24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPărinții craioveni, împotriva manualelor digitale

Părinții craioveni, împotriva manualelor digitale

http://www.youtube.com/watch?v=FZ1GR6sR094

Noile manuale digitale pentru elevii de clasa I și a II-a sunt contestate de o parte din părinții din Craiova înainte de a ajunge pe bănci. Aceștia susțin că manualele pe suport electronic le vor da elevilor posibilitatea de a desfășura alte activități în loc să învețe. În plus, aceștia spun că la început nu vor fi ușor de utilizat dacă vor fi realizate după modelul telefonului mobil cu internet (smartphone), pentru că nu toți copiii au acces la astfel de tehnologii.

Ce părere aveți despre  manualele digitale care urmează să fie date elevilor de la clasele I și a II-a peste câteva săptămâni? Aceasta a fost întrebarea adresată ieri părinților din Craiova, după ce premierul a afirmat la deschiderea anului școlar la Târgu Jiu că „ideea de manual digital“ este cu adevărat o reformă care trebuie făcută pentru că „nu mai există nici un elev care să nu știe să folosească o tabletă, un telefon, un computer“ și, de altfel, că nu crede că mai există un elev, chiar și de clasa I, care să nu aibă un telefon cu internet.
Am constatat că nu toți școlarii au acces la noile tehnologii, pentru că părinții nu sunt de acord. Astfel de situații se întâlnesc și la școli de prestigiu din Craiova. La Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“ am găsit părinți care și-au exprimat dezacordul față de ideea de a da copiilor să folosească manuale digitale despre care se știe deocamdată că vor avea formatul unei tablete. „Știu ce este un smartphone, dar folosirea lui de către un elev de clasa I sau a II-a este puțin forțată. La fel și cu manualele digitale, care vor fi ca o tabletă. Eu cred că până la o clasă mai mare nu trebuie să fie informatizați atât de mult. Există riscul să nu mai prindă drag de cărți. Tentația este ca pe tabletă să caute distracție, nu să învețe. Cred că nu sunt suficient de copți la minte să aleagă ce e bun din treaba asta. Sunt de acord că trebuie să evoluăm, dar nu de la clasele primare. Nu ar trebui să le strice plăcerea de a citi o carte. În plus, va fi greu celor de prin alte zone înapoiate tehnologic să le folosească“, a spus tatăl unei eleve. „Noi nu avem un smartphone și nu avem o tabletă pentru copil. Nu sunt de acord cu învățământul digital“, a spus o mămică.

„Nu știu dacă o să-i mai putem ajuta la teme“

În plus, unii părinți susțin că este posibil să nu știe cum să folosească noile manuale pentru a-i ajuta la teme. „Pe manual digital în formă de tabletă nu știu să-l ajut, dar așa l-aș ajuta cum am învățat eu după vechile metode. Nu știu să folosesc o tabletă“, a spus un alt părinte de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“. Alți părinți consideră că prin învățământul digital elevii nu vor mai ști să scrie corect. „Noi știm să folosim noile tehnologii. Va fi mai greu în mediul rural, unde nici copiii, nici părinții nu au utilizat vreodată tableta sau calculatorul. Nu sunt însă de acord în totalitate cu învățământul digital pentru că bănuiesc că nu o să mai știe să scrie corect dacă se rezumă la a lucra pe noile tehnologii“, a spus o mămică.

„Telefoanele cu internet, după vârsta de 14 ani“

Părinții care acceptă ideea utilizării manualelor digitale contestă însă faptul că elevii au telefoane cu internet de la clasa I. „Vom lucra împreună cu ei pe noile manuale ca să se obișnuiască cu acest sistem și cu metoda modernă de predare, pentru că este de viitor și trebuie să învețe de mici. În ceea ce privește folosirea smartphone-ului, nu sunt de acord cu ideea că este folosit și de copiii de clasa I. Mi se pare normal să aibă un astfel de telefon după vârsta de 14 ani. Până atunci, să aibă numai un telefon pentru situații de urgență“, a spus tatăl altui elev de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica“. Sunt și părinți care nu sunt de acord ca elevii să folosească vreun mijloc de comunicare la clasele primare „Cum să aibă copiii telefoane încă din clasa I? Ce prostie omenească poate să fie asta? Ce părinte poate să-i dea unui copil telefon la el? Telefoanele îi și radiază. Nu e normal să aibă așa ceva. Eu am nepoți de la copiii mei și nu au telefoane, nici la calculator nu au voie, mai ales fetițele“, a spus o bunică.

Cum se va lucra la clasă până apar noile manuale?

Până la livrarea noilor manuale bazate pe tehnologia digitală, elevii de la clasele I și a II-a vor lucra la clasă după materialul didactic pus la dispoziție de profesori pentru învățământul primar, care poate consta în caiete speciale sau fișe de lucru. „Nu vor fi probleme în primele două săptămâni cu materialele didcatice pentru că este perioada de evaluare a cunoștințelor pe care le-au acumulat elevii. Și dacă se întârzie livrarea lor și mai mult, avem cadre didactice specializate care au capacitatea de a acoperi programa școlară, care nu a suportat modificări foarte mari“, a declarat Matilda Blagu, directorul Liceului „Matei Basarab“ din Craiova, care are și învățământ primar.
Noile manuale sunt însă o necunoscută și pentru cadrele didactice pentru că, până în acest moment, nu li s-a prezentat nici un astfel de model.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS