Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Politia israeliana l-a arestat pe un ministru palestinian, in Ierusalimul de Est. Ministrul palestinian care se ocupa de dosarul Ierusalimului, Ziad Abu Ziad, a fost arestat ieri de politia israeliana, in biroul sau din Ierusalimul de Est, au anuntat, la Gaza, responsabili palestinieni. Este pentru prima oara cind un ministru palestinian este arestat de autoritatile israeliene, de la instaurarea autonomiei palestiniene, in 1994. Retinerea demnitarului palestinian a intervenit ca urmare a trei atentate antiisraeliene, doua comise pe teritoriul israelian si unul in nordul Cisiordaniei, care s-au soldat, in total, cu sapte morti, inclusiv autorii celor doua atentate sinucigase petrecute in Israel. Potrivit postului oficial de radio palestinian, Vocea Palestinei, Abu Ziad a fost dus la sediul politiei israeliene din Ierusalimul de Vest. El este acuzat de „sedere ilegala in Ierusalim“, a adaugat postul de radio, precizind ca guvernul lui Ariel Sharon a dat ordin ca guvernatorul palestinian al Ierusalimului, Jamil Naser, sa fie, de asemenea, arestat. Postul public de radio al Israelului a anuntat, la rindul sau, citind responsabili din cadrul politiei, ca Abu Ziad a fost retinut pentru ca se afla „ilegal la Ierusalim“ si „dupa desfasurarea anchetei si a interogatoriului, el va fi expulzat in sectorul autonom palestinian“. Postul de radio nu a facut alte precizari.

Japonia si-a cerut scuze pentru crimele de razboi. Ministrul nipon al afacerilor externe, Makiko Tanaka, a prezentat simbata scuze pentru abuzurile comise de tara sa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa nu a mentionat nimic despre eventuale despagubiri. Tanaka, aflata la San Francisco pentru ceremoniile legate de marcarea a 50 de ani de la semnarea tratatului de pace care a pus capat oficial razboiului din Asia, a recunoscut ca tara sa poarta responsabilitatea pentru „suferintele si pagubele uriase“ din timpul conflictului. „Reafirm, azi, sentimentele noastre de profunda remuscare si scuzele noastre sincere“, a spus ea, referindu-se la scuzele fara precedent exprimate oficial in 1995 de premierul de atunci, Tomiichi Murayama. Tanaka a insistat, totusi, asupra faptului ca Japonia nu va accepta plata unor compensatii. Tratatul de la San Francisco „a rezolvat toate chestiunile care au ramas de reglementat intre parti, dupa razboi, inclusiv intre Japonia si Statele Unite“, a declarat sefa diplomatiei nipone, adaugind ca „Japonia s-a achitat cu loialitate de obligatiile sale prevazute in tratat“. Tratatul de la San Francisco, semnat la Opera din metropola, la 8 septembrie 1951, intre Japonia, Statele Unite si alte 46 de tari, a marcat incheierea oficiala a razboiului mondial din Asia-Pacific.

Vaticanul isi inventariaza comorile culturale. Statul Vatican a initiat un inventar al patrimoniului sau cultural, actiune care va dura doi ani, a anuntat simbata Sfintul Scaun. Comorile Vaticanului cuprind, pe linga colectiile din muzee si sutele de mii de carti si manuscrise rare din biblioteca sa celebra, armuri si arme de epoca, partituri muzicale, fotografii, harti geografice, statui, fresce si stampe. In lista de inventar, decisa de o lege interna intrata in vigoare in luna septembrie, mai figureaza si parcuri, vile si gradini care prezinta un interes estetic si istoric, ca si toate obiectele care sint importante pentru istoria stiintei si tehnicii.

Zece cetateni romani au fost expulzati din Italia. Zece cetateni romani, descoperiti ilegal in Italia, au fost expulzati si au ajuns vineri pe Aeroportul Cluj, pe zborul Ro-452 Bologna-Cluj, se arata intr-un comunicat al Politiei de Frontiera. Potrivit comunicatului, in cazul lui Nelu Musca, din Galati, unul dintre cei zece cetateni romani expulzati, s-a intocmit dosar penal pentru fals in declaratii si fals privind identitatea, deoarece a declarat o alta identitate, pentru a evita primirea unei interdictii de a intra in spatiul Schengen. In cazul celorlalti romani expulzati se vor intreprinde masurile prevazute de lege pentru restringerea dreptului la libera circulatie. De la inceputul anului si pina in prezent, au fost inregistrati doar romani expulzati din Italia care au ajuns pe Aeroportul Cluj.

Bob Dylan isi scrie memoriile. Legendarul cintaret american Bob Dylan isi scrie memoriile, pe care le va publica o data cu lansarea mondiala a celui de-al 43-lea album al sau, Love and Theft, la implinirea a 60 de ani. „Nu este o poveste a trecutului sau a unui destin personal, cred ca ceea ce scriu acum isi cauta de multa vreme o cale de a iesi la lumina, de a se inchega intr-un text“, a declarat cintaretul, care este deja subiectul a numeroase carti si biografii. Robert Allen Zimmerman – care si-a spus simplu Bob Dylan – despre care se stie ca nu-i place sa-si asculte piesele mai vechi, a mai marturisit ca a ajuns pur si simplu sa priveasca totul din alt punct de vedere. „Multe lucruri ajung dintr-un punct in altul fara motiv. De ce se intimpla cite ceva? Oare ar mai fi avut loc daca ar fi fost vorba de alt context? Daca la un anumit moment a fost vorba de ceva neplacut, de ce dupa mai multa vreme se vede ca a fost ceva benefic? Imi place sa scriu despre toate acestea, dar nu sint foarte scrupulos“, a explicat el.

Ziaristii straini prezenti la Kabul au fost retinuti in hotelul unde sint cazati. Talibanii i-au impiedicat ieri-dimineata pe ziaristii si fotoreporterii straini prezenti la Kabul sa paraseasca hotelul unde sint cazati, au anuntat surse oficiale din capitala afgana. Ei sint acuzati ca au facut fotografii, in ajun, la procesul celor opt lucratori umanitari straini, judecati pentru „propovaduirea crestinismului“. Talibanii au mai arestat citiva traducatori afgani, pentru ca nu i-au impiedicat pe ziaristi sa faca acest fotografii. „Vom lua o decizie mai tirziu“, a declarat un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe. Simbata dupa-amiaza, talibanii au facut perchezitii in hotelul Intercontinental din Kabul, in cautarea filmelor si echipamentelor de luat imagini, impiedicindu-i pe ziaristi sa iasa din hotel timp de jumatate de ora. Ei i-au interogat pe citiva translatori. Potrivit principiilor in vigoare in statul islamic Afganistan, este strict interzisa fotografierea fiintelor vii. Toti ziaristii straini care doresc sa lucreze in Afganistan trebuie sa fie insotiti de un translator care le este furnizat de administratia talibanilor. De asemenea, ei trebuie sa locuiasca la hotelul Intercontinental in timpul sejurului lor la Kabul. Numai directorii regionali ai agentiilor de presa acreditate la Kabul au dreptul de a-si petrece noaptea in birourile lor.

Exit mobile version