10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfganistan: Potop de bombe si lupte terestre crincene

Afganistan: Potop de bombe si lupte terestre crincene

Aviatia americana a lansat duminica un potop de bombe asupra nordului Afganistanului, in timp ce intre luptatorii antitalibani si militia islamista se dau lupte grele pentru preluarea controlului asupra unui oras strategic din apropierea frontierei uzbece. Bombardamentele, care sint cele mai puternice de la lansarea campaniei militare, pe 7 octombrie, survin la o zi dupa apelul lansat de extremistul islamist Osama bin Laden catre toti musulmanii, pentru apararea religiei si a fratilor lor din Afganistan in fata cruciadei lansate de Statele Unite. Bombardierele grele B-52 au lansat peste o suta de bombe intr-un interval de cinci ore asupra pozitiilor talibane din nord-estul Afganistanului, nu departe de frontiera cu Tadjikistanul, a constatat un jurnalist al AFP la fata locului. Absolut toate liniile frontului ocupate de trupele militiei islamiste au fost vizate de aviatia americana, care a lansat bombardamente succesive pe o lungime de circa 50 de kilometri.

Mazar-i-Sharif, orasul strategic

La vest de aceste linii ale frontului, de mai mult de 24 de ore au loc lupte violente intre fortele Aliantei Nordului (opozitia armata fata de regimul taliban) si trupele talibane, pentru preluarea controlului asupra orasului strategic Mazar-i-Sharif (din nord). Capturarea acestui oras, situat in apropierea granitei cu Uzbekistanul, care, printre altele, poseda un aerodrom, ar putea permite acordarea unui sprijin logistic fortelor de opozitie. De asemenea, orasul ar putea servi drept baza a unei eventuale desfasurari pentru forte americane. Alianta Nordului a anuntat, simbata dimineata, ca a strapuns, pentru prima oara, liniile talibane pe soseaua care duce spre Mazar-i-Sharif, preluind controlul asupra districtului Aq Kupruk, situat la 70 de kilometri sud de oras. S-au predat 800 de talibani, 200 au fost facuti prizonieri, iar 80 au fost ucisi, afirma opozitia. Insa, in cursul serii, talibanii afirmau ca au recistigat controlul asupra acestui district, opozitia avind numeroase pierderi umane in aceste lupte. Un purtator de cuvint al Aliantei Nordului a confirmat, duminica dimineata, aceasta contraofensiva, insa a tinut sa precizeze ca doar partea orientala a districtului a cazut in miinile talibanilor. Secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, aflat in vizita in Uzbekistan, a vorbit, duminica, de progrese notabile inregistrate in operatiunile militare. „Lupta noastra impotriva retelelor teroriste este in curs de desfasurare. Consideram ca avansam intr-un ritm care demonstreaza progrese notabile si apreciem eforturile depuse de guvernul uzbec“, a declarat Rumsfeld. Doua mii de militari americani se afla stationati in Uzbekistan, asteptind sa fie desfasurati pe teren.

Rusia trimite tancuri si vehicule blindate

La rindul ei, Rusia a promis un ajutor militar in valoare de 45 de milioane de dolari opozitiei armate afgane, intre care 40 de tancuri si peste o suta de vehicule blindate. Armata americana trebuie sa se grabeasca sa instaleze mijloacelor logistice inainte de venirea iernii, pentru ca ninsorile care au inceput sa cada au determinat pierderea unui prim elicopter simbata, fara insa a se inregistra victime. Zapada si-a facut deja aparitia pe lantul muntilor Hindukush, care, avind virfuri ce trec de 5.000 de metri inaltime, constituie o adevarata bariera intre talibani si fortele opozitiei, fiind aproape imposibil de traversat pe timp de iarna. Trupele militiei fundamentaliste detin controlul asupra inaltimilor strategice si pot, prin urmare, impiedica orice ofensiva spre sud si spre Kabul. In ciuda bombardamentelor insa, talibanii afiseaza o puternica hotarire si afirma ca vor continua lupta si in timpul Ramadanului (luna de post in calendarul lunar musulman, care incepe, anul acesta, pe 17 noiembrie). Duminica, trupele talibane au primit intariri constind in circa 1.200 de oameni inarmati, provenind din zonele tribale pakistaneze, numarul total al acestor voluntari care s-au alaturat talibanilor pentru jihad ajungind, in numai patru zile, la 4.400.

America ramine in stare de alerta

In Statele Unite, fortele de securitate sint, in continuare, in alerta maxima, de teama unor posibile noi atacuri teroriste, mai ales cu ocazia maratonului de la New York, intre timp fiind descoperit un al 18-lea caz de contaminare cu bacilul antraxului, dupa ce patru persoane care au contractat maladia provocata de acest bacil au decedat. Un cetatean din Delaware, angajat la serviciile postale din statul New Jersey, a contractat forma cutanata a maladiei antraxului, ceea ce a dus la descoperirea de spori ai bacteriei intr-un birou postal din apropiere de localitatea Camden, potrivit serviciilor de sanatate locale. FBI a recunoscut vineri, iar presedintele Bush simbata, in discursul radiofonic saptaminal, ca autoritatile nu stiu daca originea atacurilor cu bacilul antraxului este interna sau externa. Presedintele a dat, in schimb, asigurari ca „aceste crime vor fi solutionate, iar cei raspunzatori vor fi pedepsiti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS