21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCompaniile europene au inregistrat scaderi ale rezultatelor financiare

Companiile europene au inregistrat scaderi ale rezultatelor financiare

Valul de rezultate financiare in scadere, prezentate de companiile europene la sfirsitul trimestrului al treilea, nu a facut decit sa pregateasca increderea consumatorilor pentru ceea ce va urma la finele acestui an si in anul urmator, avertizeaza o serie de analisti. Chiar daca perioada de raportare financiara a ajuns de-abia la jumatate, bancile de investitii pregatesc estimari privind perspectivele sectorului corporatist european. Firma franceza JCF, spre exemplu, arata ca, dupa o crestere de 20% a profitabilitatii companiilor din Europa, in anul 2000, evolutia indicelui Stoxx 50 indica o scadere de sapte procente in anul acesta, in timp ce in anul viitor se prefigureaza o crestere de 12,9%. Inainte de atentatele teroriste de la New York si Washington, aceste previziuni indicau o rata de crestere a profitabilitatii sectorului corporatist european cu patru procente. JCF precizeaza ca, dintre companiile care si-au prezentat rezultatele financiare pentru perioada iulie-septembrie, o mare parte, inclusiv Deutsche Telekom, Credit Suisse, Daimler Chrysler, Deutsche Bank, Philips Electronics si Ericsson, au suferit si retrogradari ale calificativelor acordate de principalele banci de investitii si agentii de evaluare financiara.

Profitabilitatea companiilor europene, in scadere

Dupa anuntarea profitului inregistrat in trimestrul al treilea, in crestere, au fost modificate doar perspectivele pentru ratingul grupului alimentar Nestle, al producatorului de echipamente de telecomunicatii Nokia si al producatorului elvetian de medicamente Novartis. Se preconizeaza, de asemenea, o scadere de zece procente a profitabilitatii companiilor din Europa in acest an, urmata de un declin de sase procente in anul 2002. In schimb, Goldman Sachs estimeaza ca profiturile firmelor europene vor cobori, in anul 2001, cu 19%, pentru ca anul viitor, acestea sa cunoasca o rata de crestere de patru procente.

Dintre toate sectoarele industriale, cel mai afectat va fi cel tehnologic, pentru care JCF preconizeaza o diminuare de 76% a profitabilitatii, in anul in curs, dar care s-ar putea redresa in 2002, cu aproximativ 15%. Sectorul asupra caruia impactul deteriorarii mediului economic la nivel global va fi cel mai redus este cel medical, profiturile companiilor de profil fiind estimate sa creasca in 2001 cu 15,5%, respectiv 12% in 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS