11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdapostul noptii nu-i fereste pe patroni de controale

Adapostul noptii nu-i fereste pe patroni de controale

Patroni care pleaca de la „locul faptei“, angajati nervosi ca in urma verificarilor si-ar putea pierde locul de munca, mezeluri care au termenul de garantie expirat de mai multe luni, carne care urma sa fie servita turistilor aflati in tranzit prin Drobeta Turnu Severin si care isi pierduse toate calitatile unui produs comestibil, mincare chinezeasca preparata in conditii deloc igienice, acte contabile pe care nu s-a mai notat demult nici o cifra, toate au fost depistate de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti si comisari ai Garzii Financiare, la controlul efectuat in noaptea de 4 spre 5 septembrie.

Controlul inspectorilor OJPC Mehedinti si al comisarilor de la Garda Financiara a inceput cu magazinul alimentar Albulena. Vinzatoarele de aici au ripostat la vederea aparatelor foto si a camerelor de luat vederi ale ziaristilor, dar s-au potolit repede, la solicitarile, nu putine, ale echipei de control. Au fost verificate modul de etichetare a produselor, respectarea termenului de valabilitate, conditiile de pastrare si expunere a marfurilor.

Evidenta contabila: „apa minerala-24.000 de lei, 24 de cola, 5 cafele, sefu’-3.000 de lei

Cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii OJPC Mehedinti la unitatile de alimentatie publica din Severin au fost produsele cu termen de valabilitate expirat, lipsa substantelor dezinfectante pentru spalarea veselei si a paharelor, produse cu parametri neconformi. Dupa retragerea de la comercializare a produselor cu termen de valabilitate expirat, de la magazinul Albulena, controlul a continuat la barul aflat la etajul unitatii. Aici, comisarii Garzii Financiare au confiscat o mare cantitate de bauturi alcoolice, in special bere, pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienta. Angajatele nu au putut nici ele prezenta un contract juridic care sa ateste calitatea de salariat al societatii. Evidenta contabila era tinuta pe caiete-„apa minerala-24.000 de lei, 24 de cola, 5 cafele, sefu’-3.000 de lei“.

„Nu e somn la voi, e ceasu’ 23.40, nu vreti somn?!“

La Casablanca, un restaurant situat linga autogara Drobeta Turnu Severin, comisarii Garzii Financiare au gasit nereguli in actele contabile ale societatii, reprezentantii firmei fiind avertizati si in urma cu o saptamina ca unitatea trebuie sa fie dotata cu casa de marcat. Reprezentantii Garzii Financiare Mehedinti au anuntat posibilitatea inchiderii localului, pina la dotarea cu o casa de marcat. Nereguli au gasit inspectorii de la Protectia Consumatorului si in bucataria restaurantului „Traian“. Aici, gindacii misunau in voie pe linga mincare, piinea zacea aruncata in chiuveta, ciorba era acoperita cu prosoape murdare, ale caror colturi erau imbibate cu mirodenii. Inspectorii OJPC au gasit carne pentru mici care nu putea fi pregatita pentru consum, creier congelat cu termenul de valabilitate expirat si alimente depozitate linga cutiile cu vopsea, restaurantul aflindu-se in renovare. O mare cantitate de marfa a fost distrusa, prin stropire cu motorina. Nici restaurantul chinezesc din Severin nu a scapat de controlul celor de la Garda Financiara sau OJPC. Desi activitatea a fost temporar inchisa aici, in urma cu aproximativ o luna, neregulile nu au fost remediate. Conditiile igienico-sanitare necorespunzatoare din bucataria chinezeasca au determinat, din nou, aplicarea masurii de inchidere temporara a activitatii. Patronul Li a declarat, pe tot parcursul controlului, ca prezinta certificatul de calitate al unitatii. Altceva nu l-a interesat. „Ce face asta, la mine aici?! La voi la Romania, asta e, asta faceti voi! Nu e somn la voi, e ceasu’ 23.40, nu vreti somn?!“

Amenzi mai mari din 17 septembrie

Concluziile controlului din noaptea de marti spre miercuri au fost date de inspectorul sef al OJPC Mehedinti, Alin Nistoran: „La trei unitati am gasit produse cu termen de valabilitate expirat, produse cu parametri neconformi, care pun in pericol sanatatea si viata consumatorilor. Nu vom mai tolera aceste aspecte, urmind sa desfasuram astfel de actiuni atit ziua, cit si pe timp de noapte. La alte unitati am gasit conditii igienico-sanitare necorespunzatoare. Un caz mai deosebit a fost gasit la restaurantul chinezesc-conditii igienico-sanitare necorespunzatoare. La aceasta unitate, noi am mai efectuat controale si am inchis temporar activitatea, urmind sa facem acelasi lucru si acum, pina la remedierea tuturor problemelor. Vom aplica amenzi contraventionale, in valoare de aproximativ de 25 milioane de lei. Daca pina acum am aplicat amenzi minime, de acum vom aplica sanctiuni maxime, cu atit mai mult cu cit, din 17 septembrie, vor intra in vigoare noile cuantumuri ale amenzilor“. Zilele trecute, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Mehedinti au efectuat un control si pe raza localitatii Balota. Si aici au fost controlate unitatile de alimentatie publica. Au fost verificate trei unitati, dintre care una a fost inchisa temporar din cauza serviciilor prestate, care se efectuau in conditii igienico-sanitare precare: „Aceasta unitate a fost sanctionata cu suma de zece milioane de lei, iar in cazul celorlalte doua, la care s-au constatat nereguli mai mici, amenzile au fost de un milion, respectiv 500.000 de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS