6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPleacă în Croația cu un singur scop: calificarea în grupele Ligii

Pleacă în Croația cu un singur scop: calificarea în grupele Ligii

Bogdan Burcea, Ana Maria Țicu (dreapta), Ekaterina Dzhukeva și Jelena Trifunovic (stânga) au vorbit despre turneul din Croația (FOTO: Daniela Mitroi-Ochea)

Echipa feminină de handbal SCM Craiova va pleca astăzi spre Koprivnica, localitatea croată unde va avea loc turneul de calificare în grupele Ligii Campionilor. Craiova, Jagodina (Serbia), Podravka (Croația) și Muratpasa (Turcia) vor lupta în weekend pentru locul calificant în grupele celei mai importante competiții intercluburi din Europa.

Ieri, cu o zi înainte de plecare, antrenorul principal al echipei SCM Craiova, Bogdan Burcea, alături de trei dintre componentele lotului, Ana Maria Țicu, Ekaterina Dzhukeva și Jelena Trifunovic, au vorbit despre turneul din Croația și șansele Craiovei de a ajunge, în premieră, în grupele Ligii Campionilor.
Sâmbătă, vicecampioana României, care sezonul trecut cucerea Cupa EHF, se va afla la debutul în Liga Campionilor și va înfrunta echipa sârbă Jagodina, în timp ce în cealaltă semifinală se vor înfrunta Podravka, formația gazdă și Muratpasa.

Țicu: Mergem acolo să ne calificăm

Ana Maria Țicu este de șapte sezoane la Craiova, iar acum va disputa cel mai important turneu pentru ea. „Ne așteaptă un turneu foarte greu, cu meciuri tari. Ne dorim mult să ne calificăm în grupe. Acesta este visul nostru! Știm că va fi greu. Nici o echipă nu e ușor de învins, toate sunt puternice, dar eu cred în echipa noastră și că și în acest an vom face lucruri frumoase, ca în sezonul trecut. Nu sunt echipe extrem de puternice cum am întâlnit în Cupa EHF, dar trebuie să luăm fiecare meci în serios. Mergem acolo să ne calificăm! Avem încredere în noi, suntem motivate. Ne gândim doar la calificare. Pentru mine ar fi un vis, asta mi-am dorit de când eram mică. Dacă vom ajunge în finala acestui turneu, nu am preferințe cu cine să jucăm“, a explicat Ana Maria Țicu.

Trifunovic a jucat și la Jagodina, și la Podravka

Jelena Trifunovic a mai evoluat în cariera sa la două dintre echipele de la turneul din Croația, Jagodina și Podravka. „Jagodina nu are o echipă prea bună acum, dar Podravka știu cât se pregătesc pentru a ajunge în grupele Ligii. La Koprivnika, sala nu este plină, dar oamenii iubesc handbalul. Oricum, atmosfera nu e ca aici, la Craiova. Podravka are jucătoare din Rusia. Noi am jucat cu fete din Rusia, nu cred că vor fi probleme mari“, a spus Trifunovic. Ea alături de Zeljka Nikolic și de Georgievska au adus antrenorului informații prețioase despre adversare.

„Liga Campionilor e altă lume, ceva imens“

Nou-venita la SCM Craiova, Ekaterina Dzhukeva, care evoluează pe postul de portar, a făcut un joc bun în prima etapă de campionat, în partida cu Dunărea Brăila (scor 30-22), atunci când a avut mai multe parade și a fost aplaudată de suporteri. Kati, așa cum o alintă colegele, a evoluat în grupele Ligii Campionilor, cu formația poloneză MKS Lublin și spune că să participi acolo este un sentiment de nedescris. „Liga Campionilor este altă lume, ceva imens. De aceea, luptăm să ajungă acolo. Văd și colegele entuziasmate să ajungă în grupe“, a spus bulgăroaica. Cât despre primul meci în tricoul Craiovei, Dzhukeva s-a arătat încântată: „Nu uiți prea ușor primul meci la o echipă nouă. Am avut un pic emoții, nu știam la ce să mă aștept de la suporteri, dar a fost frumos. Nu mă pot compara cu Yulia Dumanska, portarul care a fost anul trecut aici. Suntem tipuri diferite de portari. Și eu voi încerca să dau tot ce am mai bun pentru noua mea echipă“.

„Dzhukeva este fabuloasă“

Antrenorul Bogdan Burcea a intervenit în discuție, lăudând-o pe Dzhukeva pentru profesionalism: „Mă bucur că am reușit să cooptăm în lotul nostru o sportivă precum Kati. Mi-aș dori jucătoare cu un asemenea caracter în echipă. Este absolut fabuloasă din punct de vedere al pregătirii, nu mai vorbesc că rar am întâlnit un jucător care să nu îi auzi gura în timpul antrenamentului. Este discretă și valoroasă. Sunt fericit că a ales să lucreze la noi și sper să fim în stare să reușim să o aducem la nivelul valoric la care ea poate să presteze“.

„Jagodina, teoretic, e sub celelalte trei echipe, dar sârbii sunt sârbi“

În ceea ce privește turneul din Croația, antrenorul care în sezonul trecut a condus echipa spre titlul de campioană în Cupa EHF a spus că este optimist, dar și realist. A vorbit despre atuurile și punctele slabe ale echipei la momentul actual. Dacă SCM va trece de Jagodina, în finală, Burcea ar prefera formația din Turcia și spune că Podravka este mult peste celelalte trei combatante, când vine vorba despre istoria clubului în acest sport.
„Sunt un optimist convins, însă păstrez și o umbră de realitate. Am avut grijă să obținem informații vizavi de celelalte echipe. Nu suntem la nivelul anului trecut. Această echipă este la un potențial de 50-60 la sută, relațiile de joc nu sunt acelea care să mă mulțumească pe mine din punct de vedere al nivelului jucătoarelor. Cred că trebuie să mai treacă opt – zece meciuri oficiale. În ceea ce privește formația gazdă a turneului, Podravka Koprivnica, pot spune că istoria lor, poate cu excepția celor de la Lada Togliatti, nu a avut nicio echipă cu care am jucat sezonul trecut în Cupa EHF. Nu vorbesc valoric, ci ca istorie. Noi, nici măcar nu ne apropiem de ele la acest aspect. Trebuie să le respectăm, în primul rând, istoria. Întâlnim în prima zi un adversar teoretic sub nivelul celor trei, dar să nu uităm un lucru, sârbii sunt sârbi. Nimeni nu se va da la o parte să ne deschidă calea spre finală“, crede antrenorul.
Acesta a făcut și o promisiune îndrăzneață. „Vă promit că, dacă ne califăm în grupe, voi duce echipa și în primăvara europeană tot în Liga Campionilor. Dacă vom juca alături de Gyor, Thuringer și Krim în grupă vom duce echipa în mod sigur, indiferent de cine se va întrista. Acest weekend este important pentru istoria acestei echipe. Dorim să o îmbogățim, astfel încât atunci când va veni momentul să facă alții lucruri mult mai înțelepte să le lăsăm o moștenire pe măsura muncii noastre“, a completat antrenorul.

Le-a pus un filmuleț motivațional cu performanța din Cupa EHF

Tehnicianul craiovean a dezvăluit metoda prin care a încercat să le motiveze pe jucătoarele sale înaintea turneului din acest weekend. Le-a pus un filmuleț cu momente din parcursul de excepție al echipei în sezonul trecut. „Am considerat necesar să fac pentru această echipă un filmuleț de 16 minute în care este parcursul nostru în Cupa EHF, cu număr de spectatori, toate momentele cheie, toate fazele. Au fost extrem de emoționate. L-am trimis și sponsorilor să vadă de unde am început, nivelul jocului în primele partide, emoțiile, suporterii, cum se manifestau ei, până la ce am ajuns să facem în final. Este un filmuleț fabulos. Lumea trebuie să își amintească unde am început și unde am ajuns. Atât de emoționate au fost, doar câteva nu au plâns. Le-am zis că avem nevoie de suporteri, care au fost fabuloși în sezonul trecut, respect pentru adversar și să ne pregătim bine“, a explicat Bogdan Burcea.

Antrenorii plătesc microbuzul pentru suporteri

Referitor la suporteri, tehnicianul a mărturisit că un grup de fani va face deplasarea la Koprivnica pentru a susține echipa, iar costurile legate de transportul acestora vor fi suportate de staff-ul tehnic al echipei, adică cei trei antrenori. „Am solicitat 20 de bilete pentru suporteri. Iar noi, antrenorii, le vom plăti microbuzul. Sunt oameni care au mers după noi peste tot. Am considerat necesar să le arătăm și noi respectul pentru tot ce au făcut. Avem nevoie în continuare de ei. A rămas să stea de vorbă cu firma de transport. E important și pentru fete să îi audă acolo că sunt gălăgioși, că o mână de suporteri le încurajează“, a încheiat antrenorul.

Program Grupa B:

sâmbătă, 8 septembrie: 17.30: SCM Craiova – ZORK Jagodina (Serbia); ora 20.30 HC Podravka Vegeta Koprivnica (Croaţia) – Muratpasa Belediyesi (Turcia).
duminică, 9 septembrie: 16.00: învinsele din cele două meciuri; ora 19.00: câştigătoarele din cele două partide.
Partidele vor fi transmise pe EHFTV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS