Acasă Actualitate Profesorii preuniversitari se pregatesc sa ia o „pauza“ de avertisment

Profesorii preuniversitari se pregatesc sa ia o „pauza“ de avertisment

• Ei considera ca atitudinea guvernantior se poate schimba numai printr-o decizie politica • Sindicatele gunoierilor au amenintat
cu greva daca profesorii vor avea salarii mai mari

La solicitarea expresa a ministrului educatiei nationale, Ecaterina Andronescu, luni a avut loc o intilnire intre Consiliul National al Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamint (FSII) – „Spiru Haret“, afiliata la CNSRL – Fratia si conducerea MEC. Intrunirea s-a desfasurat in sala de sedinte a CNSLR Fratia, situata in cladirea Senatului Romaniei. Din partea cadrelor didactice preuniversitare au fost prezenti 50 de profesori, fiecare reprezentind cite o mie de colegi. MEC a fost reprezentat de ministrul Ecaterina Andronescu si de Dragos Florescu, director general pentru relatii cu sindicatele. Au mai fost prezenti Marius Petcu, presedintele CNRLR, si Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale. Ecaterina Andronescu a solicitat aceasta intilnire, deoarece, la conferinta din 5 octombrie, a fost acuzata de cei peste o mie de reprezentanti sindicali ca a „fugit“ din fata lor. Aceasta si-a cerut scuze pentru ca n-a putut ramine pina la sfirsitul adunarii, motivind ca a avut o intilnire cu omologul sau din Ungaria. Discutiile s-au axat pe doua probleme principale: bugetul si siguranta locurilor de munca pentru personalul calificat.

Nu se disponibilizeaza, se „redimensioneaza“

In ultima perioada, s-a vehiculat tot mai des ideea ca MEC intentioneaza disponibilizarea a zece mii de cadre didactice preuniversitare, la nivel national. Acest fapt i-a alarmat pe toti membrii FSII – „Spiru Haret“, la nivel de judet insemnind o medie de 250 de profesori lasati pe drumuri. Ecaterina Andronescu a incercat sa linisteasca spiritele, considerind aceste informatii aparute in presa drept „exagerari“. Ea a declarat ca datele nu sint reale si ca, de fapt, este vorba doar de o „redimensionare“ a sistemului. Este vorba de 4.000 de locuri din invatamint, care ar trebui sa dispara ca urmare a reducerii numarului de ore la licee, de la 33 la 30 pe saptamina. In opinia ministrului MEC, ar urma sa fie desfiintate si clasele simultane din mediul rural cu numar mic de elevi si care nu-si justifica cheltuielile, acolo fiind vorba de un numar mare de personal necalificat care activeaza in invatamint. „Consider ca aceste masuri nu vor afecta personalul calificat“, a mai spus Ecaterina Andronescu. La rindul lor, profesorii sint de alta parere. Vicepresedintele SIP Dolj, prof. Ion Cepoi, a precizat: „In Occident sint opt – zece sau maximum 15 elevi intr-o clasa. Conducerea MEC vrea sa facem treaba cu bani si oameni putini si sa mai obtinem si rezultate. Anul acesta au fost recompensati pentru prima oara olimpicii din Romania si conducatorii de lot. Nu s-a gindit nimeni insa ca in spatele acelor rezultate stau zeci de ore de munca a sute de cadre didactice care au trudit cu acei elevi“.

Si gunoierii se tem sa nu fie depasiti de profesori

Nici in privinta proiectului de lege privind salarizarea dascalilor lucrurile nu stau mai bine. In timpul dezbaterilor din 15 octombrie, de la Bucuresti, ministrul de resort a spus ca bugetul pe anul 2002 alocat invatamintului preuniversitar ar insemna 4,2% din PIB. „Nu a precizat insa cit va revenii in cadrul acestuia de la bugetul central si cit de pe circa forurilor tutelare locale, care sint si asa secatuite“, a mai spus Ion Cepoi. Ecaterina Andronescu a raspuns protestelor vehemente ale profesorilor prezenti, solicitind un ragaz de doua – trei saptamini pentru a le putea prezenta forma finala a proiectului de lege si pozitia in grila de salarizare pe care se situeaza invatamintul. Recent, sindicatele gunoierilor au cerut majorarea lefurilor de teama de a nu fi ajunsi din urma de catre… dascali.

Profesorii intra in greva de avertisment

Intilnirea de luni n-a schimbat cu nimic hotarirea FSII „Spiru Haret“ de a declansa luni, 22 octombrie, o greva de avertisment de doua ore. „Ecaterina Andronescu a dorit sa se intilneasca cu Consiliul National al federatiei noastre in speranta ca ne va convinge sa renuntam la miscarea de protest, fapt care nu s-a intimplat“, spus Ion Cepoi. Conflictul deschis de munca a fost inregistrat la Directia de Munca Dolj si se va desfasura simultan cu toate miscarile sindicale similare din judetele in care exista filiale ale FSII „Spiru Haret“.

Exit mobile version