24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMucenici olteneşti

Mucenici olteneşti

Există obiceiul de a întâmpina sărbătoarea celor 40 de sfinţi, de pe 9 martie, cu un preparat dulce şi bun, numit mucenici. Aceştia au forma unor colăcei sau covrigei, în formă de opt. Caracteristice acestor mucenici sunt siropul parfumat şi nucă multă. Cei mai cunoscuţi în partea locului sunt însă mucenicii din cocă de cozonac. Am aflat de la un maistru patiser câteva dintre secretele care fac din celebrii mucenici adevărate delicatese.

– Pentru 20 de mucenici la cuptor aveţi nevoie de un kilogram de făină, care trebuie pusă cel puţin cu o seară înainte în bucătărie, pentru a ajunge la temperatura camerei.

– Cele două ouă necesare trebuie scoase din frigider mai devreme, pentru a nu fi reci.

– Laptele (500 ml) trebuie să fie călduţ, nu fierbinte, altfel se opăreşte drojdia.

– Nu trebuie să uitaţi de coaja de lămâie, care se pune în compoziţie înainte de frământat.

– Cele 10 g de ameliorant fac mucenii mai pufoşi.

– Albuşurile se bat separat de gălbenuşuri.

– Coca se va lăsa la crescut într-un loc ferit de curent.

– După ce coca a crescut, se fac două suluri, care apoi se împletesc în formă de opturi. Se pun în tavă şi se lasă din nou la crescut.

– După cele 15 minute, cât durează coacerea în cuptorul încălzit la 180 de grade, mucenicii se ung cu miere, cât sunt încă fierbinţi.

– Se presară deasupra multă nucă, prăjită în prealabil la cuptor şi dată prin maşină.

– Dacă vreţi să preparaţi şi câţiva mucenici cu sirop, trebuie să ştiţi că întâi se pune zahărul pe foc, până se caramelizează, după care se adaugă apă cu multă lămâie rasă şi mucenicii.

– Nu uitaţi să puneţi şi scorţişoară în nuca prăjită şi dată prin maşină.

Sfaturi oferite de maistrul patiser Ani Băcioiu, de la cofetăria Vivien

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS