5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbal / A început Campionatul Mondial! Rușii au făcut spectacol cu Arabia Saudită

Fotbal / A început Campionatul Mondial! Rușii au făcut spectacol cu Arabia Saudită

Ediția a 21-a a Campionatului Mondial a început ieri seară în Rusia. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut un discurs de aproximativ trei minute, la festivitatea de deschidere a turneului final, pe stadionul „Luzhniki“ din Moscova, înaintea partidei inaugurale, Rusia – Arabia Saudită.

„În numele poporului rus, întâmpin toţi fanii prezenţi, la fel pe cei de care ne urmăresc din faţa televizorului şi pe internet. Salut întreaga familie a fotbalului prezentă la acest turneu planetar. Acest demers sportiv extraordinar e găzduit de Rusia pentru prima oară. Ruşii iubesc fotbalul, a fost dragoste la prima vedere de la primul meci jucat aici în 1827. Am muncit mult pentru a putea să ne ridică la înălţimea acestui eveniment şi pentru a întâmpina membrii lumii fotbalistice aşa cum trebuie. Ne bucurăm de prezenţa fanilor din toate oraşele Rusiei. Fotbalul are miliarde de fani pe toate meridianele şi, de fapt, oriunde trăiesc oameni avem fotbal. Acest sport ne aduce împreună într-o singură familie. Marea putere a fotbalului uneşte, indiferent de limbă sau rasă. E datoria noastră să păstrăm această unitate. Doresc succes echipelor şi o experienţă de neuitat fanilor din lumea întreagă. Bine aţi venit în Rusia!“, a spus Putin, citat de Mediafax.

Acesta a fost urmat de Gianni Infantino, preşedintele FIFA: „Dragi prieteni, bine aţi venit la Cupa Mondială din Rusia. De astăzi (joi – n.r.), pentru o lună, fotbalul va cuceri Rusia, şi de aici fotbalul va cuceri întreaga planetă. Mulţumim domnului Putin, mulţumim Moscova, mulţumim Rusia“.

Înaintea primului fluier Robbie Williams a şocat asistenţa în momentul în care a ridicat degetul mijlociu şi l-a arătat camerei. Starul pop a fost invitat să cânte la ceremonia de deschidere a Mondialului, iar gestul său făcut în direct la TV a primit valuri de critici pe reţelele de socializare. Robbie Williams, în vârstă de 44 de ani, a făcut gestul repobabil în timpul piesei Rock Dj, în timpul ceremoniei în care a cântat piesele care i-au adus celebritatea.

La această ceremonie de deschidere au participat peste 500 de artişti, gimnaşti şi dansatori. Robbie Williams a interpretat imnul competiţiei alături de soprana Aida Garifullina.

 

Gazdele au pornit ca din „tun“

 

Trecându-se la fotbal, primul meci al Mondialului a fost câștigat categoric, scor 5-0, de reprezentativa Rusiei, „victimă“ fiindu-i naționala Arabiei Saudite. Au marcat Gazinsky (’12), Cheryshev (’43, ’90+1), Dzyuba (’71) şi Golovin (’90+4). La acest meci din grupa A au asistat 80.000 de spectatori.

Rusia: Igor Akinfeev – Mario Fernandes, Kutepov, Ignaşevici, Iuri Jirkov – Iuri Gazinski, Roman Zobnin, Aleksandr Samedov (’64, Kuziaev), Aleksandr Golovin – Alan Dzagoev (’24, Cherişev), Fedor Smolov (’70, Dziuba) Selecţioner: Stanislav Cherchesov.

Arabia Saudită: Abdullah Al-Mayouf – Yasser Al-Shahrani, Os.Hawsawi, Om.Hawsawi, Mohammed Al-Barik – Abdullah Otif (’64, Al-Muwallad), Salman Al-Faraj, Yahya Al-Shihri (’72, Banhir), Taisir Al-Jassim, Al Jassim – Al Sahlawi (’74, Asiri). Selecţioner: Juan Antonio Pizzi.

„Nu este decât începutul. Am câştigat cu 5-0, avem trei puncte, dar în acest turneu trebuie să ieşim din grupe. Avem experienţa de la Cupa Confederaţiilor de anul trecut, am câştigat primul meci, dar am fost eliminaţi. Trebuie să depăşim acest moment şi să ne concentrăm asupra meciului următor (cu Egiptul – n.r.). Nu ştim dacă Salah va juca, e o mare necunoscută. Egiptul este totuşi o echipă bună şi fără el, iar cu el cu atât mai mult. Au un antrenor excelent, Hector Cuper“, a declarat selecţionerul Rusiei, Stanislav Cercesov.

„Rusia nu a trebuit să se forţeze pentru a câştiga. Trebuie să ne trezim şi să uităm acest meci. Am filosofia mea şi fac ce pot eu mai bine. Sunt situaţii pe care nu le pot controla. Am încredere în munca mea, am încredere în jucătorii mei şi cred cu adevărat că vom juca mai bine în meciul următor. Am văzut construcţii de la care putem lucra. Meciul de azi nu este unul de referinţă. Acum, trebuie să ne pregătim pentru meciul următor. Trebuie să rămânem pozitivi“, a replicat argentinianul Juan Antonio Pizzi, selecţionerul echipei Arabiei Saudite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS