14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile neplatite au lasat satul Cotofeni fara apa si curent

Datoriile neplatite au lasat satul Cotofeni fara apa si curent

Locuitorii satului Cotofeni, din comuna doljeana Almaj, intimpina tot felul de probleme din cauza modului in care este administrat bugetul local. In urma cu multi ani, cind in zona au inceput forarile dupa titei, satenii

s-au trezit cu apa din fintini poluata cu reziduuri petroliere. Regia de Apa de la Craiova a venit in sprijinul oamenilor, fiind de acord ca la Cotofeni sa se monteze trei sau patru cismele publice alimentate din aductiunea Izvarna – Craiova. Acestea insa n-au putut asigura necesarul de apa pentru toata localitatea. In aceasta situatie, Consiliul Judetean Dolj a contractat un antreprenor care sa realizeze un sistem separat de aprovizionare cu apa. Au fost identificate citeva surse in apropiere de riul Jiu, care au fost captate, iar apa ajunge in sat la mai multe cismele publice, insirate de-a lungul drumului, printr-o retea de conducte si cu ajutorul pompelor electrice. Totul parea ca intra in normal. Saptamina trecuta insa, localnicii au ramas iarasi fara apa. Motivul – facturile catre ELECTRICA SA si catre Regia de Apa (acesteia, pentru cele trei robinete din comuna) au ramas neachitate. In concluzie, SC ELECTRICA a taiat curentul la statia de pompare a apei si la… sediul primariei. Citeva zile, locuitorii prinsi fara rezerve si vitele din Cotofeni au rabdat de sete. Masura coercitiva indreptata impotriva populatiei a fost ridicata, insa Primaria din Almaj n-a beneficiat de aceasta clementa nici pina azi. Functionarii nu mai pot elibera adeverinte sau alte acte pentru consateni, pe motiv ca masina de scris a primariei este… electrica. Incercind sa dreaga busuiocul, viceprimarul Constantin Circiumaru impreuna cu doi consilieri locali, cu perceptorul si cu casiera au pornit cu caciula in mina pe ulitele satului sa le ceara locuitorilor din Cotofeni banii pe apa pe care au baut-o, considerind ca o mica dijma n-ar strica. „Noi am ajuns la concluzia ca datoriile trebuie sa fie suportate de consumatori. De la fiecare familie luam 70.000 de lei de persoana. Asta inseamna o datorie pe sapte luni. Daca ajungem la zi, taxa va fi de zece mii lei pe luna, de persoana“ – a spus Constantin Circiumaru. Satenii sint de alta parere. Ei spun ca normal ar fi sa se plateasca la gospodarie, nu la numarul de persoane: „Noi sintem sapte membri in familie, iar vecinul este singur, dar are gradina mai mare decit a noastra si deci foloseste mai multa apa la udat“, spune un localnic.

Reparatie capitala – spoiala generala

Nici elevii sau profesorii de la Scoala din Cotofeni nu o duc mai bine decit cei de acasa. Directorul unitatii de invatamint, prof. Valentin Luca Angelescu, a declarat: „Ultimele reparatii s-au efectuat in primavara lui 2000, inainte de alegeri. De atunci nu i-am mai prins pe cei de la primarie. Reparatiile au fost, de fapt, zugraveli exterioare si interioare in cancelarie si in doua laboratoare. In restul scolii nu s-a facut nimic. Ni s-a spus ca nu mai sint bani pentru scoala noastra, deoarece s-a cheltuit mult cu reparatul Scolii din Almaj“. Prof. Maria Dinca a adaugat: „Sint cadru didactic aici de 28 de ani si am fost si eleva acestei scoli. Localul este acum intr-o stare jalnica. Acoperisul de tabla era plin de rugina. Abia a putut fi curatat cu deruginol. Doar un colt a fost dat cu un strat de vopsea si a ramas cum il vedeti, pestrit. Acum trei-patru ani, consiliul local a aprobat ca fostul camin cultural de linga noi sa treaca in patrimoniul scolii, pentru sala de sport si pentru festivitati. Cladirea este gata sa se prabuseasca. Soba dintr-o clasa a fost reparata tot inainte de alegeri. Cind au probat-o, aceasta a explodat pentru ca au folosit tot teracota veche si n-au desfundat-o cum trebuie. O bucata de teracota m-a lovit in spate“. Profesorii au probleme si cu copiii tiganilor de acolo, pe care ii au elevi si provoca tot felul de stricaciuni, de la geamuri sparte pina la diferite furturi. „Conducerea scolii a chemat politia de fiecare data, dar n-a venit nimeni“, a mai spus Maria Dinca.

Almaj: Ce se repara azi cade miine

Nici la Scoala de la Almaj lucrurile nu stau mai bine. Directorul scolii, prof. Georgeta Badescu, a spus: „La noi s-au reparat tavanele la doua clase si tavanul unei jumatati de hol si s-a varuit exteriorul cladirii. Costurile mi s-au parut mult prea mari in raport cu volumul si calitatea lucrarilor. Cum se termina de reparat, cum incepe sa pice cite ceva“. Intr-o situatie mai cumplita este Gradinita din Almaj. Peretii acesteia prezinta fisuri atit de mari, incit localul risca sa se darime in orice moment. Dupa actiunea de plimbat caciula pe ulitele din Cotofeni, mai-marii primariei au reusit sa adune doar trei milioane de lei, semn ca taranul roman s-a mai desteptat. In prezent, exista riscul ca apa sa fie iar oprita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS