11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFata nevazuta a razboiului cu talibanii

Fata nevazuta a razboiului cu talibanii

• Agentii CIA sint infiltrati printre teroristi • Chiar si talibanii sint divizati in extremisti si moderati • „E timpul sa schimbam locurile. Baietii agentiei fac asta pe teren, in sud si est“

Statele Unite au inceput razboiul din Afaganistan cu dramaticele lovituri de duminica, dar campania privind ultimatumurile date afganilor ar fi putut fi cistigatoare prin eforturile agentilor acoperiti americani si pakistanezi in incercarea lor de a invinge comandantii din sudul si estul tarii – aceia care reprezinta capii talibanilor, afirma actuali si fosti oficiali americani, informeaza site-ul msnbc.

In aceasta parte a Afganistanului, unde regulile talibanilor sint foarte adinc inradacinate in comunitatea etnica pashtun, agentii CIA au incercat sa se infiltreze printre comandanti si sa-i cistige pe disidentii credintei talibane, folosindu-se de bani sau speriindu-i, spun oficiali ai administratiei americane. Acest program a reprezentat un element al strategiei Americii, croite pe regiuni politice, etnice si geografice afgane, atacind pozitiile talibanilor, incurajind dezertorii din rindul suporterilor talibani si sustinind fortele militare ale opozitiei in perioada atacurilor aeriene, oferind pe parcursul ostilitatilor suport financiar si psihologic. Statele Unite si NATO au lovit rezervoarele si fortele aeriene ale guvernului taliban, inarmind totodata comandantii opozitiei. De saptamina trecuta, fortele aliate, conduse de generalul Abdurrashid Dostum au primit arme de asalt, mortiere, grenade si alte convoaie din Uzbekistan, de unde Statele Unite le-au cumparat. Intre timp, atentia internationala a fost cu ochii pe nordul Afganistanului, singura parte a tarii unde jurnalistii occidentali au avut acces, la fel de semnificative fiind poate eforturile decisive din final ale opozitiei, survenite in sud, unde eforturile CIA au fost centrate in a incuraja greselile talibanilor.

Partea nevazuta a luptei antitero

Presedintele american George W. Bush a facut aluzie la importanta actiunilor acoperite antiteroriste. „Va exista o componenta conventionala a conflictului“, a declarat Bush, „dar o mare parte din ceea ce se petrece nu va putea fi vazut pe ecranele TV”, a spus presedintele american. Aceste actiuni din umbra au avut loc in sud si sud-est. „Actiunile de informatii – eforturile de a vedea vulnerabilitatile comunitatii pashtun, acest razboi nu-l veti vedea“, a spus un fost oficial al CIA, care cunoaste problemele Afganistanului. Atacurile impotriva talibanilor, lansate de fortele aeriene si de rachetele crucisatoarelor americane, au avut ca scop lovirea locurilor in care se aflau comandantii si liderii comunitatilor, zone deschise din Afganistan, de la Jalalabad, la est de Kandahar, pina in sud, unde se afla comunitatea etnica pashtun, sustin oficiali. Talibanii sint de etnie pashtuna si au profitat de rivalitatea traditiilor acestora cu alte grupuri etnice afgane. „Mesajul talibanilor este ca timpul ne va face sa tremuram in cizme. Mesajul talibanilor moderati este ca e timpul sa schimbam locurile. Baietii agentiei fac asta, inauntru, in sud si est“, a sustinut un fost oficial CIS.

„Daca ai lucruri in comun, interese similare, poti face ceva pentru citiva dolari“

Un alt fost ofiter CIA cu experienta vasta in Afganistan a spus ca singura strategie practica in inlaturarea talibalinor este de a-i „rade“ pe liderii comunitatii pashtun care nu se asteapta sa faca fata razboiului cu Statele Unite, desi ei sint aliati cu Mohammas Omar, liderul talibanilor. Un dezertor pashtun spune ca nu vor fi dificultati pentru CIA. „Daca ai lucruri in comun, interese similare, poti face ceva pentru citiva dolari”, a spus el. Succesul acestei strategii ar sta in jurul eforturilor privind obtinerea de informatii si de cooperare din interiorul Pakistanului, care initial i-a creat si ocrotit pe talibani in 1990. Cruciala reclama de duminica l-a determinat pe presedintele Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, sa inlature influenta unor lideri de informatii si militari care au ramas apropiati talibanilor, cel mai notabil fiind cazul generalului Mahmoud Ahmed din cadrul Agentiei de informatii secrete, care a servit timp indelungat capilor talibanilor. „Acest intreg proces depinde mult de Pakistan“, spune Jack Devine, un fost ofiter operational CIA, care a condus fortele agentiei in Afganistan. „Cind liderii pashtun s-au intilnit cu talibanii, au ratat afacerea. Ei trebuia sa caute noi aliati. Sint destul de optimist in ce priveste conducerea talibanilor in teritoriu“, a spus fostul ofiter.

Mujahedini din exil, impotriva talibanilor

Dar Abdul Haq, unul dintre cei mai importanti comandanti pashtun, a spus ca riposta americanilor a subminat eforturile talibanilor moderati si nu pe cele ale comandantilor aflati sub conducerea lui Omar. Fostul luptator mujahedin spune ca si-a planificat intoarcerea in Afganistan, impreuna cu mai multi suporteri, impotriva talibanilor. Haq spune ca a fost implicat mult in discutiile cu sefii talibani interesati in schimbarile partilor. Dar, spune el, dupa inceperea bombardamentelor au fost pusi in situatii dificile si talibanilor moderati le-au fost diminuate posibilitatile de a se infiltra in rindul talibanilor. In nordul Afganistanului, actiunile militare deschise ale americanilor si cele ale Aliantei Nordului au un rol de dominare, sustin oficiali ai administratiei americane.

Fortele speciale americane au un rol important in batalia din nord si vest, in particular vorbind – in loviturile aeriene impotriva trupelor si echipamentelor talibane, a afirmat un fost oficial CIA, cunoscator al problemelor din Afganistan. Luptatorii Aliantei Nordului au inceput sa capitalizeze atacurile aeriene americane – tintind in particular tancurile foste sovietice, in prezent ale talibanilor, concentrate linga un mare centru regional, Mazar-e Sharif – pentru a ajunge la pozitiile talibanilor. Un ofiter, Smith, spune ca atacurile aeriene americane impotriva MIG-urilor talibane si atacul elicopterelor au dat, de asemenea, un impact fortelor Aliantei, aflate sub conducerea generalului Dostum, care au fost angajate intr-o lupta din zona Mazar. „Moralul fortelor este ridicat, mai ales dupa bombardamente“, spune Smith.

Americanii au dat bani pentru inarmare

Totodata, el spune ca oficialii americani au platit pentru aprovizionarea cu arme vechi sovietice, abandonate in Uzbekistan, inclusiv arme mici, munitie si mitraliere tip AK-47, grenade, arme antitanc, mortiere, mine, precum si hrana si medicamente. Fortele lui Dostum au inceput sa primeasca arme inca de saptamina trecuta. „Ar fi mult mai bine daca ar ajunge cantitati mai mari, iar armele si munitiile ar fi mai moderne“, mai spune Smith. In particular, ofiterul a adaugat ca Dostum are nevoie de grenade cu rachete-propulsie si tancuri. Oficiali ai serviciului de informatii americane au primit rapoarte privind retragerea fortelor talibane de la granita cu Uzbekistanul pentru a intari zona Mazar, potrivit unui oficial american. „In nord, exista ceva miscare – fortele talibane retragindu-se pentru a intari Mazar-e Sharif, ele intorcindu-se in regiunile urbane, venind de la granita“, spune oficialul. O data cu suprematia aeriana a Americii, stabilita asupra Afganistanului, oficialul spune ca urmatorul pas logic care ar trebui facut de Pentagon ar fi bombardarea a tot ce misca pe portiunile de teren vizate. El a adaugat ca asta ar putea permite fortelor Aliantei de Nord sa fie „peste tot, in anumite orase.“ Un alt oficial american sustine ca prabusirea Mazarului ar curata drumul catre un alt comandant al opozitiei, Ismail Khan, pentru a captura orasul Herat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS