21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoaptea, durerile de dinti se vor rezolva prin rotatie

Noaptea, durerile de dinti se vor rezolva prin rotatie

Pacientii vor avea o sansa din 70 ca sa gaseasca un cabinet deschis

La Policlinica de Stomatologie din Craiova, de aproape o luna, nu mai exista garda de noapte; personalul isi ia salariile injumatatite, tratamentul ambulatoriu al afectiunilor dentare fiind…tratat cu indiferenta de catre cei care tin balanta contabila a rentabilitatii medicale. Ca si cum ar exista asa ceva!

Daca ar fi sa dam crezare statisticilor, romanii merg din ce in ce mai rar la stomatolog, afectiunile datorate proastei ingrijiri a dintilor fiind in topul suferintelor care ne tin departe de cetatenia europeana. Statul arunca praf in ochii forurilor internationale elaborind programe de prevenire si educatie sanitara, dar se zgirceste cind e vorba sa plateasca serviciile personalului de specialitate. Clinica de Stomatologie din Craiova e condamnata sa se autofinanteze. Supravietuind din tarife scumpe pentru servicii facute cu aparatura arhaica si cu costuri exagerate, personalul clinicii este sub autoritatea Spitalului Clinic nr.1, „seful“ care nu poate, conform legislatiei in vigoare, decit sa aloce fonduri conform incasarilor. Asa au aparut neintelegerile dintre personalul clinicii si conducerea Spitalului Clinic nr. 1, a Directiei Sanitare si a Colegiului Medicilor. Intre dispute, cereri si refuzuri, decizia finantatorului a fost clara: nici un ban in plus! Replica stomatologilor a fost imediata si bazata pe motive strict economice: nici un serviciu nerentabil si necalitativ! Asa se face ca vreo citiva craioveni cuprinsi de dureri de masele in toiul noptii au avut ghinionul sa fie nevoiti sa astepte zorii ca sa scape de ele. „Este inadmisibil asa ceva; am venit intr-o noapte la Policlinica de Stomatologie si nu am gasit pe nimeni. Platim o groaza de bani pentru asigurarile medicale si, cind ajungi la nevoie, gasesti usa inchisa!“, spune craioveanca Viorica Ispas.

Dincolo de aceste cazuri, putine, e drept, ramine insa anormalul situatiei. Pentru ca poate deveni un precedent pentru noaptea in care asistenta medicala de urgenta se va face numai…ziua!

Ce spun stomatologii

„Mi se pare corect ca populatia, care plateste asigurarile de sanatate, sa beneficieze de ceea ce plateste atunci cind are nevoie, indiferent ca este zi sau noapte, simbata sau duminica. Unitatile stomatologice lucreaza intr-un regim privat, in sensul ca, din sumele pe care le colecteaza in mod direct si din cele obtinute de la Casa de Asigurari de Sanatate se platesc toate consumurile si se asigura salariile. Spre deosebire de medicii de familie care au un buget de practica, medicul stomatolog nu primeste nimic. Din incasari platim toate materialele consumabile, toate utilitatile, iar ceea ce ramine nu ne asigura nici macar jumatate din salariu“, spune conf. univ. dr. Mihai Craitoiu, directorul Policlinicii de Stomatologie. Serviciul permanent si garda de noapte la Policlinica din Calea Bucuresti au fost putinele lucruri care au avut continuitate dupa 1989, chiar daca toate cheltuielile erau suportate din bugetul policlinicii, iar incasarile erau, de multe ori, nule. Situatia instabila a salarizarii personalului mediu a facut ca numai in ultimul an sa plece zece asistente, raminind doar patru cadre medii la un numar mult mai mare de medici stomatologi. Asigurarea garzii de noapte a devenit, in cazul acesta, o imposibilitate si o intreprindere riscanta, pentru a tine pe linia de plutire o unitate cvasifalimentara. Decizia de a nu se mai face garda de noapte, incepind cu 1 septembrie, chiar daca a fost dezaprobata de toti cei responsabili, s-a pus in practica; conceptele economice de restructurare, eficientizare si reorganizare, imbinindu-se dureros cu asistenta medicala.

Urmari

Asa se face ca, daca va dor dintii sau maselele, incercati sa nu va doara in timpul noptii, simbata, duminica sau in timpul sarbatorilor legale. Joi, 20 septembrie, medicii stomatologi s-au intilnit cu reprezentantii celor trei foruri care coordoneaza asistenta medicala: Directia Sanitara, Colegiul Medicilor si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Rezultatul: in conditiile in care fonduri suplimentare nu exista, iar posibilitatile de mai bine ies din discutie, urmeaza sa se puna la punct un sistem in care serviciul de garda sa se faca in fiecare cabinet al carui medic are contract cu CAS. „Saptamina trecuta am facut o sedinta cu reprezentantii CAS si cei ai Colegiului Medicilor. Conform legii, CAS are contracte cu mai multe cabinete de stomatologie din oras; in contract se specifica faptul ca fiecare cabinet trebuie sa afiseze programul de lucru si locul in care se va face serviciul de urgenta in timpul noptii. Urmeaza sa centralizam cabinetele, vreo 70 in tot orasul, sa facem o lista si sa dam publicitatii numele, adresele si data cind acestea vor sigura serviciul de garda“, a spus Constantin Ecobici, directorul Directiei Sanitare Dolj. Dupa spusele celor implicati, cel mai probabil de la 1 octombrie se va organiza serviciul de garda in timpul noptii. Conform noii solutii, vom umbla noaptea nauci prin oras cautind cabinetul deschis. Unul din saptezeci! O solutie care, din punct de vedere legal, este rentabila!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS