10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Bolile venerice

Ce trebuie sa stim despre bolile venerice?

Sint boli contagioase, usor de vindecat, dar cu o conditie: sa fie tratate de la debutul lor.

Ce semnifica expresia „boli venerice“?

Termenul „venerian“ vine de la VENUS, zeita dragostei la romani, tocmai pentru a sublinia transmiterea bolilor prin contact sexual, iar pentru a sublinia acest fapt ele se numesc si boli cu transmitere sexuala (BTS).

Nu exista numai o boala venerica, ci mai multe. In principal cele mai grave sint SIDA si sifilisul, urmate de gonococie (blenoragie), herpes genital, chlamidioza etc.

Mult timp, cuvintele veneric sau boli venerice erau tabu. Era rusinos sa se vorbeasca despre ele. In realitate, nu trebuie sa existe nici o rusine, nici un mister deoarece ele sint boli contagioase, in care germenii se dezvolta si se inmultesc fara sa se manifeste clinic (in perioada de incubatie), apoi, cind, devin suficient de numerosi invadeaza organismul si boala se manifesta clinic. Diferenta de alte boli contagioase, care adeseori sint transmise prin aer, apa, alimente, este ca acesti germeni au predilectie catre organele genitale si ca este necesar, cu unele exceptii, un contact sexual pentru a transmite boala de la o persoana la alta.

Discutiile despre aceste boli trebuie sa se poarte liber, fara jena, bineinteles cu un medic de specialitate, care, pe linga tratamentul aplicat, asigura si secretul profesional, si nu cu prietenii sau persoane care nu sint de specialitate si care pot da sfaturi gresite in ceea ce priveste tratarea bolii.

Cine sint cei care se expun bolilor venerice?

Persoanele cele mai expuse sint cele care au contacte sexuale cu mai multi parteneri, asa-numitii „prieteni de vacanta“, cunostinte intimplatoare despre care nu stim cine sint, prostituatele.

Cel mai mare risc il reprezinta grupa tinerilor sub 20 de ani, care ezita sa se prezinte la medic de rusine.

Aspectul exterior al persoanei cu care ai avut un contact sexual te poate induce in eroare, deoarece atit la barbat, cit si la femeie, in stadiile incipiente, primele semne ale bolii venerice nu sint vizibile. Ei contamineaza alte persoane fara ca macar ei insisi sa stie ca sint bolnavi.

Exista un mijloc de prevenire?

Din pacate, nici o metoda de igiena locala dupa contactul sexual nu poate preveni aparitia bolii.

Cel mai bun mijloc de a preveni contaminarea este prezervativul, cu conditia sa fie aplicat la inceputul contactului sexual.

Contraceptia orala (pilulele) nu asigura nici o protectie fata de aceste boli venerice, iar un vaccin impotriva acestora nu exista.

Cum aveti certitudinea ca ati fost sau nu contaminati?

Doar medicul, cu ajutorul analizelor de laborator, poate sa va asigure ca aveti sau nu boala. Cu cit intirziati mai mult, cu atit compromiteti mai mult tratamentul si vindecarea, deoarece bolile venerice sint usor de vindecat la debutul lor (cu exceptia SIDA).

Diagnostic precoce = tratamentul precoce = vindecare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS