DSP Dolj, recomandări pentru sărbători fără probleme de sănătate

Marian APIPIE

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj face un apel la populaţie cu privire la alimentele care vor fi consumate în mini-vacanţa dintre 1 mai şi Paşte. "Este important să petrecem Sfintele sărbători de Paşte păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar trebuie să acordăm mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele pe care le vom consuma cu această ocazie, mai ales că foarte mulţi credincioşi au ţinut post, iar revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese. Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul, care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, nu ne vor crea probleme de sănătate indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele etc, sau, mult mai grav, decompensări a unor afecţiuni cronice, cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive", se specifică în comunicatul DSP Dolj.

Iată şi recomandările făcute de DSP, pentru a se evita problemele de sănătate:
- ouăle nu trebuie consumate în exces, din cauza conţinutului crescut în colesterol (să nu depăşim două ouă pe zi); ar fi bine să le asociem cu legume de sezon.
- friptura de miel sau porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste.
- alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind de preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.
- dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau cu fructe proaspete.
- alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.
- evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente precum ardei iute, muştar, hrean, usturoi etc.
- nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi.
- evitaţi fumatul şi cafeaua în exces.
- după o masă încărcată cu toate bunătăţile, din care n-am scăpat nimic, ar fi bine să nu ne aşezăm în fotoliu la televizor, ci să facem o plimbare în aer liber.
- petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxându-vă cu familia şi prietenii.
- persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să fie mult mai atente la ce, cât şi cum mănâncă şi nu trebuie să întrerupă tratamentul.
- este bine ca din farmacia casei să nu lipsească ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele gastrice, fermenţii digestivi etc.


Editor: Mariana Butnariu

Articol salvat de pe www.gds.ro, ediția din 29 Aprilie 2013. Acest articol este proprietatea Gazeta de Sud si nu poate fi reprodus fără acord scris.