12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Allianz – Tiriac Asigurari a lansat ALIAT pe piata craioveana. Asigurarea de viata ALIAT a fost lansata marti, 25 septembrie, pe piata craioveana de Societatea Allianz – Tiriac Asigurari. Aceasta reprezinta cel mai nou produs in domeniu, care combina componenta de investitie cu cea de protectie. Asigurarea de viata ALIAT este una de tip unit – linked, adaptat nevoilor pietei financiare romanesti si oferind o serie de avantaje precum: acoperirea unei game de riscuri mai completa decit cea oferita de produsele similare de pe piata, posibilitatea de a investi in euro, oportunitatea contractantului de a desemna sau schimba beneficiarii fara a cere consimtamintul asigurantului, continuarea investitiei de catre contractant si dupa data de maturitate, acesta putind plati si prime suplimentare si administrarea fondurilor de specialistii grupului Allianz din Austria.

(C.C.)

Rectificare bugetara pe zero. Rectificarea bugetara din cadrul Primariei Drobeta Turnu Severin, care are loc astazi, in sedinta consiliului local, nu va aduce mai multi bani, fiind „o rectificare pe zero“, conform declaratiilor viceprimarului Dinu Tudor. S-a luat insa masura trecerii unor sume de la lucrarile care nu mai pot fi realizate pina la sfirsitul acestui an la cele care se pot finaliza in urmatoarea perioada.

(F.L.)

3.000 de societati vor fi desfiintate. 3.000 de societati comerciale din Gorj risca sa fie dizolvate, fiind radiate ulterior din Registrul Comertului. In urma unei reglementari legislative, societatile cu raspundere limitata, precum si societatile pe actiuni ar fi trebuit sa isi majoreze capitalul social la 2.000.000, respectiv la 25.000.000 de lei. Directorul Camerei de Comert si Industrie a judetului Gorj, Ion Danescu, a spus ca aproximativ 3.000 de firme vor fi dizolvate deoarece nu si-au majorat capitalul in timpul necesar, urmind ca pina la sfirsitul acestei saptamini situatia societatilor sa fie facuta publica si sa se treaca la procedura de lichidare. Administratorii acestor societati vor putea evita dizolvarea firmelor timp de 19 zile de la contestare, avind posibilitatea sa ceara aprobarea de a-si mari capitalul. In cazul in care cele 3.000 de societati vor fi dizolvate, numarul firmelor din Gorj se va reduce cu aproape o treime.

(M.D.)

Tutunul nu va mai dauna grav sanatatii. Productia de tutun trebuie adaptata la cererea pietei prin cultivarea in Romania a unor soiuri mai putin nocive, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Se intentioneaza ca, incepind din anul 2002, companiile multinationale in productia de tutun brut din Romania sa extinda culturile cu varietati de tutun competitive pe piata si cu grad scazut de nocivitate. Activitatea companiilor multinationale din domeniu se bazeaza in prezent numai pe importul de tutun brut. Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de lege privind organizarea pietei tutunului brut in Romania, in conformitate cu principiile comunitare de piata. Ministerul Sanatatii va elabora, de asemenea, un proiect de ordonanta privind prelucrarea, prezentarea si comercializarea produselor din tutun, care are in vedere transpunerea prevederilor Directivei Consiliului Europei 92/41/1992, „Tutunul dauneaza grav sanatatii“.

(R.G.)

Director nou la metrologie. Biroul Judetean de Metrologie Mehedinti are un nou director in persoana lui Ion Grecu, care a fost numit prin ordin si este de profesie specialist metrolog. El va ocupa interimar acest post pina la concursul pentru ocuparea locului de director. Acesta l-a inlocuit in functie pe Valeriu Grozavescu, care si-a dat demisia. La investirea care a avut loc ieri au fost prezente oficialitati locale care si-au exprimat increderea in noua echipa formata. Noul director a dat asigurari ca intregul colectiv va lucra corect, ca si pina acum.

(D.L.)

Sistemul bancar romanesc este pregatit pentru euro. Sistemul bancar romanesc este pregatit pentru trecerea, la inceputul anului viitor, a tarilor din zona euro, la moneda unica europeana, deoarece este dominat de sucursale ale bancilor straine, care au avut deja programe de implementare a euro, iar bancile romanesti au fost informate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cezar Botaru, consilier al BNR, considera ca o consecinta imediata a trecerii fizice la moneda unica europeana va fi simplificarea operatiunilor de schimb valutar ale bancilor comerciale din Romania, ceea ce va duce la scaderea costurilor unor astfel de tranzactii. Consilierul BNR a precizat ca sint necesare masuri de reducere a participarii statului la capitalul bancilor comerciale si de promovare a concurentei in acest sector economic. Presedintele ARB estimeaza ca in Romania exista persoane fizice care nu au conturi bancare si care detin „la saltea“ economii de aproximativ 2 miliarde de dolari, in diferite valute. Radu Ghetea considera ca aproximativ un sfert din aceste economii sint exprimate in monede ale tarilor din zona euro, si care vor trebui sa fie convertite. Cel mai simplu mod de preschimbare a valutelor ar fi atragerea acestor sume in circuitul bancar, unde vor fi convertite automat in euro, la ratele fixe de schimb stabilite de Banca Centrala Europeana in 1999. In acest fel, populatia va recistiga increderea in sistemul bancar romanesc si va fi protejata de eventuale pierderi. Bancile centrale ale tarilor din zona euro au anuntat ca valutele scoase din circulatie vor putea fi schimbate pina in anul 2012.

Renault intentioneaza sa se impuna pe piata romaneasca si in sectorul automobilelor de lux. Renault intentioneaza sa se impuna pe piata romaneasca si in sectorul automobilelor de lux, prin lansarea, in decurs de un an, a trei noi modele, Vel Satis, Laguna II si ultima versiune Clio, complet restilizat. Ambitia Renault de a se impune pe piata de lux din Romania este confirmata de modelul Scenic RX 4, un monovolum de teren care in numai cinci luni a devenit, prin perspectiva vinzarilor, lider al turismelor din categoria sa. „In curind, vom introduce pe piata romaneasca si variante decapotabile ale modelelor prezentate pentru a completa intreg sectorul de lux al marcii Renault“, a spus Vrancois Venet, reprezentant al departamentului Renault Design. Cu ocazia Salonului Auto Bucuresti, care va incepe astazi, Renault va lansa pe piata romaneasca noul model Clio, pentru care estimeaza vinzari de cel putin 150 de unitati pina la sfirsitul anului. De asemenea, la inceputul anului viitor, Renault va lansa pe piata romaneasca modelul Laguna II, iar din toamna 2002 va fi comercializat si Vel Satis. Pe piata romaneasca, Renault este cea mai cautata marca de import, cu vinzari de aproximativ 4.100 de autovehicule si o cota de piata de 21,34%, din totalul marcilor de import. Pentru acest an, Renault estimeaza sa vinda in Romania aproximativ 7.000 de unitati. Piata europeana a segmentului automobilelor de lux a inregistrat anul trecut vinzari de aproape 1,9 milioane de autoturisme. Renault s-a clasat, in urma vinzarilor, pe locul cinci, in urma marcilor BMW, Mercedes, Audi si Volvo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS