12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportReprezentanții DJST și ai Casei de Cultură a Studenților din Craiova, în grevă generală

Reprezentanții DJST și ai Casei de Cultură a Studenților din Craiova, în grevă generală

Ieri a fost grevă generală în sportul românesc, mai exact în structurile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), care au întrerupt activitatea, nemulțumite de salarizarea inechitabilă. Și două din cele trei instituții din Craiova care aparțin de MTS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și Casa de Cultură a Studenților, și-au întrerupt ieri activitatea. Nu sută la sută, pentru că există și oameni care nu fac parte din Sindicatul Național Sport.

Sportivii nu au făcut antrenamente în sala DJST

Cei de la DJST Dolj au pus un afiș pe sala pe care o dețin, „Matei Basarab“, din vecinătatea Colegiului Național „Frații Buzești“, pentru a-i anunța pe sportivii care aveau acolo antrenament că nu pot intra. „Am găsit înțelegere la antrenori, sunt alături de noi. Noi suntem puțini, o entitate care nu este văzută, dar este foarte importantă. Pe toate posturile TV apare spotul în care îndeamnă oamenii să facă mișcare 30 de minute pe zi. Ne place ce facem, organizăm competiții, unim oameni, muncim în weekend, dar cei de la MTS nu ne recunosc activitatea. Sportul este cel mai bun ambasador al unei țări“, a explicat Mihai Milu, reprezentant în județul Dolj al Sindicatului Național pentru Sport și Tineret (SNST).
La clubul CSM Craiova, instituție care, de asemenea, ține de MTS, situația stătea puțin altfel. 14 angajați fac parte din sindicat, dar o parte sunt în concediu, unii antrenori erau plecați cu treburi organizatorice la federațiile de profil, unii se află în cantonament, iar alții au mers la antrenament dis-de-dimineață cu sportivii.

E de 28 de ani la Casa Studenților și are salariul minim pe economie

La Casa de Cultură a Studenților din Bănie, un afiș pe o coală A4 anunța ieri că este grevă generală în instituție. O parte dintre angajați se aflau în holul clădirii. Iulian Streche lucrează de 38 de ani, iar de 28 de ani este la Casa Studenților. Are salariul de 1.293 de lei net. Are funcție de cadru tehnic pentru prevenirea și stingerea incendiilor, dar este și gestionar. Se gândește cu tristețe că va ieși la pensie și va primi o sumă extrem de mică. „Noi, aici, suntem 13 persoane în sindicat, trei sunt în concediu, doi lucrează după-amiază, restul suntem aici în grevă. Azi nu avem spectacol, dar erau repetiții. Eu sunt mândru că lucrez aici și produc ceva. În 28 de ani de când sunt aici, nu s-a întâmplat nimic negativ pe linie PSI. Avem spectacole în weekend, noaptea, artiști cu care ne mândrim. La orice activitate culturală care se desfășoară aici, cu aglomerări de persoane, este obligatorie prezența mea. Sunt plătit pe post de muncitor cu atribuții și am același salariu ca un nou angajat. Nu e o grilă de salarizare pe funcții, ori ești director, ori contabil-șef, ori muncitor. Nu e ierarhizare cât de cât, după responsabilități. Eu sunt cel care, în caz că s-ar întâmpla ceva, salvez oameni, manevrez instalațiile până la sosirea pompierilor. Sunt aici pentru a evita situații gen Colectiv. Am multe responsabilități, multe dotări, instalație de stins incendiu, de detectare, sunt singur. Probabil voi ieși la pensie la fel ca unul care are ajutor social și nu a muncit nimic. Eu nu pot avea o pensie normală și corectă, nu că nu sunt bun de muncă sau că nu muncesc, ci că nu sunt plătit corespunzător, să contribui corespunzător la pensie. Ce vină am că de 15 ani nu primesc spor de vechime și salariul meu e minim pe economie?! Dacă ne-ar mai pune 500 de lei, așa cum ar trebui, m-ar ajuta la pensie, pentru că mai am câțiva ani“, a explicat angajatul Casei Studenților.

MTS promite majorări salariale din 2019

Liderii sindicali au mers ieri la MTS pentru a negocia întocmirea unei noi forme a Contractului Colectiv de Muncă, deoarece cel vechi expirase.
Conform Gazetei Sporturilor, liderii sindicali au intrat la negocieri în jurul orei 15.30 și au plecat după o jumătate de oră, fără să ajungă la nici o înțelegere cu conducerea MTS. La discuții a venit secretarul general adjunct al MTS, Mădălina Minciunescu, deoarece ministrul Ioana Bran este în concediu. „Greva va continua, nu s-a schimbat nimic“, a spus președintele SNTS, Andy Nagy, citat de aceeași sursă.
În paralel, cei de la MTS au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că vor fi făcute majorări salariale din 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS