17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Manelele n-au moarte

Ziarele centrale titrau asta-vara: manelele sint in cadere libera, au din ce in ce mai putina priza la popor. Aiurea! Nici vorba de asa ceva! Cel putin in Craiova, ele, manelele, alina inca inima albastra, focul, necazul, dorul omului de rind si al celui cu bani deopotriva. Acestea fiind datele problemei, va inchipuiti deci care dintre „artistii“ patriei conduc in topul vinzarilor de casete: Nicu Alifantis si Vita-de-vie. Am glumit! Minunea de copil care este Adita continua sa cistige cel mai mult de pe urma muzicii (sau cum vreti sa o numiti) pe care o cinta. Totodata, el le asigura o piine si vinzatorilor de casete. Uite-asa! Sa-i poarte dusmanii pica pentru ca n-au valoarea lui! Cit despre muzica populara romaneasca, in acest moment, potrivit vinzatorilor de casete, ea ii intereseaza mai degraba pe straini decit pe romani.

Din vitrina si rafturile pline cu casete ale unui chiosc din cartierul Craiovita Noua imi zimbesc ori ma privesc cu ingaduinta superioara Adrian Copilul Minune, Costi Ionita, Vali Vijelie sau baietii trupei Gasca (scrisa cu sh, ca e mai de bon ton). La trei-patru casete de artisti care sint inclusi de vinzatori in categoria „si altii“ este expusa una cu legendele vii ale manelelor. „Tot manelele sint la putere!“, imi spune RC, patronul magazinului respectiv. „Chiar daca fata de asta-vara se vind mai putin, ele ramin in top. Cam 70% din casetele pe care le vind sint cu manelisti. Incearca sa le tina piept astia cu muzica house sau dance, dar fara succes“, povesteste RC, adaugind ca luna aceasta a adus foarte multa muzica straina, dar degeaba. „Se prafuiesc casetele pe rafturi“. In timp ce discutam au aparut doi pusti care au cerut o caseta cu Adrian Copilul Minune. RC face o proba a calitatii casetei si imediat incaperea se umple de vocea regelui manelelor, care se tinguieste despre cit de grele si rele sint zilele lui. Aflu apoi ca piesa cu pricina este cel mai mare hit in acest moment. „Asta si cu «Ce gagica smecherita!» sint cele mai cerute de clienti“, ma lumineaza RC. Surprinzator, fanii manelelor se „recruteaza“ nu numai din rindul tinerilor, ci si din al celor trecuti de 40-50 de ani. „Vin citeodata doamne sau domni bine imbracati, ai putea sa juri ca o sa-ti ceara ceva serios si, cind colo, ce sa vezi? Ma intreaba daca n-am albumul cutare cu Adrian sau Costi. Ramii prost cind auzi asta“, spune RC.

Avantajul manelistilor: sint multi si ieftini

Pe linga mediatizarea puternica de care au parte, manelele mai au un avantaj: sint ieftine, la propriu. O caseta cu virfurile genului nu costa mai mult de 50.000 de lei, in conditiile in care un album cu oricare artist strain – nu costa mai putin de 80.000 de lei. Pe de alta parte, RC este convins ca ar putea vinde un album nou cu Copilul Minune si cu 100.000 de lei, asta in prima luna de la aparitie, pentru ca apoi pretul casetei sa scada la jumatate. „Sint destui oameni care solicita muzica straina. Cind aud insa ce preturi au casetele, fac stinga imprejur si pleaca“.

Curiozitatea ma impinge apoi spre un alt magazin de profil si ajung intr-unul din centrul Craiovei. Deloc surprinzator, in boxe rasuna vocea lui Adrian, care declara cuiva „Te iubeeeeaasc, te iubeeeeaaasc!“. Si aici, situatia este neschimbata. La vinzari de casete, Adita si ai lui sint „tatici“. „80% dintre casetele vindute sint cu manele“, spune Simona M, vinzatoare in cadrul magazinului. Tot de la Simona aflu ca muzica populara romaneasca, genul cel mai ascultat odata, nu prea mai intereseaza pe nimeni. Singurii care mai cumpara casete cu muzica populara sau lautareasca veche sint strainii. Acestia nici sa nu auda de manele“. Pentru craioveni, fie ei tineri sau virstnici, Gheorghe Zamfir, Maria Lataretu ori Faramita Lambru nu mai sint la moda sau au devenit niste anonimi. Cintecele cu si despre prieteni, casa, bani, gagica, femeile perverse „care merg pe interese“, mertanu’ ultimul racnet ating in acest moment mult mai usor coarda sensibila a oamenilor. Cei care dispun de toate acestea se recunosc in cintecele tinguite sau racnite ale manelistilor. Pe ceilalti, manelele ii ajuta sa viseze la casa, bani si femei mai mult sau mai putin perverse. In ambele cazuri, avantajul e de partea lui Adrian and comp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS