17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAngajații din Tineret și Sport, revoltați

Angajații din Tineret și Sport, revoltați

Angajaţii din Tineret şi Sport din țară au participat, joi, la un miting în București, nemulțumiți de salariu. Peste 200 de persoane au mers la sediul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), dar au aflat că ministrul Ioana Bran își luase liber în acea zi, iar secretarul de stat Cosmin Butuza le-a transmis celor prezenți că nu are nici o soluţie la cererile acestora. „Vrem salarii ca voi“, „Vreţi performanţă, plătiţi performanţă“, „Sport şi tineret/ totul e defect“, au scandat manifestanţii, iar pe bannere scria „Nu ignoraţi profesionalismul din spatele medaliilor sportivilor români“, „Nu uitaţi, sportul românesc este ambasadorul României“, „Ne conduceţi prost, nu aveţi niciun rost“.
În același timp cu mitingul de la București, la sediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Dolj au protestat joi o parte dintre angajații acestei instituții, care, alături de clubul CSM Craiova și de Casa de Cultură a Studenților din Bănie, este o structură care aparține de Ministerul Tineretului și Sportului.
Daniela Popa este consilier clasa 1 grad profesional superior, compartimentul Resurse Umane și lucrează la DJST din 1995. Nu înțelege de ce ea și colegii săi nu pot primi salarii la fel ca alți bugetari. „Ar trebui ca și noi, angajații DJST, să beneficiem de aceleași salarii ca angajații din familia bugetară administrație, dar acest lucru nu se întâmplă. Noi avem poate salariile la jumătate față de ei, cu toate că avem aceleași studii, același gen de atribuții. Iau exemplul concret al meu. Fac activitate de Resurse umane cum face și un angajat de la Finanțe și unul de la Muncă, Sănătate, Pensii, s.a.m.d. Cerem să ni se egalizeze salariile, prin aplicarea Deciziei Curții Constituționale nr. 794/2018. 70 la sută din angajații subordonatelor ministerului au salariul minim pe economie. Sunt în situația asta nu numai persoane cu studii medii, muncitori, îngrijitori, șoferi, ci și cele cu studii superioare. Ne simțim nedreptățiți, frustrați, lipsiți de motivare. Cei cu salariul minim nu au spor de vechime. Dacă ne comparăm cu un șofer de la o altă instituție publică, pentru că am solicitat și noi celorlalte instituții deconcentrate să ni le comunice, am constatat că noi suntem la jumătate, iar eu, consilier superior, poate am cât un șofer de acolo. Suntem 3.500 de oameni în țară, nu cât cei din învățământ, sănătate. Efortul bugetar nu ar fi foarte mare“, a spus Daniela Popa, pentru GdS.

„Nu s-a ocupat postul de jurist. Ar lua minimum pe economie“

Aceasta a adăugat că o altă problemă o reprezintă neplata orelor suplimentare și imposibilitatea angajării unor oameni: „Colegii de la Sport și Tineret au multe activități și în weekend lucrează, fac foarte multe ore suplimentare în afara programului normal de muncă, ore care nu sunt plătite și nu reușesc nici să le recupereze pe toate, pentru că trebuie să fie prezenți la programul de lucru de luni până vineri. Sunt blocate posturile. Am propus la minister să solicite într-un memorandum la guvern cel puțin două-trei posturi care considerăm că sunt vitale în desfășurarea activității, dar nu s-a întâmplat nici acest lucru. Au fost și situații în care am scos postul de jurist la concurs și nu s-a ocupat, pentru că un jurist care ar veni la noi ar avea salariul minim pe economie. Din rândul personalului contractual au mai plecat oameni în privat și probabil că o să mai plece“, a încheiat aceasta.
O grevă generală este programată pentru 8 august, cu „încetarea totală a activității în Sport și Tineret până la soluționarea revendicărilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS