13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, centru de pregătire în chirurgia laparoscopică

Craiova, centru de pregătire în chirurgia laparoscopică

http:http://www.youtube.com/watch?v=vSW4MNtZzuk
http:http://www.youtube.com/watch?v=h3iKU6B65Lk
http:http://www.youtube.com/watch?v=Uay0M4wvVLY

În Bănie se fac intervenţii chirurgicale cu laparoscopul din 1996, pionierii acestui tip de operaţii fiind medicii de la Clinica I Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Ca o recunoaştere a activităţii în acest domeniu, ministerul a pus Craiova pe lista centrelor de pregătire în chirurgia laparoscopică.

Chirurgia este una dintre specialităţile cu care şcoala craioveană de medicină se mândreşte. Prof. dr. Ion Georgescu, şeful Clinicii Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, considerat printre primii zece chirurgi din ţară, afirma într-un interviu acordat recent pentru GdS că Bănia ţine pasul cu noutatea în materie de chirurgie şi că medicii tineri care vin din spate sunt foarte bine pregătiţi. O latură a chirurgiei moderne este şi laparoscopia, specialitate care s-a dezvoltat foarte bine la Craiova şi în care pionieri au fost medicii de la Clinica I Chirurgie a Spitalului Judeţean.
Laparoscopia la Clinica I Chirurgie a început în urmă cu 16 ani, iar primele intervenţii au avut loc sub îndrumarea unei echipe de medici din Cluj. „Chirurgie laparoscopică se face la Craiova din noiembrie 1996. Noi am fost primii care am început cu acest tip de intervenţii chirurgicale, iar cei care ne-au iniţiat au fost colegii chirurgi de la Clinica III Chirurgie din Cluj, conduşi de regretatul profesor Sergiu Duca. Timp de câţiva ani, Clinica I Chirurgie a fost singura din oraş în care se practicau intervenţii laparoscopice, după care au început treptat şi celelalte clinici de chirurgie din Craiova. Am mers iniţial doar pe colecistectomii laparoscopice, adică scoaterea vezicii biliare cu ajutorul laparoscopului. În primul an am efectuat circa o sută de astfel de intervenţii, apoi numărul lor a crescut de la an la an. Cu timpul, am extins indicaţiile şi paleta de intervenţii în conformitate cu standardele internaţionale şi naţionale. În ultimii ani, numărul de intervenţii laparoscopice a ajuns la peste 300 pe an“, afirmă dr. Valeriu Şurlin, şef de lucrări la Clinica I Chirurgie.
Acesta susţine că în urma pregătirii din ţară şi străinătate de care au beneficiat medicii de aici, la Clinica I Chirurgie au putut fi abordate intervenţii laparoscopice din ce în ce mai variate. „De ajutor, pe parcursul timpului, ne-a fost mai întâi dotarea cu echipamente moderne pe care ne-a oferit-o Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova în 2002, iar apoi programul naţional din 2008, de dotare a spitalelor din ţară cu echipamente pentru videolaparoscopie, în cadrul căruia clinica noastră a primit o nouă linie de laparoscopie, împreună cu instrumentarul pentru intervenţii de bază“, mai spune dr. Valeriu Şurlin.

UMF, între cele mai bune din ţară

Şeful de lucrări de la Clinica I Chirurgie a enumerat şi câteva dintre intervenţiile laparoscopice care se fac aici: „În ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale pe care le abordăm, în afară de litiaza veziculară şi apendicectomie, care deja au devenit tehnici de bază, făcând parte din curricula de pregătire în chirurgie a rezidenţilor, practicăm operaţii care se înscriu în sfera intervenţiilor avansate din punct de vedere laparoscopic: hernia hiatală, cancerul de colon, ulcerul perforat, splenectomiile pentru purpura trombocitopenică idiopatică, chisturile hidatice hepatice, biopsiile ganglionare peritoneale pentru bolile sistemului limfoproliferativ etc“.
„Ne-am implicat activ şi în activitatea de training, organizând periodic cursuri de pregătire în chirurgia laparoscopică pentru toate categoriile de medici chirurgi- rezidenţi, specialişti, primarii, oricine şi-a manifestat dorinţa să înveţe a fost primit cu căldură. Am fost tot timpul deschişi către colaborarea cu alte secţii din spital şi aşa s-a dezvoltat laparoscopia la Urologie, la Ginecologie, Chirurgie pediatrică. Acum, clinicile de ginecologie şi de chirurgie pediatrică au obţinut linii de laparoscopie complete şi efectuează deja multe intervenţii chirurgicale pe cale laparoscopică“, a adăugat dr. Valeriu Şurlin. Acesta consideră că „prin ceea ce s-a realizat până acum în clinicile craiovene în care se efectuează chirurgie laparoscopică, Universitatea de Medicină din Craiova se numără printre cele mai bune centre de laparoscopie din ţară, după universităţile tradiţionale din Bucureşti, Cluj şi Iaşi“.
De altfel, ca o recunoaştere a activităţii în acest domeniu, oraşul Craiova a fost propus de minister drept centru de pregătire în chirurgia laparoscopică, pentru obţinerea atestatelor de pregătire în chirurgia laparoscopică nivel I tehnici de baza) şi nivelul II tehnici avansate), responsabil de acest centru urmând să fie şeful Clinicii I Chirurgie, prof. univ. dr. Ion Georgescu.

Avantajele laparoscopiei 

Avantajele laparoscopiei ar fi următoarele: instrumentarul de înaltă tehnicitate folosit, care scurtează durata intervenţiei chirurgicale; bolnavul se recuperează mai repede şi îşi reia în scurt timp alimentaţia şi tranzitul intestinal; complicaţiile postoperatorii legate de plagă sau de deschiderea abdomenului sunt minime; aspectul estetic este superior; imunitatea postoperatorie a pacientului este mai bine păstrată, infecţiile fiind în proporţie mult mai mică decât după chirurgia deschisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS