Acasă Actualitate Meteorologii olteni au trecut de la telex la computer, modem si telefon...

Meteorologii olteni au trecut de la telex la computer, modem si telefon mobil

Tragedia de la Apele Vii i-a marcat pe specialistii Centrului meteo Craiova

Dupa mai multi ani in care prognozele meteorologice nu prea coincideau cu fenomenele din atmosfera, centrele meteo din tara au fost dotate cu aparatura performanta, capabila sa transmita informatiile obtinute in teren, in timp real. Statia meteo din Drobeta Turnu Severin, infiintata in 1885 si inchisa de citeva ori de-a lungul acestei perioade, nu mai furnizeaza date prin telefon sau telex. Observatiile meteorologice sint realizate acum de catre o statie automata, datele se codifica automat, se transmit prin telefonul mobil atasat unui computer si ajung astfel la serviciul de prognoza a vremii.

Centrul meteorologic regional Craiova, de care apartine si Statia meteo din Drobeta Turnu Severin, este o sucursala a Institutului National de Meteorologie din Bucuresti si a fost infiintat in aprilie 1999, prin reuniunea subunitatilor din judetele Olteniei. Centrul asigura in prezent realizarea prognozelor meteorologice din judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Vilcea, Olt si sudul judetului Hunedoara. In componenta Centrului regional intra o retea de observatii, asigurata de 16 statii meteo, amplasate in cele cinci judete, in functie de complexitatea conditiilor de acolo. In judetul Mehedinti exista doua astfel de statii, la Bicles si la Halinga, ultima apartinind Combinatului de apa grea ROMAG PROD. Observatorul radar de la Craiova, instalat anul trecut, poate analiza sistemele noroase din intreaga Oltenie. „Informatiile sint actualizate o data la zece minute, fenomenele meteo periculoase putind fi observate din timp. Se poate spune cu precizie in ce localitate se semnaleaza diferite fenomene. Centrul de prevedere a vremii din Craiova colecteaza toate datele meteo, care se transmit la Bucuresti. Pe baza datelor din fiecare ora se realizeaza prognoza meteo pentru zona Olteniei-avertizari, buletine, prognoze, studii si cercetari“, a declarat, la Drobeta Turnu Severin, Mihai Lalescu, directorul Centrului regional de meteorologie Craiova.

Ploaie, lapovita si chiar ninsoare, in urmatoarele zile

Potrivit directorului Mihai Lalescu, pina acum citiva ani, datele meteo de la statii se transmiteau prin telefon si telex, conform codurilor internationale, la serviciul de prognoza a vremii. Conditiile precare au creat probleme deosebite in furnizarea informatiilor, care ajungeau de cele mai multe ori cu mare intirziere. O astfel de situatie, cu urmari tragice, a avut loc in urma cu citiva ani, in localitatea Apele Vii din judetul Dolj. Meteorologii nu au putut avertiza apropierea unei grindine, in urma careia au murit animale, iar multi oameni au ajuns la spital. „Noi am aflat, la fel ca toata lumea, caci nu exista statie de observatie, iar cei din zona nu au stiut ce trebuie sa faca. Acum nu se mai poate repeta o astfel de situatie. Activitatea de observare este complet automatizata, statia lucreaza singura, iar datele ajung unde trebuie in mod automat. Prognoza pentru urmatoarele 24 de ore se calculeaza din sase in sase ore. La Statia meteo din Drobeta Turnu Severin ne-am confruntat cu starea precara a patrimoniului, nu existau birouri sau scaune. Am reparat sobe, acoperisuri si am reusit sa aducem aparatura performanta. Cu ajutorul acesteia, raportul meteo care se efectueaza la ora 6.00 cuprinde fenomene meteorologice deosebite, pentru care au fost transmise date in ultimele 24 de ore, buletinul de la ora 10.00 contine cantitatea de precipitatii de la posturi, iar la raportul meteo de la ora 14.00 se prezinta fenomenele meteo deosebite, intimplate de la ora 6.00, situatia meteo si prognoza pentru urmatoarele 24 de ore sau pe un interval de pina la sapte zile“, a spus Mihai Lalescu. Directorul Centrului regional de meteorologie Craiova a tinut sa avertizeze si asupra faptului ca vremea se va raci accentuat in toate regiunile tarii, in perioada 2-5 noiembrie. In acest interval se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si chiar ninsoare, polei si vint puternic. Temperaturile vor fi negative, de pina la minus zece grade Celsius in centrul tarii.

Exit mobile version