7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBUG Mafia a ajuns in manualele scolare

BUG Mafia a ajuns in manualele scolare

Hip-hop-ul de Pantelimon, reprezentativ pentru muzica usoara romaneasca

De la introducerea in sistemul educational romanesc a manualelor alternative, elevii si profesorii au avut parte de tot felul de surprize. Nu pentru ca metoda ar fi fost proasta, dar prin cartile de studiu oferite tinerilor invatacei au aparut tot felul de lectii care mai de care mai interesante si mai „instructive“. Unii elevi au putut afla din manualul de Istorie ca Vlad Tepes nu este altul decit vampirul transilvanean Dracula, personajul principal din romanul lui Bram Stoker. Altii au studiat la aceeasi materie despre prezentatoarea TV Andreea Esca, o femeie care a descoperit cheia succesului. Daca manualele de Istorie au epuizat subiectele despre VIP-urile momentului in materie de televiziune si politica, acum a venit rindul manualelor de muzica sa completeze cultura generala a tinerei generatii. Asa pot afla elevii de clasa a VII-a ca pe linga Mozart si Beethoven mai exisa si BUG Mafia.

Poze de album cu rapsozi populari

O data cu inceperea anului scolar, au inceput sa apara prin magazine si manualele scolare surpriza oferite de diverse edituri. Daca anul trecut, la rubrica cele mai surprinzatoare lectii, suprematia o detinea istoria, anul acesta, se pare ca muzica a trecut pe primul loc. Manualul de clasa a VII-a, scris de Sofica Matei si Marinela Marinescu si aparut la Editura Aramis, este un adevarat model de studiu pentru contemporaneitate. Daca ai rabdare sa-l frunzaresti, vei afla cite putin despre marii compozitori ai lumii. Despre unii chiar foarte putin. Daca lui Beethoven si Mozart li s-au alocat cite doua-trei rinduri, in schimb poti afla foarte multe despre cintaretii de muzica populara. Ba mai mult, elevii sint indrumati de autorii manualului: „Colectionati imagini cu acestia si inregistrati melodiile compuse sau interpretate de ei“. Aceasta probabil in cazul in care cartonasele cu fotbalisti ar fi inlocuite cu rapsozii folclorului romanesc. Si daca tot sintem la capitolul folclor, iar tinara generatie de „gimnazisti“ trebuie sa fie pregatita pentru viata, de ce n-ar invata in clasa a VII-a „Cintecul miresei“ si „Cintecul ginerelui“?

Un alt capitol cu cintec din acest manual este cel dedicat muzicii usoare. Elevii pot afla ca „Muzica pop este titlul cu care se desemneaza muzica de mare popularitate, de la termenul englezesc popular muzic, adica acea muzica de mare audienta la public, slagare, indiferent de genul muzicii careia apartin (muzica usoara sau rock“. Daca nu ati inteles, va mai dam un exemplu: „Muzica disco este muzica menita a fi cintata in discoteci“.

Fata cu parul de foc si BUG Mafia, exemple de interpreti de muzica usoara

Dupa ce au fost definite toate genurile muzicale, asa, pe intelesul fiecaruia, vom afla ca unul dintre interpretii mai recenti ai muzicii pop este …Adrian Temisan; Aurelian in buletin. Si pentru ca elevii sa-si faca o imagine ampla asupra genurilor muzicale, pe urmatoarea pagina vor vedea care sint interpretii de muzica usoara cunoscuti: Madalina Manole, Loredana Groza, Vama Veche, Oana Sirbu, Anca Turcasiu si BUG Mafia. Nici un cuvintel despre Aurelian Andreescu sau Aura Urziceanu, in schimb promotorii muzicii de cartier au devenit deja istorie. Nu stim daca este vorba de linia melodica a pieselor sau de textele „educative“ care sint indecente chiar si pentru emisiunile cu patratel rosu, dar potrivite, se pare, pentru un scolar de clasa a VII-a.

Manualul cu pricina nu a intilnit foarte multi sustinatori nici in rindul cadrelor didactice, dar cum nu prea exista alternativa, inca nu se stie daca elevii vor studia sau nu dupa el. Laurentiu Busu, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, spune ca nu se stie daca acesta se afla printre manualele aprobate, dar ca va fi luat in discutie la intilnirea Comisiei nationale de educatie muzicala din luna octombrie, de la Bucuresti.

In loc de incheiere

Elevii claselor a VII-a poate vor afla din manualul de Educatie muzicala ca BUG Mafia este un exemplu in materie de muzica usoara. Poate nu vor afla. Si daca tot este vorba de muzica „en vogue“, n-ar trebui sa ne mire daca la anul il vom gasi la capitolul folclor pe Adrian Copilu’ Minune sau pe Vali Vijelie. O simpla sugestie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS