11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentatele din America se rasfring asupra economiei Europei

Atentatele din America se rasfring asupra economiei Europei

Atentatele de la New York si Washington sporesc riscul aparitiei unei recesiuni la nivel european si chiar mondial, apreciaza analistii economici. Acest pericol este reflectat si de interventiile Rezervei Federale a Statelor Unite, Bancii Centrale Europene, precum si ale altor banci centrale din intreaga lume, care au decis sa reduca dobinzile pentru a sprijini increderea pietelor. Raportul analistilor Bancii Centrale Europene confirma faptul ca scaderea optimismului in rindul celor care elaboreaza previziuni in privinta evolutiei economiei a inceput cu mult timp inainte de atentatele din SUA, care au fortat insa autoritatile sa recunoasca riscul unei recesiuni in acest an. Rata de crestere economica pentru anul acesta este estimata de o mare parte a economistilor la 2%, in timp ce previziunile anterioare indicau un nivel de 2,5% pentru anul 2001 si o rata de crestere de 2,6% in anul viitor. De asemenea, in cursul acestei luni, Banca Centrala Europeana a anuntat ca aceasta ar putea cobori sub 2% pe perioada acestui an.

Scaderi la Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat saptamina trecuta o scadere destul de accentuata, actiunile principalelor societati cotate inregistrind deprecieri importante. Indicele BET-C a pierdut 9,9% si a ajuns, vineri, la 474,75 puncte, iar indicele BET a scazut cu 6,72%, la 706,58 puncte. Lichiditatea a fost mai redusa comparativ cu saptaminile precedente, valoarea totala a tranzactiilor din acest interval fiind de 60 de miliarde de lei. O scadere accentuata a fost inregistrata de societatea SNP PETROM, care are cea mai mare cota in capitalizarea pietei, aceasta evolutie fiind resimtita la nivelul indicelui bursier general. O evolutie asemanatoare au inregistrat si sectorul bancar si societatile de investitii financiare.

Piata americana va fi testata prin vinzarea de obligatiuni

Trei mari emisiuni de obligatiuni pe piata americana, cu o valoare totala de 9,5 miliarde de dolari, vor testa, in aceasta saptamina, interesul investitorilor pentru astfel de titluri. De exemplu, vinzarea obligatiunilor companiei farmaceutice BRISTOL-MYERS, in valoare de patru miliarde de dolari, cu scadenta la cinci, respectiv zece ani, va reprezenta un test al adevarului din perspectiva soliditatii pietei obligatiunilor corporatiste din Statele Unite. In America Latina, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Banca Inter-Americana pentru Dezvoltare vor monitoriza evolutia economica a respectivelor state, puternic afectate de atacurile teroriste din Statele Unite. O mare parte a economistilor se asteapta ca recesiunea consemnata de economia americana, principalul partener comercial al Americii Latine, sa atraga un fenomen similar si in aceasta regiune.

Somajul va lua amploare si in Germania

Dupa ce marile companii americane au anuntat concedieri masive de personal, atacurile teroriste de acum doua saptamini ar putea avea ca rezultat cresterea somajului si in Europa. In Germania se preconizeaza pentru perioada urmatoare cresterea numarului somerilor cu 100.000. Majoritatea angajatilor care isi vor pierde locul de munca vor proveni din sectorul bancar si din cel al asigurarilor. Rata somajului din Germania a consemnat, in luna august, prima scadere de la inceputul acestui an, numarul total al persoanelor care nu au un loc de munca situindu-se la peste 3,8 milioane. Oficialii de la Berlin au avertizat, la rindul lor, ca scaderea numarului de someri nu va fi una de durata, in special pe fondul impactului atentatelor teroriste din SUA asupra pietei muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS