16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePregatirea pentru sezonul rece

Pregatirea pentru sezonul rece

• Stocurile de combustibil din Dolj sint multumitoare • Sucursala ELECTROCENTRALE Craiova are carbune si pacura in cantitati mai mari decit anul trecut, in aceeasi perioada • Conducerea Termocentralei Turceni considera ca energia electrica va fi produsa in conditii normale • Cea mai mare problema
o constituie datoriile pe care populatia le are catre furnizorul de agent termic

Stocurile de combustibil existente in prezent sint mai mari decit cele pe care Romania le avea anul trecut, in aceeasi perioada. Iulian Iancu, secretarul de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, a spus ca exista depasiri de stocuri atit la lignit, cu 37% fata de anul trecut, la huila, cu 70%, cit si la pacura, cu 17% mai mult decit in toamna anului 2000. Secretarul de stat a mai precizat ca productia nationala de gaze naturale a scazut in ultima perioada, in Romania functionind in prezent doar patru din cele 48 de sonde care ar putea oferi pietei o importanta cantitate de gaze. Executivul a decis la sfirsitul saptaminii trecute ca primariile din tara sa poata stabili un pret propriu de referinta pe gigacalorie. Acesta poate fi mai mare decit cel stabilit in luna august de catre guvern, respectiv de 550.000 de lei pentru o gigacalorie, dar nu mai mare de 750.000 de lei.

Se asteapta o iarna fara probleme…energetice

Sucursala ELECTROCENTRALE Craiova detine in prezent suficient combustibil, stocurile fiind aproape de limita maxima a acestei perioade. „Stam mai bine decit anul trecut in ceea ce priveste aprovizionarea cu carbune si pacura si nu cred ca vor fi probleme in aceasta iarna. Avem 400 de mii de tone de carbune la Isalnita si 500 de mii de tone la Craiova II (CET II Simnic – n.r.), ceea ce inseamna aproape maxim la nivelul lunii octombrie. In ceea ce priveste pacura, la Craiova II avem 5.000 de tone, cu o mie de tone mai mult decit anul trecut in aceeasi perioada, in conditiile in care functioneaza si centralele pe gaze“, a spus Corneliu Ditescu, directorul Sucursalei Electrocentrale Craiova. Conducerea Termocentralei Turceni apreciaza ca in aceasta iarna energia electrica va fi produsa fara probleme. „Avem in prezent 630 de mii de tone de carbune si promisiunea cresterii stocurilor in perioada urmatoare. Cred ca, din punct de vedere al combustibililor, vom produce energie electrica fara dificultati“, a precizat Marin Constantin, directorul Termocentralei Turceni.

Datoriile se ridica la zeci de miliarde de lei

Singura problema o constituie datoriile populatiei. „Restantele sint de peste 80 de miliarde de lei, iar ritmul de achitare a acestora s-a diminuat pentru ca au fost platite subventiile. De exemplu, din angajamentul de 31 de miliarde de lei pentru aceasta luna au fost achitate doar aproximativ 12 milioane de lei, ceea ce inseamna foarte putin. Avem nevoie de bani pentru achitarea lucrarilor de reparatii efectuate si mai ales pentru rambursarea creditelor din iarna trecuta“, a precizat directorul Corneliu Ditescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS