21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiata Crisan din Turnu Severin a ramas fara comercianti

Piata Crisan din Turnu Severin a ramas fara comercianti

La inaugurarea Pietei Crisan, locuitorii cartierului Crihala din Drobeta Turnu Severin s-au bucurat ca vor avea, in sfirsit, un loc de unde sa-si faca toate cumparaturile, in apropierea casei. Pina in primavara acestui an, cind a fost data in functiune noua piata, severinenii din Crihala erau nevoiti sa mearga pina in Piata Mircea sau la intersectia strazilor Crisan cu Splai Mihai Viteazul, unde comerciantii amplasasera o piata improvizata. Minunea n-a durat decit citeva luni. Mafia pietei i-a determinat pe producatorii agricoli sa plece. Din aceasta cauza, piata a ramas aproape goala, cetatenii din Crihala fiind din nou nevoiti sa se deplaseze catre alte piete ale municipiului.

Neregulile din pietele severinene nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni, multe persoane pregatindu-se de acasa pentru un furt pe fata. Vinzatorii nu se lasa intimidati de presiunile clientului si isi pun la bataie toate „calitatile“. Cu toate eforturile pe care le face pentru a urmari operatiunea vinzatorului, clientul ramine de multe ori cu ochii in soare. Politistii sint si nu sint totdeauna prin preajma. In Piata Crihala nu exista o protectie reala si de aceea taranii, veniti de la zeci si sute de kilometri de oras, sint bruscati, iar marfa lor este strivita. „Mi-a spus ca daca nu plec cu marfa, nu ma lasa sa vind nimic. Mi-au propus sa le dau toate rosiile si ardeii, cu cite 2.000 de lei mai ieftin decit pe piata. Pai, eu ce mai cistig daca ii dau asa?!“, a declarat Filimon S., din localitatea Pristol-Mehedinti.

S-a ajuns astfel ca fructele si legumele sa aiba preturi piperate si din aceasta cauza putini si le pot permite. Dar pentru ca, in toate pietele din Turnu Severin, speculantii si-au intins tentaculele, nu se mai obosesc nici clientii sa caute dintr-o piata in alta. „E rau ca nu avem din ce alege. Preturile sint aceleasi, indiferent de comerciant. In plus, nu prea mai vedem tarani in piata. Au inceput sa vinda pina si lapte, de parca ar avea vaci la bloc…“, declara nemultumiti cumparatorii. Dupa Piata Crisan, care a ramas aproape pustie, Piata Sirbilor are din ce in ce mai putini clienti. Profitind de faptul ca noile certificate de producator nu au fost inca distribuite catre producatorii agricoli, speculantii flutura in fata politistilor aceleasi hirtii, obtinute pe cai nu tocmai legale. Controalele repetate ale politiei economice nu au putut eradica, deocamdata, un fenomen care va duce treptat la crearea artificiala a unei piete unice – in centrul orasului, cu preturi in defavoarea consumatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS