17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia ar putea prelua sistemul austriac de transplantologie

România ar putea prelua sistemul austriac de transplantologie

Specialiştii în transplant din România vor colabora cu colegii din Austria, Ungaria şi Cehia. În aceste zile, la Viena, ei discută despre acest subiect, dar şi despre ultimele evoluţii în domeniu şi creşterea numărului de donatori de organe. Specialiştii participanţi la simpozion îşi propun să faciliteze dezvoltarea transplantologiei din România şi să crească numărul donatorilor de organe.

Primele concluzii în urma discuţiilor de la Viena s-au conturat deja. Directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Mihai Lucan, este de părere că România ar putea adapta şi prelua sistemul de transplantologie din Austria care funcţionează excelent. "Austria este cea de-a doua ţară din Europa şi cea de-a patra din lume în ceea ce priveşte sistemul de organizare al transplanturilor şi numărul de donatori", a explicat chirurgul Mihai Lucan.

Şeful Institututului Clinic Fundeni, Irinel Popescu, a amintit că printre subiectele discutate a fost şi cel al colaborării specialiştilor transplantologi cu cele din secţia de terapie intensivă.  "Simpozionul stimulează colaborarea cu cadrele medicale din secţia de terapie intensivă, cei care au un rol foarte important ca unui donator decedat să i se poată preleva organe", a declarat doctorul Irinel Popescu.

În România au existat în anul curent 54 de donatori cadavru, faţă de 36 în 2007. În 2008 au fost realizate, la nivel naţional, şase transplanturi de inimă, 42 de de ficat, 80 de măduvă şi 210 de rinichi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU