15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria rade Piaţa 1 Mai

Primăria rade Piaţa 1 Mai

http://www.youtube.com/watch?v=PiI0eeNFO7Q

După ce a trecut, de la 1 aprilie, din subordinea Pieţe şi Târguri Craiova în administrarea consiliului local din cauza faptului că societatea nu o mai putea întreţine, Piaţa 1 Mai de lângă Spitalul Judeţean a început să fie demolată în urmă cu două zile. Chioşcurile au fost puse la pământ, iar vânzătorii de la tarabe susţin că li s-a spus să părăsească locul până pe 19 aprilie. Motivul pare să nu fie cunoscut de nimeni, dar surse din administraţia locală spun că aici ar urma să fie construită „piaţa OZN“, gândită acum doi ani de fosta administraţie.

Vânzătorii din piaţa de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-au trezit, la începutul lunii, cu o notificare prin care au fost anunţaţi că trebuie să plece din piaţa în care vând şi de 40 de ani. În urmă cu două zile, chioşcurile au fost puse la pământ, iar ţăranii care vindeau la tarabe trebuie să elibereze locul până pe 19 aprilie. „Ne mutăm, dar unde ne mutăm, nu ştiu. Ne-au spus că nu ştiu ce vor să facă aici. Ne-au spus să plecăm, dar nu ne-au zis şi unde să ne ducem. Până pe 15 (aprilie – n.r.), toate magazinele trebuia să fie demolate, iar noi să plecăm până pe 19, sâmbătă. Eu am 40 de ani de când vând aici… Şi unde să ne ducem acum, cum să mai trăim?“, a spus Maria Mladin, una dintre comerciante.

„Unde să ne ducem? Acasă ne ducem!“

Comercianţii din Piaţa 1 Mai sunt nemulţumiţi că vor rămâne fără sursă de venit. Pe buzele lor, cuvântul „desfiinţare“ a ajuns la ordinea zilei. „Se desfiinţează pieţele să facă mall-uri, ce fac aici? I-au anunţat pe oamenii de aici care au fărâmat chioşcurile, săracii, plângeau. Au desfiinţat toate alea de nu are lumea serviciu, ne desfiinţează şi pieţele şi toate alea, prin Piaţa Chiriac desfinţează, pe aici desfiinţează“, a spus Floarea Nuţă, altă vânzătoare. „Noi nu vrem să plecăm, dar, dacă ne trimit forţat, obligatoriu… Când am întrebat unde ne ducem, ne-au spus că «unde oţi găsi, nu vă oferim loc». Eu am pensie de 650 de lei, unde să ne ducem? Acasă ne ducem. E frumos? Eu zic că nu e. Ai familie, ai impozit, lumină, gaze de plătit, ce faci? Te duci să omori omul?“, a spus altă femeie.

Bursa zvonurilor: „Piaţa OZN“

La finele lunii martie, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care Piaţa 1 Mai şi Piaţa Orizont, dar şi aleile carosabile din toate pieţele craiovene au trecut de la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL în proprietatea publică şi privată a municipiului Craiova şi în administrarea consiliului local. Motivarea era că societatea subordonată primăriei nu mai putea întreţine aceste spaţii.
Surse din cadrul administraţiei actuale susţin că pe terenul din 1 Mai ar urma să fie construită o piaţă gândită de fosta administraţie, care şi-a căpătat denumirea de „piaţă OZN“ din pricina aspectului, asemănător cu o aripă de avion. Aceleaşi surse spun că proiectul nu va fi exact la fel, ci vor fi eliminate anumite elemente pentru reducerea costurilor. Iniţial, în 2012, valoarea investiţiei pentru „piaţa OZN“ era de circa 2.000.000 de lei şi avea un termen de realizare de 18 luni.
GdS a trimis o solicitare Primăriei Craiova în cursul zilei de luni pentru a afla dacă există vreun plan pentru spaţiul rămas gol, însă, până la închiderea ediţiei, municipalitatea nu a transmis nici un răspuns în ceea ce priveşte Piaţa 1 Mai.

Daţi afară deşi erau cu plata la zi

Conform datelor oferite de reprezentanţi ai SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, la 31 martie, până s-a făcut trecerea pieţei în administrarea consiliului local, existau şapte contracte de închiriere, încheiate cu tot atâtea societăţi comerciale, pentru suprafeţe cuprinse între 4,21 şi 38,59 mp din Piaţa 1 Mai. „Toate cele şapte societăţi menţionate aveau chiriile plătite la zi pentru terenurile ocupate în Piaţa 1 Mai. Contractele de închiriere expirau, în marea lor majoritate, într-un interval cuprins între trei şi opt luni. Construcţiile ridicate de aceste societăţi erau vechi, nemodernizate, astfel că deţinătorii ar fi trebuit să le refacă, pentru a corespunde standardelor prevăzute de noul «Regulament local referitor la condiţiile de amplasare a construcţiilor cu caracter provizoriu pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ stradal, pe raza municipiului Craiova»“, se arată în răspunsul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. În ceea ce priveşte persoanele sau firmele care vând la tarabe, acestea ar fi în jur de 20, dintre care o mare parte tot cu plata la zi, spun surse neoficiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS