Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Atacurile americane asupra talibanilor sint insuficiente

Atacurile americane asupra pozitiilor talibanilor nu sint suficiente pentru distrugerea concentrarilor de trupe de pe linia frontului, a declarat ieri ministrul de externe afgan, aflat in in exil, dr. Abdullah Abdullah. „Pina acum, presiunile aplicate asupra talibanilor nu au fost suficiente pentru a-i demoraliza, pentru a-i determina sa predea armele si sa fuga”, a afirmat el. Comandantii militari ai Frontului Unit „au un puternic sentiment de frustrare, care creste direct proportional cu lipsa rezultatelor atacurilor americane”, a adaugat Abdullah. Comandantii considera ca este prea putin si ca ar putea fi obtinute si rezultate mai bune. „Cum pe linia frontului exista o concentrare masiva a fortelor talibanilor, pot fi obtinute rezultate mai bune bombardind masiv aceasta linie”, a adaugat el. Aviatia americana, care si-a concentrat atacurile asupra unor obiective din centrul teroritoriului controlat de talibani, ataca zilnic, incepind de duminica, si linia frontului de la nord de Kabul si sustine, incepind de marti, o ofensiva a opozitiei catre Mazar-i-Sharif.

Nu mai exista probleme intre Romania si Rusia

Presedintele Ion Iliescu a apreciat ieri ca, in prezent, practic nu mai exista probleme intre Romania si Rusia. El a declarat ca sint premise ca toate punctele ramase in divergenta pentru incheierea Tratatului bilateral romano-rus sa fie rezolvate in mod corespunzator, in interesul ambelor parti. Seful statului a reiterat faptul ca problema tezaurului nu face obiectul tratatului propriu-zis. „Toata lumea este framintata in legatura cu Tratatul cu Rusia ! Cu Ucraina erau probleme delicate”, a afirmat Iliescu. Ministrul de externe, Mircea Geoana, a apreciat marti, la Moscova, referindu-se la Tratatul romano-rus, ca s-a pierdut destul timp si s-a consumat destula energie politica pentru un subiect care este legat in principal de trecut. Acest document nu a putut fi incheiat, principalele puncte de divergenta fiind condamnarea explicita de catre Rusia a Pactului Ribentrop-Molotov, situatia tezaurului Romaniei si dorinta Rusiei ca documentul sa stipuleze ca statele nu pot face parte din organizatii de securitate indreptate impotriva uneia dintre cele doua parti. „Am decis ca a sosit vremea ca aceasta disputa sa fie incheiata”, a declarat ministrul roman de externe, adaugind ca exista in ambele capitale, vointa politica de a depasi obstacolele existente. Anuntul lui Geoana privind reluarea negocierilor pentru incheierea Tratatului romano-rus a provocat critici in mediile politice.

Bin Laden va fi capturat, dar e nevoie de rabdare

Osama bin Laden va fi capturat, „dar acest lucru cere timp si rabdare”, a afirmat fostul presedinte american Bill Clinton, care a acordat un interviu cotidianului Corriere della Serra, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Roma. „Il vom prinde. Este sigur. Dar asta cere timp si rabdare”, a declarat Clinton. Fostul presedinte a considerat, potrivit cotidianului, ca obiectivul celor care trimit scrisori infestate cu bacilul antraxului este de a provoca panica, nu victime, iar populatia nu trebuie sa le faca jocul. Bill Clinton considera ca toti americanii trebuie sa se solidarizeze cu actiunea presedintelui Bush. „Personal, ii acord intregul meu sprijin. Acum, cind am redevenit cetatean obisnuit, datoria mea este sa ma solidarizez cu el, iar sfaturile sa i le ofer in particular”, a precizat fostul presedinte. Clinton considera ca este nevoie de o schimbare a politicii externe americane. „Trebuie sa le acordam mai multa atentie celor suferinzi si infometati. Astfel, in viitor vom putea conta pe un numar mai mare de aliati, nu potentiali teroristi”, a incheiat Clinton.

Peste 2.000 de refugiati afgani la frontiera cu Iranul

Cel putin 2.000 de refugiati afgani au ajuns, in ultimele 24 de ore, la frontiera cu Iranul si au fost instalati de Semiluna Rosie iraniana intr-o tabara din Afganistan, au declarat surse de la Inaltul Comisariat al ONU pentru refugiati (UNHCR). Refugiatii au fost instalati in tabara Makaki, in apropierea orasului iranian de frontiera Zabol, in zona controlata de talibani, a precizat Andre Mahecis, reprezentant al UNHCR in Iran. Este cel mai mare aflux de refugiati afgani la frontiera iraniana, de la declansarea atacurilor americane, pe 7 octombrie. Tabara Makaki „gazduieste deja 3.740 de refugiati afgani, cu 2.000 mai mult decit miercuri dimineata”, a mai spus Mahecis. Numarul total de refugiati afgani la frontiera cu Iranul a ajuns la aproximativ 4.300, dintre care 600 se afla in tabara Mila 46, la mica distanta de Makaki, in regiunea controlata de Alianta Nordului (opozitia afgana).

ONU nu va administra Afganistanul si nu va impune o forta de pace

ONU nu va administra Afganistanul si nu va impune o forta de pace, afirma reprezentantul special al ONU pentru Afganistan, Lakhdar Brahimi, intr-un interviu publicat ieri de Corriere della Sera. „Exclud administrarea (Afganistanului) de catre ONU, ca in Kosovo sau in Timorul de Est, pentru ca situatiile sint diferite si ar fi gresita implementarea unor strategii prestabilite in sala de reuniuni a Palatului ONU”. „Unica solutie durabila este autodeterminarea poporului afgan, care trebuie sa aleaga singur si nu va accepta niciodata o solutie impusa de altii. De altfel, ONU nu va sustine o asemenea solutie”, subliniaza reprezentantul ONU. Ca raspuns la o intrebare pe tema eventualei impuneri a unei forte de pace, Brahimi a afirmat ca afganii nu vor accepta trupe straine. Lakhdar Brahimi a opinat, in final, ca Alianta Nordului, opozitia armata, va fi unul dintre actorii principali ai unui guvern despre care spera ca va fi expresia tuturor fortelor tarii.

Talibanii neaga otravirea alimentelor

Kabulul au respins ieri acuzatiile Pentagonului, care a declarat ca este posibil ca talibanii sa otraveasca alimentele oferite ca ajutor umanitar refugiatilor afgani, pentru a crea impresia ca Statele Unite sint responsabile de acest lucru. „Nimeni nu este atit de crud incit sa-si otraveasca propriul popor. Este doar propaganda care arata nervozitatea Americii”, a declarat ministrul educatiei, Amir Khan Muttaqi, principalul purtator de cuvint al regimului, pentru Afghan Islamic Press (AIP). Pentagonul „are informatii ca talibanii ar putea incerca sa otraveasca ajutoarele umanitare si sa dea vina pe Statele Unite”, a declarat pentru presa contraamiralul John Stufflebeem, director adjunct al operatiunilor Statului Major militar american. Amiralul i-a sfatuit pe refugiati sa nu se increada in hrana provenita din stocurile controlate de talibani sau in alimentele de origine necunoscuta.

Mii de pakistanezi inarmati vor sa se alature talibanilor

Mii de barbati inarmati din regiunile de nord-est ale Pakistanului, in districtul Dir, s-au reunit ieri la frontiera cu Afganistanul si au declarat ca sint gata sa se alature talibanilor pentru jihadul (razboiul sfint) impotriva americanilor, au anuntat autoritatile locale. „Peste 3.000 de membri ai triburilor s-au adunat la Samarbag, iar altii se indreapta in aceasta directie din regiunea Malakand, pentru a urma apelul la jihad, lansat de Soofi Mohamad”, a declarat Ghulam Farooq, reprezentant al autoritatilor locale, care a precizat ca aproximativ 2.500 de barbati au arme automate, iar restul sint inarmati cu sabii sau topoare. „Situatia este foarte tensionata si vom instala un cordon de securitate”, a adaugat sursa citata. Autoritatile pakistaneze au intarit dispozitivele paramilitare in regiunea triburilor de la granita afgana, a declarat un inalt responsabil din Ministerul de Interne. „Am luat masuri sa-i impiedicam sa ajunga in Afganistan”, a dat asigurari responsabilul citat. Potrivit aceleiasi surse, Maulana Soofi Mohamad, liderul local al gruparii religioase radicale Tejreek Nifaz-i-Shariat Mohammadi (Pentru stricta aplicare a Codului islamic, TNSM), intentioneaza sa conduca aproximativ 10.000 de barbati inarmati in Afganistan, pentru a intari rindurile talibanilor. Surse apropiate miscarii TNSM au precizat ca Statul Major taliban le-a cerut islamistilor sa astepte semnalul liderului lor.

Exit mobile version