, iar costurile legate de schimbul valutar vor fi eliminate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS