10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCruci si punti pentru sufletele mortilor

Cruci si punti pentru sufletele mortilor

In satele Salcia, Busu, Balacita , din mosi-stramosi s-a pomenit ca la pomana de sase saptamini a mortului, rudele sa construiasca un podet peste un sant si sa puna o cruce frumos pictata la poarta.

„Trebuie sa pui o punte peste santul de scurgere a apelor de ploaie de la poarta ca sa poata sa treaca sufletul mortului. Chiar daca nu ai bani sa faci puntea si sa comanzi o cruce, te imprumuti si tot faci ce trebuie. Altfel, se spune ca, daca nu pui punte, sufletul mortului nu poate sa treaca santul si nu poate intra in casa. De cind lumea asa s-a pomenit la noi“, spune Maria Ploscarelu, din Salcia – Dolj. In satul Salcia, aproape ca nu este casa fara punte si fara cruce la poarta.

Pictarea crucilor este un mestesug stravechi in satul Salcia. „Invatam de mici sa pictam. Eu am invatat de la tatal meu“, spune Paul Balaci.

O cruce se vinde cu sume cuprinse intre 50.000 si 100.000 de lei, depinde cit vrea clientul sa fie de mare. In sat, acum au mai ramas doar trei oameni care stiu sa picteze cruci – Dumitru Balaci, Nicoale Popescu si Ion Mustata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS