Acasă Actualitate Conflictul din Afganistan arunca iar bursele mondiale in aer

Conflictul din Afganistan arunca iar bursele mondiale in aer

Recenta descoperire a cazurilor de antrax a produs nervozitate pe Wall Street

Bursele mondiale ar putea deschide urmatoarele sedinte in scadere, in conditiile in care organizatia condusa de Osama bin Laden a amenintat Marea Britanie si Statele Unite cu noi atacuri. Dolarul a fluctuat usor pe piata valutara internationala, o mare parte a investitorilor temindu-se sa participe la tranzactii, pe fondul incertitudinilor in crestere privind raspindirea cazurilor de antrax si al eventualului impact al acestui fenomen asupra economiei americane si increderii pietelor.

Aproape toate pietele bursiere mondiale – in scadere

Aproape toate pietele bursiere mondiale au inregistrat scaderi la sfirsitul saptaminii trecute, ca urmare a preluarii de beneficii si a statisticilor privind scaderea vinzarilor cu amanuntul din SUA in luna septembrie, in timp ce Wall Street a dat semne de nervozitate dupa descoperirea altui caz de antrax. Pietele bursiere trebuie sa digere puternica scadere anuntata vineri a vinzarilor din Statele Unite. Aceste vinzari, din care doua treimi au fost realizate dupa atentate, au scazut cu 2,4% in raport cu luna august, desi analistii mizau pe o scadere de numai 0,7%. Statisticile descurajante au fost publicate intr-un moment in care pietele se aflau pe un trend ascendent, ca urmare a primelor raiduri americane in Afganistan. De asemenea, bursele au profitat de publicarea rezultatelor companiilor, conforme asteptarilor sau superioare, ceea ce a permis redresarea indicilor.

Bursele europene se mentin pe trendul ascendent

Bursa din Paris a recistigat terenul pierdut dupa atentate, iar piata din Frankfurt s-a apropiat de pragul celor 4.760 de puncte atins cu citeva ore inainte de atacuri. La Londra, investitorii au inceput sa ignore treptat contextul geopolitic pentru a se concentra asupra factorilor economici. Cu toate acestea, daca situatia geopolitica s-ar deteriora, specialistii sint de parere ca s-ar putea inregistra o noua cadere a bur]selor, asa cum a fost cea de dupa 11 septembrie.

Exit mobile version