10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBărbaţii trăiesc mai puţin în capitalism

Bărbaţii trăiesc mai puţin în capitalism

Capitalismul dăunează grav sănătăţii bărbaţilor din România, susţine un studiu realizat de un cercetător de la Universitatea din Michigan, citat de Realitatea TV. Ţara noastră se numără printre statele foste comuniste, unde rata mortalităţii bărbaţilor a crescut simţitor după căderea comunismului. Studiul arată şi că femeile din România au fost mult mai puţin afectate de tranziţie.
Potrivit studiului realizat de psihologul Daniel Kruger, tranziţia de la comunism la capitalism a avut un impact major asupra bărbaţilor din România, Estonia, Letonia şi Albania, unde diferenţa dintre rata mortalităţii la bărbaţi şi rata mortalităţii la femei a crescut cu 14-30% în primii cinci ani de la căderea comunismului.
În Lituania, Rusia, Ucraina, Belarus şi Germania de Est, această diferenţă a crescut în aceeaşi perioadă cu 8-12%, în timp ce în Slovenia, Cehia, Polonia, Bulgaria şi Ungaria a crescut cu 1-5%. Pe ansamblu, speranţa de viaţă a bărbaţilor din ţările foste comuniste din Europa a scăzut cu 6 ani, între 1991 şi 1994.
Autorul studiului susţine că mediul concurenţial i-a făcut pe mulţi să-şi asume anumite riscuri, care pot duce la accidente mortale. Potrivit psihologului, creşterea stresului social şi economic antrenează înmulţirea sinuciderilor şi crimelor, dar are şi efecte psihologice care favorizează apariţia crizelor cardiace. Conform studiului, mortalitatea rezultată din omucideri şi sinucideri s-a dublat în fostul imperiu sovietic din 1991 până în 1994, însă a variat în funcţie de ţări. De exemplu, în Polonia, rata mortalităţii provocate de crime şi sinucideri a crescut cu 15%, în timp ce în Estonia a înregistrat o creştere explozivă de 238%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS