Acasă Actualitate Universitatile craiovene – tot mai putin cautate de studentii straini

Universitatile craiovene – tot mai putin cautate de studentii straini

Inainte de 1990, Romania era una dintre tarile cele mai primitoare pentru tinerii statelor din lumea a treia care voiau sa faca o facultate. Cei mai multi dintre studentii straini proveneau din tarile arabe. Acestia contribuiau la bunele relatii ale Romaniei cu tarile respective si, ceea ce este mai important, constituiau pentru statul roman o importanta sursa de venituri valutare. Din pacate pentru universitatile romanesti, in ultimii zece ani numarul studentilor straini a scazut permanent, si asta tocmai in momentul in care institutiile de invatamint superior au capatat autonomie si isi pot chivernisi singure dolarii obtinuti din taxele de scolarizare.

In anii ’80 si la inceputul anilor ’90, studentii straini de culoare dadeau o nota exotica peisajului obisnuit al marilor centre universitare, indiferent daca ca era vorba de Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara sau Craiova. Majoritatea veneau din tari arabe ca Iordania, Siria, Irak sau Iran, ori din cele africane : Sudan, Congo sau Bangladesh. Cei mai multi dintre studenti ajungeau in Romania pe baza unor burse oferite de statele respective pentru a obtine o licenta de medic sau de inginer. Racirea relatiilor cu aceste tari a dus in ultimii ani la scaderea drastica a numarului studentilor straini si implicit a veniturilor aduse de acestia. Universitatile craiovene au resimtit si ele acest recul. Daca in primii ani dupa 1990, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Craiova erau 80-90 de studenti arabi intr-un an universitar, in prezent nu se inscriu mai mult de trei-patru studenti arabi pe an. Potrivit rectorului acestei facultati, profesorul universitar Tudorel Ciurea, in prezent, in institutia pe care o conduce studiaza 365 de straini. Dintre acestia, 282 sint pe cont propriu valutar, adica li se percepe o taxa de 360 de dolari pe luna si de 3.600 de dolari pe an, restul nefiind platitori de taxe valutare.

La Universitatea din Craiova invata 253 de studenti straini. Peste 50% dintre acestia sint tineri veniti din Republica Moldova, care nu aduc foarte multi bani in vistieria universitatii, deoarece majoritatea studentilor moldoveni nu platesc taxe de scolarizare. De asemenea, multi dintre studentii straini ai acestei universitati sint cetateni bulgari, iugoslavi si ucraineni de etnie romana, care, la rindul lor, nu platesc taxa de scolarizare. Pentru putini studenti straini platitori de taxa de scolarizare, aceasta este de 2.880 de dolari pe an.

Punctele tari si cele slabe ale universitatilor

Cifra de scolarizare mult mai mica fata de oferta de pe piata locurilor de munca din tari ca Grecia sau Israel, accesul la instruirea practica si taxele de scolarizare mai mici decit in institutiile de invatamint superior ale altor tari sint doar citeva din punctele prin care facultatile romanesti pot deveni atractive pentru studentii straini. Cu toate acestea, numarul tinerilor care vin sa invete in Romania este in continua scadere. Una dintre cauzele acestei realitati nedorite ar putea fi tristul renume pe care unele dintre facultatile romanesti si l-au capatat: de scoli in care poti sa-ti obtii diploma si altfel decit prin studiu, si anume prin spaga. De asemenea, lipsa informatiilor despre universitatile romanesti in rindul tinerilor din alte tari a contribuit si ea la numarul tot mai mic de studenti straini din Romania. Iar aici sint favorizate institutiile de invatamint superior cu relatii in lumea academica si diplomatica din cit mai multe tari. „Daca pina in 1990, datorita programelor guvernamentale existente intre Romania si unele din tarile arabe prevalau studentii din aceste tari, in prezent, mai mult de jumatate dintre studentii straini din universitatea noastra sint cetateni greci. Asta si pentru ca in ultimii doi ani am incercat sa ne facem cit mai cunoscuti in aceasta tara. Prin intermediul consulului roman din Salonic, care este oltean, am distribuit materiale promotionale prin care ofeream cit mai multe date despre conditiile de scolarizare de aici“, spune rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova, Tudorel Ciurea.

Poti sa folosesti banii cum vrei …daca ii ai!

Autonomia financiara capatata in ultimii ani de universitatile romanesti le da acestora dreptul sa pastreze 95% din veniturile obtinute prin taxele de scolarizare valutare percepute studentilor straini. Din pacate insa, numarul tot mai mic de studenti straini face ca banii incasati din aceste taxe sa fie, de la an la an, mai putini. UMF Craiova se poate lauda totusi cu incasari destul de mari din acest punct de vedere. Potrivit rectorului UMF Craiova, anul trecut, universitatea a ramas cu 500.000 de dolari incasati din taxele de scolarizare ale studentilor straini. La cealalta universitate craioveana, incasarile au fost anul trecut mult mai mici, de 142.000 de dolari. Cu alte cuvinte, mai putini bani la bugetele universitatilor inseamna mai putine investitii in baza materiala a acestora, fapt care se rasfringe asupra calitatii invatamintului superior romanesc.

Exit mobile version