17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateC.N.L.OLTENIA se pregateste pentru perioada de iarna

C.N.L.OLTENIA se pregateste pentru perioada de iarna

„Programul pregatirilor de iarna pentru perioada 2001-2002“ in cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia se deruleaza intr-un context special, generat de:

– cererea de carbune energetic;

– necesitatea asigurarii unei rezerve active pentru trimestrul IV 2001, respectiv trimestrul I 2002, in cantitate de 14.000 mii tone;

– derularea programelor tehnologice de livrare, aprovizionare, intr-un context economic defavorabil( blocajul economic).

Pentru ca acesta sa poata fi realizat s-au intocmit programe de masuri pentru fiecare activitate a companiei in parte (atit de productie, cit si cu caracter social)- realizarea acestora avind ca termen 31 octombrie a.c.

ACTIVITATEA DE PRODUCTIE

Realizarea programului de descoperta

Masurile propuse de unitatile miniere, de realizare a volumelor de descoperta, lucrari de deschidere si pregatire in vederea derularii programelor de productie si asigurarea rezervei active pentru trimestrul IV 2001 si trimestrul I 2002 au permis ca pe primele 8 luni ale anului 2001 programul la descoperta sa fie depasit cu 8%. Se estimeaza ca pina la sfirsitul anului 2001, planul la steril sa fie realizat in proportie de 108%.

Realizarea programului de productie

Fata de un programat de 17.641 mii tone pe primele 8 luni ale anului in curs s-a realizat o depasire cu 1%. Pina la sfirsitul anului se estimeaza o depasire a programului de productie cu 100%.

Asigurarea rezervei active

In contextul realizarii nivelurilor de productie (8 luni) 101% si a lucrarilor de descoperta (8 luni) 108%, rezerva pregatita pentru perioada urmatoare are o crestere de aproximativ 1.000 mii tone.

Programul de livrare pe perioada anului 2001 a fost dimensionat la un nivel de 26.950 mii tone, din care s-au realizat la 8 luni 64,1%.

Lucrarile prevazute in programul pregatirilor de iarna

Asigurarea cailor de acces. Asigurarea cailor de acces la utilajele de mare capacitate, sedii, obiective importante( statii trafo, statii de pompe, statii de ventilatie) detine un grad de realizare de peste 70%.

Gospodarirea si evacuarea apelor pluviale si de infiltratie. Lucrarile de curatare a canalelor de garda (protectie) pentru halde si cariere au fost executate pe o lungime de peste 75%. Din programul de executie a canalelor pe treptele de lucru si vatra carierelor s-a executat peste 69%. In timpul ramas pina la 1 noiembrie 2001 se poate asigura cantitatea necesara de evacuare a apelor, dar si programul de executie canale treapta, cu foarte mici exceptii (cauzele fiind obiective).

Asigurarea spatiilor de depozitare a sterilului pe perioada de iarna. Din cele 43 de linii tehnologice de halda sint in functiune 41 si s-au executat lucrari de ripare la 24 de transportoare, iar 17 vor fi ripate pina la sfirsitul anului

Asigurarea materialelor si a mijloacelor de interventie PSI. La nivelul fiecarei unitati de exploatare exista formatii de pompieri civili. In dotarea acestora exista remize PSI cu autospeciale de stins incendiu (toate fiind in stare de functionare in urma reviziilor curente efectuate in anul 2001).

ACTIVITATEA ELECTROMECANICA

Realizarea programului de revizii si reparatii. La nivelul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, derularea programului de revizii si reparatii a fost influentata de o multitudine de factori care au determinat: numarul utilajelor, durata de executie si performantele realizate.

In primele 8 luni ale anului 2001 au fost executate revizii si reparatii generale la 32 de excavatoare, 8 abzetere, 3 CBS-uri si 1 MAN.

In momentul de fata s-au finalizat lucrarile de reparatii la 13 centrale termice si sint in derulare lucrari de revizii si reparatii la alte 17 centrale termice. Avind in vedere timpul scurt ramas pina la inceperea sezonului rece, se incearca accelerarea ritmului lucrarilor de revizii si reparatii si finalizarea lor in timp util.

ACTIVITATEA DE DEZVOLTARE

Achizitiile de terenuri, gospodarii si utilitati in unitati fizice insumeaza la nivelul CNL Oltenia, in anul 2001, o suprafata totala de 563,44 ha si 195 de gospodarii, 3 scoli, 4 biserici, 2 cimitire. Dintre acestea au fost achizitionate 195,5 ha teren, au fost construite 44 de gospodarii si o scoala.

Lucrarile cu caracter social includ: amenajari, reabilitari si modernizari de sedii, grupuri sociale, incinte, cantine etc.

Problemele complexe generate de perioada friguroasa (noiembrie – martie) a fiecarui an impun Companiei Nationale a Lignitului Oltenia SA realizarea acestor programe prioritare care sa asigure desfasurarea normala a activitatilor de productie si livrari, cu costuri de productie optime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS