17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn baietel fara identitate a fost lasat in grija strabunicii

Un baietel fara identitate a fost lasat in grija strabunicii

Cristian este din Zaval, comuna Gighera, si toata lumea din sat ii spune Titi. Cei sase ani ai existentei sale de pina acum au fost zbuciumati si nefericiti. Mama l-a parasit de cind avea sase luni, iar tatal il batea de fiecare data cind bea un pahar in plus. Si asta nu se intimpla rar. De luna trecuta, viata lui a intrat pe un fagas mai bun. Nu pentru ca bataile ar fi incetat, ci pentru ca tatal sau a fost inchis pentru viol. Acum, ca au scapat de certuri, strabunica Elena vrea sa-l creasca pe Titi asa cum se cuvine si sa-si dedice lui tot restul vietii. Singura durere a femeii este ca baietelul nu are acte. Nu numai ca nu beneficiaza de ajutorul financiar la care ar avea dreptul din partea statului, dar Cristian nu poate merge la scoala.

Luna trecuta, Cornel Afronie a fost arestat pentru viol comis asupra unei femei de 66 de ani. El a lasat in urma un baietel de sase ani pentru care lipsa tatalui inseamna lipsa batailor, deci o viata mult mai linistita. Titi a mai fost abandonat o data de mama lui. Nu si-o aminteste pentru ca avea sase luni cind Corina Mateescu, care avea numai 13 ani, l-a nascut, a plecat si nu a mai vrut sa stie de el. Cresterea baiatului a ramas acum in sarcina strabunicii Elena Dobre, care, desi are 68 de ani, munceste din greu ca Titi sa nu duca lipsa de nimic: „Cum l-am tinut sase ani, il tin si de acum incolo si mi-l cresc cit oi trai. O sa trec pe numele lui tot ce e aici, in casa asta, ca sa aiba si el un rost cind n-oi mai fi eu“.

Cine nu are acte nu are parte… de scoala

Femeii nu i se pare ca stranepotul ar fi o povara. Baiatul ii insenineaza batrinetea si ii lumineaza casa. Dar are un mare of: Titi nu are acte. Mama lui nu s-a interesat sa-i faca un certificat de nastere, iar tatal nici atit. Desi banii la care ar avea dreptul Cristian i-ar prinde bine batrinei, care are o pensie de 350.000 de lei, nu aceasta este cea mai mare durere pentru femeie, ci faptul ca baiatul nu poate merge la scoala: „La anu’ vreau sa-l dau la scoala, sa invete si el carte, dar daca nu are nici un act, nu mi-l primeste nimeni. Am auzit ca trebuie sa mearga la oras, la Craiova, ca sa le capete, dar unde sa ma duc eu, ca sint batrina si nu stiu…“.

L-a batut pentru ca nu i-a dat cutitul sa taie cateaua

„Nu mi-e dor de tata si nu vreau sa se intoarca“, a spus baietelul ascunzindu-se dupa fusta bunicii. Amintirea inca proaspata a „corectiilor“ primite alunga dorul pentru parintele aflat in puscarie. „Cind se imbata, ma batea cu palmele. Odata m-a batut ca n-am vrut sa-i dau cutitul sa taie cateaua, iar alta data pentru ca mi-au luat tiganii hainele“. Elena Dobre spune ca este a cincea oara cind nepotul ei face puscarie: „Taica-sau era cel mai bun om atunci cind nu bea, dar l-a stricat bautura. De cinci ori a facut puscarie, la fel ca taica-sau, care a scapat din puscarie la 40 de ani. Daca eram eu acasa, nu indraznea sa dea in baiat, numai daca lipseam, da’ dupa aia ii parea rau. Dar cind o iesi din puscarie eu nu-l mai primesc acasa“. Femeia se gindeste acum la ce urmeza sa faca pentru ca Titi sa creasca frumos si fara griji. Primul pas este sa-i faca acte si politistul din sat i-a promis ca o va ajuta pentru ca anul urmator baiatul sa poata merge la scoala. „O sa merg chiar eu cu el la Craiova, la Institutul de Medicina Legala. E mai dificil sa obtina acte la virsta aceasta, dar o sa ma ocup personal de acest lucru“, a spus plutonier major Vasile Asanica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS