13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO ruina incarcata de istorie

O ruina incarcata de istorie

Iata Pometestii, iata Adâncata,


Scurt pod de bârne este retrecut


Re’nviaza mama, imi zâmbeste tata…


Vreme câta curs-a parca n-a trecut.


 


Jar si vâlvorare soarele urcat-a.


Arde grâu-n flacari, pân’la brâu crescut.


Iata Pometestii, iata Adâncata,


Scurt pod de bârne este retrecut.


(Alexandru Macedonski – „Rondelul trecutului“) 


Cea mai mare parte a copilariei, poetul si scriitorul Alexandru Macedonski (1854-1920) a petrecut-o in satul natal al tatalui, Pometesti, pe valea Amaradiei, in judetul Dolj, la conacul boierului Misu Berlescu. Dupa ce casa a intrat in proprietatea statului, intre 1961 si 1990 a fost, rând pe rând, scoala, camin cultural si muzeu. Dupa 1989 conacul a cazut in paragina, fiind pradat de sateni. Din casa impunatoare de dinainte de ’89 au mai ramas decât promisiunile primarului si amintirile satenilor.


Donata si parasita


In anul 2001, Vlad Berlescu, mostenitorul casei, a hotarât sa doneze casa parinteasca si pamântul Consiliului Judetean (CJ) Dolj, cu conditia ca acesta sa o amenajeze ca tabara de vara pentru copiii cu handicap. Au urmat patru ani in care CJ Dolj nu a facut nici o investitie, pâna când, in septembrie 2005, consilierii doljeni au cazut de acord ca nu au cele 15 miliarde de lei necesare pentru renovarea casei, hotarându-se sa fie trecuta in conservare pâna apare alta solutie. Si a aparut. Acum doua saptamâni, ruina a fost pasata Consiliului Local Goiesti. „Consiliul judetean nu a fost interesat de aceasta casa sau nu a putut sa o refaca, mai ales ca trebuia construita si o punte peste Amaradia ca sa se poata ajunge in Pometesti. Vazând ca nu se face nimic de când a donat-o, boierul Berlescu a insistat sa intre in proprietatea comunei. Anul acesta am fi facut ceva acolo, dar nu se poate pentru ca nu avem prinsa in buget o suma pentru renovarea ei. Poate la anul o sa dam o mâna de var acolo, pentru ca de mai mult nu e nevoie“, a declarat Adam Atanasie, primarul din Goiesti, care se pare ca nu stie cum arata acum fosta Casa Memoriala Macedonski.


„Au facut-o comunistii, dar acum s-a ales praful“


Oamenii au furat tot ce se putea lua din conac, de la mobila, carti, tocarie, tablouri, pâna la instalatia electrica din pereti si pardoseala. Numai peretii si acoperisul au ramas la locul lor. Pe zidurile casei gasesti acum mâzgalelile unui nou poet local, nedescoperit inca, dar si mesaje de genul „E ceva in beci, in coltul din dreapta“.


Satenii din Pometesti nu au uitat maretia de altadata a Casei Memoriale „Alexandru Macedonski“. „Imi amintesc ca am fost la inaugurarea ei, acum vreo 25 de ani. Atunci baiatul meu avea vreo cinci ani si a cântat cu Tudor Gheorghe, care venise la deschidere. Au facut-o comunistii, dar acum s-a ales praful, dupa ce au furat tot din ea“, a povestit Nicolae Rombu, din Pometesti.


Florica Vasiloiu a trait si ea timpurile când venea lume multa la ei in sat ca sa viziteze casa lui Macedonski. „Era buna si frumoasa casa, numai carti, tablouri si mobila. Acum au luat tot din ea, pâna si pardoseala. Pe timpul ala veneau numai copii de la Craiova sa o vada, a fost si Tudor Gheorghe pe aici“, isi aminteste femeia.


Conacul lui Economu, aceeasi poveste


In satul Tandara, care tine de comuna Goiesti, pe culmea unui deal, se afla ramasitele conacului lui Economu. Mai sunt putini oameni in sat care mai stiu ca pe la 1900 Economu era ministru de finante. Acum, din conacul lui Economu, in care pe vremea colectivizarii a fost CAP, a mai ramas doar ruina. Oamenii din Tandara au furat in ultimii ani aproape tot: usile de stejar, ferestrele, scarile din lemn, grinzile din tavane, tabla de pe acoperis, gârliciul beciului, scândura din podele. Mai este doar caramida de carat, dar peretii conacului, grosi de aproape 70 de centimetri, sunt greu de spart, iar riscul de a fi prins este mare.


Oamenii spun ca doar frica ii impiedica pe hoti sa sparga si peretii, atât ai casei Macedonki, cât si cei ai conacului lui Economu. „Orbetii au furat tot, pâna si pardoseala. Nu au inceput cu zidurile pentru ca dureaza mult si pot fi prinsi. Asa, când au luat ce a mai fost, doar intrau, scoteau blana si plecau“, a spus Ecaterina Constantinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU