15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHeliport în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă

Heliport în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă

Elicopterul SMURD, care a intrat de luna trecută în dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, odată cu constituirea celui de-al cincilea punct de salvare aeriană din ţară, va putea ateriza în curând chiar în curtea unităţii medicale. La spital au demarat de ieri lucrările de amenajare a heliportului, care au debutat cu tăierea vegetaţiei şi a copacilor din jurul parcării care se afla la intrarea dinspre căminul Facultăţii de Medicină. Platforma este considerată propice aterizării elicopterului de către reprezentanţii Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), care au verificat în prealabil zona respectivă.
„Cei de la Inspectoratul General de Aviaţie au considerat că platforma este OK şi au cerut doar să fie tăiată vegetaţia din împrejurimi, pentru ca pilotul să aibă o vizibilitate mai bună la aterizare. Cum nu va fi nevoie de balize, pentru că elicopterul va zbura numai ziua, heliportul din curtea spitalului va fi amenajat în scurt timp. În primăvară, ne vom ocupa de asfaltare şi marcaje, însă heliportul va fi funcţional de cum se vor finaliza lucrările de amenajare începute în aceste zile“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, instituţie care se ocupă de clădirea şi terenul spitalului.

Se reduce timpul de intervenţie în caz de urgenţe

Hangarul elicopterului SMURD va rămâne la Aeroportul Craiova, dar, pentru a se aduce în cel mai scurt timp pacienţii cu urgenţe majore la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a SCJU, s-a decis amenajarea unui heliport în curtea unităţii sanitare. În prezent, cazurile grave sunt aduse la Aeroport, de unde sunt preluate de ambulanţă şi transportate la UPU. „Prin amenajarea acestui heliport, timpul de intervenţie în cazurile de urgenţe se reduce cu 30 de minute. Degeaba aveam elicopter, dacă până aduceam un pacient cu ambulanţa de la aeroport la spital mai treceau cel puţin 30 de minute. În acest fel, cazurile grave ajung direct la spital şi sunt trimise la Unitatea de Primiri Urgenţe. Pentru un pacient în stare gravă fiecare minut contează“, a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. Acesta a mai menţionat că heliportul va funcţiona pentru început doar în weekend, dar apoi va fi folosit permanent. „Va fi dat în folosinţă în curând, după ce vom termina amenajarea şi marcajele“, a conchis dr. Florin Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS