17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViitură de trei metri la Novaci

Viitură de trei metri la Novaci

http://www.youtube.com/watch?v=PltLv1bH4Q4″ frameborder=”0

\n

Prăpăd ieri în nordul judeţului Gorj. Viiturile produse pe râul Gilort şi pe alte râuri au inundat gospodării şi au determinat autorităţile locale şi judeţene să treacă la evacuarea câtorva zeci de familii. Cea mai grav afectată a fost localitatea Novaci, unde 100 de familii au rămas izolate, în urma unei viituri puternice care s-a produs pe râul Gilort, ieri, în jurul orei 11.00. Apele s-au revărsat în zona Pociovaliştea, după ce au măturat aproape totul în cale, rupând podeţe, garduri şi afectând barajul de protecţie din zonă, care nu a mai făcut faţă puhoaielor. Apele au rupt zeci de copaci în amonte şi i-au purtat în curţile localnicilor şi pe câmpuri. Cei mai afectaţi au fost novăcenii care au gospodăriile în apropierea râului Gilort, ce nu a mai lovit cu o asemenea furie în ultimii 50 de ani. Aproape 100 de gospodării au rămas izolate, iar câteva zeci de familii au fost evacuate din case. Unele pentru că apa era de peste un metru şi jumătate în case, iar altele, preventiv, astfel încât să nu se întâmple vreo nenorocire.

Apa, la streaşina caselor

La Novaci a fost mobilizat un număr mare de echipe de intervenţie, formate din jandarmi, poliţişti, salvamontişti şi personal de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Echipele au fost coordonate de prefectul de Gorj, Alin Văcaru, prezent la faţa locului. Cetăţenii au încercat să dea şi ei o mână de ajutor, însă au fost ţinuţi la distanţă de zona cu probleme pentru a nu risca să fie careva luat de ape. „Aşa ceva nu am văzut de când m-am născut. Plouă de zile întregi, dar nu credeam că se va ajunge în halul ăsta. Nu am văzut niciodată ca apa să atingă streaşina caselor. Nici bunicii, nici străbunicii nu mi-au povestit că ar fi trăit aşa ceva. Am văzut oameni pe case, de frică să nu-i ia apa. Bine că nu a luat pe nimeni viitura“, a povestit Alexandru Merfu, localnic din Novaci.

Femeie şi copil, luaţi de pe acoperiş

Şi Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, s-a aflat la Novaci, unde a participat, alături de echipele sale, la salvarea oamenilor. „Printre cei recuperaţi din calea viiturii au fost o mamă şi copilul acesteia, care s-au adăpostit de ape pe acoperişul casei. Din cauză că localnicii nu au dorit să îşi părăsească gospodăriile, autorităţile au solicitat intervenţia forţelor de ordine. Echipe de la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă i-au ridicat pe unii localnici din case şi i-au dus în zone sigure. O bătrână spunea că mai bine moare decât să rămână fără casă. Până la urmă s-a lăsat convinsă, dar au fost multe cazuri de genul acesta. E greu când vezi cum apa vine şi mătură totul. Sunt imagini greu de descris şi e greu de spus ce este în sufletul acestor oameni“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, implicat activ în operaţiunile de salvare. Salvamontiştii au avut inclusiv costume de scafandri pentru a interveni în condiţii de siguranţă.

Adăpostiţi la liceu, internat şi spital

Evacuarea familiilor din calea apelor a fost dispusă de prefectul de Gorj, Alin Văcaru, apele râului Gilort depăşind cu mult cota de inundaţie. De asemenea, din cauza prelungirii până aseară (ora 23.00) a codului roşu de inundaţii pe râul Gilort, a fost instituită starea de alertă. „În localitatea Novaci a fost instituită stare de alertă. În zonă au fost mobilizaţi zeci de pompieri, poliţişti şi jandarmi. Echipele de intervenţie evacuează din zonă 75 de gospodării, localnicii urmând să fie duşi în sala de sport şi în liceul din Novaci. Până în prezent, nu sunt persoane dispărute şi cred că nici nu vor fi în perioada următoare, întrucât vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi evitate eventuale probleme. Nu exclud ca în amonte să se producă o nouă viitură care să provoace noi inundaţii“, a precizat ieri prefectul de Gorj, Alin Văcaru. În cazul în care va mai fi necesar, sinistraţii din Novaci vor fi adăpostiţi şi la spitalul din localitate. Primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, şi-a întrerupt concediul şi s-a implicat în acţiunile de cazare a sinistraţilor la instituţiile din localitate.

Premierul Ponta, în Gorj

Premierul Victor Ponta şi-a întrerupt ieri vizita la Craiova pentru a veni în cursul după-amiezii, cu un elicopter, la Novaci şi Bengeşti-Ciocadia. Premierul a declarat că au fost luate toate măsurile pentru ca viaţa oamenilor să nu fie pusă în pericol. „Vreau însă să fac un apel. În primul rând, să mobilizăm toate forţele acolo unde este nevoie, să oprim panica. Am vorbit cu prefectul de Gorj. Este acolo cu şeful ISU, cu toate forţele necesare. Nu a păţit nici un om nimic. Este vorba despre un dig de 40 de ani, de care trebuie să avem grijă, să vedem ce se întâmplă cu el şi să prevenim orice fel de situaţie critică pentru populaţia din zonă, dar nu vreau să băgăm panica în oameni pentru că avem nevoie în acest moment să fim organizaţi şi raţionali“, a precizat ieri premierul Victor Ponta. Acesta a venit ieri la Novaci şi Bengeşti-Ciocadia, alături de vicepremierul Liviu Dragnea.

Oameni şi animale, salvaţi din calea apelor

Şi alte localităţi ale judeţului Gorj au fost afectate de inundaţii. Salvamontiştii gorjeni au reuşit să traverseze Gilortul cu cordelinele, la Bengeşti-Ciocadia, în punctul Bălceşti – Pereşti, şi să ajungă la patru persoane izolate, care erau cu vitele pe câmp. Atât oamenii, cât şi animalele au fost salvate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, inundaţiile au afectat peste 30 de localităţi din judeţ, între care: Târgu Jiu, Turceni, Novaci, Bumbeşti-Jiu, fiind inundate zeci de case şi afectaţi peste 50 de kilometri de drumuri locale, 200 de hectare de păşuni, teren arabil şi fâneţe, zeci de fântâni, dar şi digul de protecţie al râului Galbenul pe aproape 100 de metri. Situaţia pagubelor produse de viituri şi inundaţii este monitorizată în permanenţă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS