17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAllium giganteum - ceapa decorativă

Allium giganteum – ceapa decorativă

Înrudită cu ceapa folosită în bucătărie, ceapa decorativă face flori frumoase, dispuse în formă de umbrelă. Ea înfloreşte din primăvară până la mijlocul verii, în funcţie de varietate.

 

Sunt sute de varietăţi de ceapă decorativă care seamănă cu ceapa comestibilă. Diferenţa apare la flori: sunt mai mari, frumos colorate, iar cele mai multe au forma stelată. Există şi varietăţi cu flori atârnătoare, foarte interesante. Alliumul se poate planta în grădină, în rocării, borduri şi straturi, dar şi în ghivece (inclusiv în cele suspendate sau în jardiniere). Tulpina florală e tubulară, goală pe dinăuntru, dar solidă şi susţine o singură floare. După trecerea florilor, e bine să udaţi în continuare planta pentru că aceasta este perioada când bulbul acumulează minerale.

Alliumul poate fi plantat, în funcţie de varietate (talie, culoarea florilor) alaturi de Geranium, Monarda, Digitalis, Delphinium, Lavatera, Echinacea, levănţica, Peony (bujor) şi ierburi decorative. Se va crea în acest fel un contrast interesant în grădina dumneavoastră.

Allium giganteum are o floare uriaşă în comparaţie cu alte varietăţi: are 15 cm în diametru, iar culoarea este purpurie. Allium christophii este considerată cea mai frumoasă varietate dintre toate pentru că are flori dense violet-ametist, parfumate şi se comportă excelent ca floare tăiată. Se poate păstra şi uscată. Allium aflatunense („Purple Sensation“) are flori sferice, dense, purpuriu închis şi atrage albinele. Tăiată de cum se deschide, se va păstra frumoasă în apă aproximativ trei săptămâni. Foliajul nu este deosebit de interesant, aşa că plantaţi Alliumul acolo unde puteţi să-i mascaţi dezavantajele. Allium sphaerocephalon are flori alungite roşii-purpurii şi dă bine alături de Astrantia, Geranium şi levănţică. Se recomandă plantarea în grupuri mari şi mascarea foliajului nu foarte decorativ. Se dezvoltă bine în soare direct, dar suportă şi umbră parţială.

Alliumul se plantează toamna şi înfloreşte în primăvara următoare. Bulbii se plantează în sol bine drenat.

Dacă doriţi să folosiţi seminţe pentru înmulţire, atunci trebuie să lăsaţi floarea să se usuce pe tija şi să se maturizeze seminţele. Nu uitaţi: se plantează în sol fertil şi bine drenat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS