22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombele nu pot inlocui dialogul

Bombele nu pot inlocui dialogul

Acum, cind politicienii si militarii din majoritatea tarilor lumii sint in cautarea variantelor unui raspuns la actele teroriste din 11 septembrie asupra simbolurilor puterii economice si militare ale SUA, percepute ca atacuri directe la adresa democratiei si lumii civilizate, nu poate fi ignorat sau scos din prim planul atentiei mondiale permanentul focar de tensiune, cu manifestari de violenta neintrerupta de exact un an – conflictul israeliano-palestinian – unul dintre fermentii fundamentali ai extremismului si terorismului. Devin cotidiene atentatele palestiniene la adresa israelienilor si masurile imediate de represalii ale armatei israeliene in teritoriile Autonomiei palestiniene. Violenta a invadat si limbajul politic. Intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN, premierul israelian, Ariel Sharon, l-a calificat pe presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat, drept „terorist“. Opinia premierului este impartasita si de alti membri ai guvernului israelian care, printr-o escaladare fara limite a violentei de limbaj, fac comparatii intolerabile, afirmind ca „Arafat este pentru Israel ceea ce Osama bin Laden este pentru SUA“.

Marile cancelarii sint constiente de faptul ca acest conflict nu trebuie sa se transforme in cel mai grav obstacol al mobilizarii si luptei comune a intregii comunitati internationale impotriva terorismului. Demersurile diplomatice din ultimele zile vin sa confirme importanta depasirii pragului de perpetua neincredere ce se ridica inca intre israelieni si palestinieni. Ministrul francez al afacerilor externe, Hubert Vedrine, tocmai si-a incheiat o vizita de trei zile in Israel si teritoriile palestiniene cu dorinta vadita de a facilita reluarea dialogului intre parti. La sfirsitul vizitei sale s-a intilnit, pe Aeroportul Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv, cu ministrul britanic de externe, Jack Straw, sosit marti seara de la Teheran, unde a pledat pentru aderarea Iranului la coalitia mondiala impotriva terorismului.

Un adept consecvent al dialogului politic, ministrul israelian de externe, laburist, Shimon Peres, l-a infruntat pe premierul Ariel Sharon, neexcluzind o eventuala demisie, cu consecinte grave pentru coalitia aflata la putere, daca i se obstructioneaza, in continuare, o intilnire cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Yasser Arafat, intilnire care a fost anulata duminica de seful guvernului. Pozitia lui Shimon Peres a fost sustinuta ferm de secretarul de stat al SUA, Colin Powell, care, intr-o convorbire telefonica a subliniat urgentarea intrevederii cu liderul palestinian pentru „instaurarea unei incetari a focului in zona“.

La insistentele Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene, intrevederea dintre Shimon Peres si Yasser Arafat a avut loc, miercuri, pe Aeroportul din Gaza. Cei doi interlocutori si-au dat mina in fata camerelor de luat vederi si (continutul dialogului nu a mai fost accesibil presei) au convenit sa se reintilneasca in cursul saptaminii viitoare.

Aproape ca nu mai mira pe nimeni faptul ca, in dimineata aceleiasi zile, un atentat cu bomba s-a produs in sudul Israelului, la granita cu Fisia Gaza, provocind ranirea a cinci persoane. Deflagratia incarcaturii explozive s-a inregistrat in zona Kerem Shalom, chiar pe linia ce separa cele doua comunitati, exact pe unde urma sa treaca delegatia ce-l insotea pe ministrul israelian de externe Shimon Peres pentru intilnirea cu Yasser Arafat. Ca raspuns imediat, chiar in timpul convorbirilor dintre seful diplomatiei israeliene si liderul ANP, un palestinian a fost ucis. Aproape concomitent cu acest incident, trei soldati israelieni au fost raniti miercuri dimineata, in urma unei explozii produse in apropierea frontierei dintre Fisia Gaza si Egipt, ranitii fiind internati intr-o clinica din Beersheba, in sudul Israelului.

De cita tarie de caracter si intelepciune a dat dovada Shimon Peres, unul dintre arhitectii procesului de pace in Orientul Mijlociu, pentru a nu renunta la dialogul cu Yasser Arafat in conditiile care au premers intilnirii de miercuri! El este unul dintre politicienii de marca ai lumii care este la curent cu telul suprem al teroristului Osama bin Laden de „a curata lumea islamica de influentele care o corup si o degradeaza, influete ce includ cultura americana, … Israelul si unele guverne arabe care ii tolereaza pe evrei si pe americani“. Pentru cel mai cautat terorist al lumii, „uciderea americanilor si a aliatilor lor – civili sau militari – trebuie sa fie obiectivul oricarui musulman pentru a elibera moscheea Al Aqsa“… Si moscheea Al Aqsa se afla in inima Ierusalimului, declarat capitala vesnica a Israelului. Este unul dintre barbatii politici din Israel care este constient ca bombele nu pot inlocui dialogul si negocierile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS