11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTestul Papanicolau - necesar in depistarea cancerului de col

Testul Papanicolau – necesar in depistarea cancerului de col

Testul Babes-Papanicolau se numeste astfel dupa numele medicilor care l-au initiat. Acest test este, de fapt, un examen microscopic al celulelor, care sint recoltate printr-o metoda simpla, de la nivelul colului uterin. De obicei, apreciind aceasta ca pe un lucru normal, organismul isi inlocuieste celulele care mor cu altele mai tinere. Astfel de celule sint studiate prin testul Papanicolau, pentru a vedea daca exista modificari ale lor, schimbari care pot sa aprecieze aparitia unui cancer de col.

Ce este colul uterin si unde este situat?

Uterul este format din doua parti: corpul uterin, care este situat intre vezica urinara si rect, in zona joasa a abdomenului, in aceasta portiune a uterului dezvoltindu-se sarcina, si colul uterin, partea inferioara a uterului, care este situata in vagin, unde se poate vizualiza foarte usor la un examen cu vulvele. De aceea, recoltarea testului Papanicolau este foarte usoara atit pentru femei, cit si pentru medic, la un examen ginecologic.

Clasificarea testului Papanicolau

Clasificarea testului citotumoral (Papanicolau) este de multe ori confundata cu clasificarea cancerului si, de aceea, multe femei sint speriate, fiind informate gresit, cind vad ca au, de exemplu, Papanicolau tip II, care este normal, confundindu-l cu stadiul II canceros. Testul este reprezentat prin cinci tipuri de clase, in functie de modificarile celulare care apar la microscop: tipurile I si II sint normale, tipul III reprezinta un semnal de alarma, dar nu inseamna cancer, deoarece acest tip III Papanicolau este dat de prezenta unor celule anormale, care apar si cind exista infectii vaginale si ale colului sau inflamatii ale organelor genitale interne. Obligatoriu, acest tip III necesita investigatii suplimentare si prezentarea la un medic ginecolog. Tipul IV si V Papanicolau arata prezenta celulelor canceroase.

Cine trebuie sa recolteze un test Papanicolau?

Toate femeile care si-au inceput viata sexuala au obligatia, din respect fata de propria persoana, sa efectueze un astfel de test la fiecare doi ani si trebuie sa continue efectuarea lui toata viata, chiar si dupa ce au nascut sau sint la menopauza sau nu mai au viata sexuala.

Exista femei care au un risc crescut de a face cancer de col:

1 – femei care nu au efectuat niciodata un test Papanicolau sau cele care in ultimii cinci ani nu au repetat testul. Exista riscul, in acest caz, de a descoperi un cancer intr-un stadiu avansat, moment in care nu se mai poate face nimic care sa duca la o vindecare completa.

2 – femei care sint aparent sanatoase, dar care la recoltarea secretiei vaginale pot avea urmatoarele infectii:

– trichomonas – izolat la 20% dintre femei poate fi asociat cu gonococul (blenoragia) si chlamydia;

– candida – apare la 25% dintre infectiile vaginale, iar la 20% dintre femei este asimptomatica;

– treponema palidum (sifilis) – apare la femei cu parteneri multipli sau transmisa de barbati infectati la o singura partenera. Problema este ca, in perioada initiala, femeia nu are simptome. Se transmite prin contact sexual;

– neisseria gonorhoeae (gonococul) – care produce gonococia sau blenoragia, se transmite prin contact sexual, frecventa fiind de 2-25%;

– clamydia – apare in 2-25% dintre infectii, la femei active sexual, aparent sanatoase;

– mycoplasmele care au fost izolate in 30-35% din cazuri;

– virusi – reprezentati de papiloma virusi, virusul herpetic si HIV (virusul SIDA).

Toate aceste infectii pot duce la aparitia cancerului de col intr-o perioada mai mare sau mai mica de timp, iar prezentarea lor cu denumirea stiintifica s-a facut pentru a atentiona femeile atunci cind primesc un rezultat al unei recoltari de laborator, deoarece mai mult de 80% dintre femei au una dintre aceste infectii pe parcursul vietii.

3 – femei care fumeaza sau au fost mari fumatoare, deoarece produsele chimice care sint prezente in fumul tigarilor risca sa produca modificari la nivelul celulelor colului uterin.

4 – femei care au SIDA, ca boala manifesta, sau sint numai purtatoare.

5 – femei carora li s-a spus la un examen ginecologic ca au o exacervicita (rana pe col) sau orice alta leziune pe col.

Recomandari in vederea recoltarii testului Papanicolau

Acest test se efectueaza intr-un cabinet de ginecologie, nu este dureros si dureaza, ca timp de recoltare, aproximativ cinci minute. Inainte de recoltare, femeia trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

– recoltarea testului nu se face in timpul menstruatiei;

– nu trebuie sa aiba raport sexual inainte cu 24 ore;

– toaleta vaginala interna, aplicarea de ovule, unguente vaginale, se va face cu 48 ore inainte;

– trebuie retinuta data ultimei menstruatii si cerut medicului sa va lamureasca asupra a tot ceea ce doriti sa aflati.

Testul Papanicolau este eficient?

Acest test este cel mai bun pentru depistarea celulelor anormale care se pot transforma in celule canceroase, dar el nu este perfect. O singura recoltare a testului Papanicolau, cu un rezultat bun, nu poate asigura 100% femeia ca ea nu va face niciodata cancer. De aceea, efectuarea lui la fiecare doi ani poate reduce riscul cancerului, prin depistarea acelor celule anormale, dupa care urmeaza investigatiile suplimentare si tratamentul adecvat.

Important. Daca in intervalul de doi ani dintre cele doua teste femeia prezinta dureri pelvine, nu trebuie sa astepte urmatoarea recoltare, ci sa se prezinte imediat la medic.

Daca rezultatul testului Papanicolau este pozitiv?

In general, se poate spune in acest caz ca femeia poate avea un cancer de col sau o leziune precanceroasa (displazie de col), care necesita alte investigatii de specialitate. Dar, in toate cazurile in care testul Papanicolau prezinta celule anormale, supravegherea atenta a femeii, obligatia ei de a se prezenta in continuare la medic scad enorm riscul de aparitie a cancerului. In caz contrar, stiati ca aparitia cancerului de col este de zece ori mai frecventa la femeile care nu si-au facut niciodata testul Papanicolau?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS