17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurismul mondial resimte efectele terorismului

Turismul mondial resimte efectele terorismului

• Transporturile aeriene vor fi cele mai afectate • Desi numarul total de turisti nu va scadea, durata sejururilor si cheltuielile vor fi mai mici • Al doilea operator de turism din Europa isi disponibilizeaza personalul

Organizatia Mondiala a Turismului (WTO) isi mentine, dupa atentatele teroriste din Statele Unite, previziunile de dezvoltare a industriei mondiale a turismului, pe termen mediu si lung. Se estimeaza astfel o rata anuala de crestere de 4,1% pina in anul 2020. Specialistii din domeniul turismului nu se asteapta la un declin accentuat al acestei cereri, dar este posibila o redistribuire a acesteia, in sensul unei mai mari concentrari asupra turismului regional sau intern. Se preconizeaza, de asemenea, modificari la nivelul volumului de cheltuieli si a duratei medii a sejururilor in sensul scaderii acestora. Organizatia Mondiala a Turismului atrage insa atentia asupra faptului ca transporturile aeriene vor fi substantial mai afectate decit celelalte forme de transport. Cu toate ca cifrele prezentate desemneaza o ascensiune fata de rata de crestere de 2-3% preconizata la inceputul lunii septembrie, pentru anul in curs, WTO considera ca impactul atentatelor teroriste este mai puternic decit cel al oricarei alte crize anterioare. Efectele atacurilor de la New York si Washington, cuplate cu o incetinire a ritmului de crestere economica, la nivel global, implicit a turismului, anterioara acestor evenimente, contureaza „o criza ale carei implicatii sint inca incerte“.

Numarul total de turisti nu va scadea, dar va avea loc o redistribuire a tarilor vizitate

WTO nu face estimari precise in acest sens, dar mentioneaza dificultatea de a determina implicatiile atacurilor de la New York si Washington asupra turismului international. Cu toate acestea, organizatia precizeaza ca situatiile de criza anterioare, razboiul din Golf si conflictul din Kosovo au aratat ca solicitarea din acest sector este putin flexibila, avind o mare capacitate de a depasi perioadele de instabilitate politica si financiara sau dezastrele naturale. Desi comparabile numai pina la un punct cu evenimentele din septembrie din Statele Unite, cele doua conflicte armate mentionate au determinat o incetinire a ritmului de dezvoltare a turismului, dar nu si o cadere a numarului total de calatorii. Daca in 1991, anul razboiului din Golf, rata de crestere a turismului a fost de numai 1,2%, aceasta s-a redresat la 8,3% in anul urmator. Situatia a fost similara si in perioada conflictului din Kosovo, in 1999 turismul international cunoscind o crestere de 3,8%, semnificativ imbunatatita la 7,4%, cu un an mai tirziu. Organizatia Mondiala a Turismului arata ca atentatele teroriste vor determina o scadere a numarului de calatorii, in acest an si pe plan mondial.

In Europa, unele firme din turism isi disponibilizeaza angajatii

Grupul german Thomas Cook, al doilea operator turistic din Europa, a anuntat ca isi va reduce personalul cu 10%, ceea ce inseamna aproximativ 2.600 de angajati. De asemenea, grupul si-a revizuit in sens negativ previziunile financiare pentru exercitiul 2001/2002, cifra de afaceri fiind asteptata sa scada cu 15%, iar profitul, cu 530 de milioane de euro. Pentru a reveni in perioada 2001-2002 la un rezultat echivalent cu cel din exercitiul 2000/2001, care se va incheia la 31 octombrie, Thomas Cook isi va reduce investitiile cu 50%, va inchide o suta de agentii de voiaj nerentabile din Europa si va diminua cheltuielile de marketing. Comenzile adresate unor companii aeriene precum AIR BERLIN, AERO LLOYD sau LTU vor fi reduse cu 30%, iar unele aeronave pe care le detin vor ramine la sol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS