20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSorin „Pantera“ Tănasie pregăteşte viitorii campioni

Sorin „Pantera“ Tănasie pregăteşte viitorii campioni

Sorin „Pantera“ Tănasie, pugilistul de aur al Craiovei, campion mondial la juniori, medaliat cu bronz la Europenele de seniori şi campion european la profesionişti, se dedică acum antrenoratului. Are în grupă copii de la şase ani până la seniori. Pune multă pasiune şi speră că elevii săi vor avea o carieră strălucită în sportul cu mănuşi.

Sportivii pregătiți de Sorin Tănasie fac antrenamente în aer liber și într-o sală modernă (Foto: Lucian Anghel)

Ajuns la 38 de ani, Sorin „Pantera“ Tănasie, unul dintre cei mai talentaţi boxeri români, nu poate sta departe de sportul care i-a adus atâtea satisfacţii. Acum antrenează şi spune că îi place foarte mult ceea ce face.
„În această vară fac un an de când antrenez. Nu puteam sta departe de box. A fost viaţa mea, de la zece ani. Am la clubul meu, Pantera Academy Boxing, copii de la opt ani, cadeţi, juniori, tineret şi seniori. Cu cei mai mari am participat şi la concursuri. Am şi un băieţel care nu are nici şapte ani. Uşor, am început să mă acomodez. La început, când am avut primele deplasări cu copiii, le spuneam că nu mă simt în pielea mea, aş fi vrut şi eu să particip în ring, dar am învăţat pas cu pas ce înseamnă antrenoratul. Mă mai uit şi acum la casetele cu meciurile mele. De acolo mă inspir, am ce să învăţ, să le dau copiilor indicaţii“, a spus craioveanul, care urmează Şcoala Naţională de formare a antrenorilor.

Se antrenează într-o sală modernă şi în natură

Antrenamentele grupei lui Sorin se desfăşoară într-o sală modernă, închiriată, din Piaţa Centrală. Băieţii fac pregătirea fizică într-o poieniţă vizavi de Hanul Craiova. „Am închiriat o sală. Trăim într-o lume modernă şi nu mai merge cu săli cu mucegai, saci rupţi sau fără ring. Copii văd pe internet săli particulare, ce condiţii bune au. Aşa e şi a noastră. Facem şi afară o parte din pregătire, la cişmea în Craioviţa, şi mi-au zis băieţii că simt că de când facem acolo pante şi pregătire fizică nu mai obosesc ca înainte, în ring“, completează antrenorul.


La antrenamentul în aer liber la care am asistat şi noi se aflau la pregătire sportivii Ion Silviu Cosmin, Ramses Dumitru, Arthur Mario Dumitru, Antonio Dragomiraş, Alexandru Ruseti, Eric Camen, Mario Tiberius Predoaica, Iannys Tănăsie, Vasile Ionuţ Laurenţiu, Salvis Chiciu, Alexandru Badea „Bamby“, Doru Cristian Gabriel, Florin Şerban, Laurenţiu Băbeanu şi Bogdan Dumitru „Eber“.

Sportivii pregătiți de Sorin Tănasie fac antrenamente în aer liber și într-o sală modernă (Foto: Lucian Anghel)

„Mi-e foarte drag să mă ocup de ei“

Majoritatea elevilor săi văd în Sorin un model, urmăresc pe internet meciurile pe care le-a avut şi îşi doresc să îi calce pe urme în ceea ce priveşte rezultatele. La rândul său, antrenorul mărturiseşte că moare de dragul elevilor şi că în Craiova boxul produce de multă vreme campioni.
„Foarte mulţi sunt bucuroşi, le e drag că îi antrenez eu. Îmi spun: «Maestre, v-am văzut meciurile pe internet». Mulţi dintre ei, care sunt disciplinaţi, educaţi, mă iau ca exemplu, îmi spun că îşi doresc să ajungă ca mine, să îi învăţ şi pe ei câte o serie, o combinaţie, ce au văzut ei în meciurile mele, şi mi-este foarte drag să mă ocup de ei, deoarece şi eu am copil mic. Fiul meu, Iannys, face fotbal, îi place şi boxul şi mi-a zis că ar veni şi el. Părinţii au altfel de venituri acum, dar îşi doresc să facă sport copiii. Şi eu mă dedic, le fac jocuri sportive, să-şi dezvolte unele calităţi care vor fi necesare pe viitor. Îmi sunt tare dragi cei cu care lucrez, îi laud când reuşesc ceva, îi ridic în slăvi. Unii muncesc cu atâta seriozitate, ca oamenii mari. Cei mici nu merg deocamdată la competiţii, dar în luna august vom merge la Arad, la colegul meu Ruben Stoia, să facem trei zile de pregătire comună. Cei mici, majoritatea vor face sport de performanţă la mine pentru că îi simt. Îşi doresc să facă acest sport, le place. La Craiova, boxul a fost mereu la înălţime. Avem copii talentaţi, numai anul acesta cinci au cucerit Cupa României. Vă daţi seama, din 12 finale, cinci au fost câştigate de craioveni, o mare mândrie pentru noi“, a spus fostul pugilist.

Are parteneriat cu Bacăul lui Relu Auraş

Când era mai mic, Sorin Tănăsie a mers să reprezinte clubul din Bacău, pentru că acolo avea parte de condiţii mai bune de pregătire. Acum, a făcut din nou un parteneriat cu SCM Bacău, acolo unde este Relu Auraş, antrenor de care se leagă multe performanţe ale boxului românesc. „Am făcut parteneriat cu maestrul Relu Auraş, deoarece mi se pare unul dintre cei mai serioşi din România, poate unul din cei mai mari antrenori ai României la box. Dânsul i-a scos campioni mondiali pe marii noştri boxeri, maestrul Feri Vaştag, Doroftei, fraţii Simion. Inclusiv eu am luat bronz la Campionatele Europene pentru SCM Bacău, dânsul mi-a fost antrenor, ne cunoaştem foarte bine, şi mi-am dorit să colaborăm. Acolo se vrea performanţă, deoarece acest om a fost antrenor atâţia ani la loturile naţionale, ştie cu ce se mănâncă acest sport“, a explicat craioveanul.
Tănasie are sportivi pe care îi antrenează numai el, dar colaborează şi cu pugilişti legitimaţi la alte cluburi. „Îl am pe Alexandru Badea, craiovean legitimat la Steaua, care se pregăteşte cu mine. Am fost împreună la campionatul naţional. La fel şi Bogdan Dumitru «Eber», care vine de două-trei ori pe săptămână şi este un copil de care m-am ataşat. Este un exemplu, un copil muncitor, cât îi spui, atât munceşte“, îi laudă Sorin.

„Este ca un prieten“

Şi copii îl respectă şi sunt încântaţi să lucreze cu el. „Este un prieten, părinte, antrenor bun. Ne ajută, ne înţelegem foarte bine. Râdem, dar la antrenamente muncim. Eu fac şi cu maestrul Ion Dragomir, dar antrenorii se înţeleg bine între ei“, spune Bogdan Dumitru „Eber“, care are 16 ani, practică de patru ani box şi este component al lotului naţional. Acum se pregăteşte pentru Campionatul Naţional, care va fi în septembrie, la fel ca şi colegul său Alex Badea „Bamby“.
„Nu vreau să mai plec de acasă, vreau să stau aici cel puţin până la campionat. Nu se compară cu nici o sală din Craiova, avem condiţii foarte bune. Sorin e un antrenor foarte bun, mă înţelege mai bine. Eu lupt acum să ajung la Europene. În ceea ce priveşte locul 1 la Campionatul Naţional, nu am probleme, mai mult mă lupt cu categoria, să o fac. Acum fac de plăcere box, pentru că o să mă las şi văd că nu m-am ales cu nimic din punct de vedere financiar, mai mult aduc bani de acasă. Băieţii cei mai mici din grupă au viitorul înainte. Sper să ajungă mari, să îl întreacă pe maestru“, spune Alex Badea, care în prezent aduce medalii în visteria clubului Steaua Bucureşti.

„Coco“ visează la titlul mondial

Cosmin Ion Silviu „Coco“ are zece ani şi de aproape un an face box. „Am ajuns cu tati la maestrul Tănasie, după ce îmi arătase pe Youtube ce meciuri făcea. E foarte bine, ne ia uşor. Fac antrenamente de trei ori pe săptămână. Nu e uşor, câteodată se mai supără antrenorul. Abia aştept să particip la concursuri. Peste câţiva ani mă văd campion mondial“, spune puştiul.
Eric Gabriel Camen împlineşte luna aceasta 12 ani şi practică boxul de câteva luni, după ce în trecut a făcut şi alte sporturi. „Fac de aproape cinci luni. Mai făcusem alte sporturi, fotbal, K1, unde am luat vreo trei-patru medalii, dar cel mai mult mi-a plăcut boxul. Îmi place că învăţ foarte bine cum să dau şi autoapărare, dacă se ia cineva de mine ştiu să mă apăr. Cred că în câteva luni voi avea concurs. Colegii sunt toţi de treabă. Vreau să ajung departe, acum depinde şi cât te ţii de box“, ne mărturiseşte Erik.

De la fotbal la box

Iulian Florin Şerban are 16 ani şi deşi boxează de puţin timp vrea ca în toamnă să meargă la Campionatul Naţional. „Am trei-patru luni de când fac. Am mai făcut fotbal, doi ani, şi când eram mic karate, dar nu am stat mult. Am aflat de la o fată că antrenează maestrul Tănasie. Am privit un antrenament, am văzut că e frumos. Antrenorul mi-a zis că dacă mă ţin de antrenamente mă duc în toamnă la Naţionale. Mă înţeleg foarte bine cu el“, a menţionat Iulian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS