Acasă Local Stiri diverse

Stiri diverse

Ofensiva militara va incepe in citeva zile

Atacul militar va avea ca scop decapitarea guvernului taliban, iar ofensiva militara va incepe in citeva zile, considera analistul Jonathan Eyal, intr-o declaratie acordata BBC. „Problemele care trebuie solutionate acum sint mai mult de ordin practic, adica pozitia echipamentului militar si a trupelor militare si, sa spunem, de un nivel politic. Americanii au avut anumite discutii cu guvernul rus asupra sistemului de guvernamint care va putea sa aiba loc in Afganistan dupa atacul militar. Cred ca nu exista nici o indoiala ca de data asta atacul militar va avea si un scop: decapitarea guvernului taliban. Cred ca Washington s-a decis ca mai rau decit este acum nu poate sa fie si ca liderii talibani sint personal responsabili pentru azilul acordat lui bin Laden si pentru activitatile care au avut loc pe teritoriul lor. Exista mai multe dubii, practice, logistice, de organizare, dar ne aflam la numai citeva zile de ofensiva”, afirma Jonathan Eyal. „In timp ce diplomatii afirma ca actiunea militara ar putea incepe «intr-o saptamina» Downing Street a anuntat ca parlamentul va fi solicitat sa lucreze joia viitoare. Liderii politici au aratat deja ca parlamentarii ar trebui sa se intoarca la lucru doar dupa ce ofensiva militara incepe”, se arata in cotidianul The Daily Telegraph.

Un grup necunoscut anunta un razboi contra Americii si aliatilor sai

Un grup islamist necunoscut pina acum, Armata Islamica pentru Eliberarea Locurilor Sfinte Musulmane – Yemen, a amenintat Statele Unite si pe aliatii lor cu un razboi crincen si fara mila, care citeaza un comunicat al grupului. „Este un mesaj de amenintare catre toate puterile necredincioase din lume, in frunte cu Statele Unite, aliatii si satelitii lor din regiune. Spunem Americii si tuturor celor care sint alaturi de ea pentru a lovi Islamul si musulmanii, in general, si fratii nostri afgani, in particular, ca armata islamica se va ridica impotriva lor”, se afirma in comunicatul transmis prin fax biroului AFP de catre Observatorul Islamic, o organizatie de aparare a drepturilor musulmanilor, cu sediul la Londra. „America si aliatii sai trebuie sa stie ca trebuie sa faca fata unui razboi crincen si fara mila pe mai multe fronturi si in mai multe regiuni”, se mai arata in comunicat. AFP precizeaza ca nu s-a putut stabili daca acest grup necunoscut are vreo legatura cu Osama bin Laden, suspectul numarul unu in atentatele din 11 septembrie din SUA. Termenii utilizati in redactarea comunicatului amintesc de cei ai miliardarului de origine saudita. „Liderii si membrii Armatei Islamice si-au luat angajamentul sa lanseze atacuri si raiduri contra tuturor intereselor americane si obiectivelor coloniale si sa loveasca puternic toate bazele si flotele prezente in regiune”, se mai arata in acelasi text. „America si aliatii sai trebuie sa se astepte la o confruntare de tip gherila la nivel mondial, pentru ca noi vom decide tintele”, ameninta grupul, care cheama musulmanii sa stringa rindurile, in vederea unui razboi care va continua pina la curatirea statelor de dusmanii lui Dumnezeu, crestini si evrei”.

Guvernul american avea in vedere inca din vara o interventie militara in Afganistan

Guvernul american avea in vedere inca din vara o interventie militara in Afganistan, iar atentatele din Statele Unite ar putea fi o forma de represalii anticipate din partea lui Osama bin Laden, estimeaza cotidianul Guardian. „Talibanii au primit un avertisment specific, transmis pe calea diplomatiei secrete in iulie, dupa ce administratia Bush avea pregatit un nou proiect pentru rasturnarea militara a regimului afgan in cazul in care nu-l preda pe bin Laden”, sustine cotidianul britanic, in editia sa de ieri. Sursa citata se intreaba daca „bin Laden nu a decis sa fie primul care riposteaza”. Aceasta concluzie este contrazisa de faptul ca atentatele de la 11septembrie au fost pregatite cu cel putin un an inainte. Guardian furnizeaza mai multe elemente care acrediteaza teza unei interventii americane programate de mai multe luni in Afganistan: vizita responsabililor militari americani, in ianuarie si mai, in Tadjikistan, antrenarea unor forte de elita americane in Kirghizia, tari vecine Afganistanului. „Potrivit unor surse militare occidentale, un plan de urgenta american exista pe hirtie de la sfirsitul verii pentru un atac impotriva Afganistanului, din directie nordica”, sustine cotidianul britanic. Un avertisment in acest sens a fost formulat in cadrul unei reuniuni tinute la Berlin, in iulie, la care au participat, printre altii, fosti responsabili din cadrul Departamentului de Stat si diplomati pakistanezi, sustine sursa citata.

Ottawa va accelera instalarea de sisteme de detectare a materialelor explozive

Ottawa a anuntat marti ca va accelera instalarea de sisteme sofisticate de detectare a materialelor explozive in principalele aeroporturi canadiene, in cadrul masurilor se securitate drastice luate dupa atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite. Prevazuta initial pentru 2003, instalarea acestor sisteme va fi facuta mai devreme, a aratat ministrul transporturilor, David Collenette, fara a da pentru moment alte date sau lamuriri, din motive de securitate. Aceste sisteme se adauga masurilor de siguranta sporite care au fost luate in aeroporturile canadiene inca din 11 septembrie – prezenta in numar mare a politistilor, controale mai drastice ale pasagerilor si bagajelor. Saptamina trecuta, ministrul a mai ordonat pilotilor companiilor canadiene sa-si inchida cabinele de pilotaj in timpul tuturor zborurilor interne si internationale.

Exit mobile version