12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDan Zdrîncă s-a întors din nou campion

Dan Zdrîncă s-a întors din nou campion

Fostul portar craiovean Dan Zdrîncă (foto) își continuă aventura în fotbalul din Arabia Saudită și nu oricum, ci cu rezultate notabile. „Puiu“, așa cum îl alintă prietenii, este antrenorul cu portarii de la Al Hilal, echipă care a cucerit și anul acesta campionatul intern și a fost la un pas să-și treacă în palmares și Liga Campionilor Asiei.
„Sunt din nou acasă, alături de familie, de prieteni și mă simt extraordinar, mă simt împlinit sufletește și profesional până acum“, așa a început Dan Zdrîncă interviul acordat Gazetei de Sud.
De cinci ani este plecat de acasă. În primul sezon ca antrenor peste hotare, „Puiu“ și-a câștigat respectul în Oman, la Saham Sport Club, club cu care a obținut Opl Cup și unde l-a secondat pe Aristică Cioabă. Apoi, printr-o conjunctură favorabilă, ajutat și de Laurențiu Reghecampf, a semnat cu Al Hilal.
„În primii doi ani am activat la echipa olimpică, unde am câștigat un titlu de campion, apoi am urcat la prima echipă și am în palmares două trofee de campion și Cupa Regelui în sezonul trecut. Acum am câștigat titlul, iar această cupă a fost foarte importantă și greu de obținut, pentru că am luptat pe mai multe fronturi. Spre exemplu, în luna noiembrie am jucat finala Ligii Campionilor Asiei, în compania echipei Urawa Red Diamonds și, din păcate, a fost câștigată de japonezi cu 2-1. Apoi ne-am axat pe campionatul intern și rezultatul îl vedeți. În august urmează să jucăm Supercupa, cu Al-Ittihad, deci sunt speranțe de încă un trofeu“, a explicat fostul jucător al echipelor Extensiv Craiova, Astra, Jiul Petroșani, FC Brașov și Farul Constanța.

A semnat pe încă un an și va lucra cu Jorge Jesus

Dan Zdrîncă a ajuns la Al Hilal în mandatul lui Laurențiu Reghecampf, iar la prima echipă a mai antrenat avându-l principal pe Ramos Diaz și Juan Brown, doi argentinieni care au făcut o treabă bună. Din această vară, campioana Arabiei Saudite va intra pe mâna portughezului Jorge Jesus, în plus a fost numit alt președinte, însă lui Dan Zdrîncă nu i s-a schimbat în niciun fel statutul, fiind foarte apreciat și apărat de către șeici.
„Când am ajuns eu aici, Al Hilal venea după o «secetă» de șase ani, timp în care nu mai câștigase titlul. M-am adaptat foarte bine, am muncit mult și rezultatele s-au văzut la nivelul portarilor. Cât despre schimbări, ele nu au ținut de mine în vreun fel, ci de mai marii clubului. Atât foștii antrenori, cât și cei care au venit acum în club nu au avut ce să-mi reproșeze și astfel activitatea mea nu a fost perturbată în vreun fel și s-a hotărât ca eu să continuu. Venirea lui Ramon Diaz cu staff-ul lui din Argentina nu m-a afectat în vreun fel, pentru că eu am fost propunerea clubului, el a acceptat să mă vadă și i-a plăcut ce am prestat eu la antrenamente. De curând, a fost numit Jorge Jesus, un antrenor imens, și și-a dat și el acceptul pentru a rămâne alături de staff-ul lui. Paritatea să rămân era de 50%, pentru că schimbarea celor din vechea gardă, asta însemnând prințul clubului și managerii alături de care a lucrat, mă determina să mă gândesc că trebuie să plec și eu, mai ales că înțelegerea îmi expira pe 30 mai. Dacă se întâmpla așa, o luam ca atare, nu era o problemă. A venit președinte Sami Al-Jaber – mare legendă a fotbalului arab, iar acesta a discutat cu mai mulți apropiați ai clubului, dar și cu portarii, care au un cuvânt greu de spus la echipă, și astfel mi s-a oferit un nou contract, valabil un sezon, greu de refuzat. Schimbările făcute de Al Hilal în acest sezon îmi dau încredere. Eu cred că și în sezonul următor vor veni rezultate pozitive. Din cele cinci competiții în care vom fi angrenați trebuie să câștigăm trei, altfel va fi dezastru“, a spus antrenorul de 36 de ani.
„Vă dați seama că nu a fost ușor pentru familie. Sunt destule sacrificii pe care le facem, eu pe acolo, soția și cele două fete acasă, dar suntem uniți, formăm o familie frumoasă, iar comunicarea este foarte bună. Ele au înțeles că aceste sacrificii le facem pentru o viață mai bună. Vin tot timpul în vacanțe la mine, dar nu stau mai mult de două săptămâni“, a completat „Puiu“.

Se bucură pentru trofeul cucerit de Universitatea

Întrebat dacă și-a pierdut din interes față de campionatul intern, Dan Zdrîncă a spus că este la curent cu tot ce se întâmplă în fotbalul românesc și a punctat că este bucuros pentru trofeul cucerit de Universitatea Craiova.
„Am urmărit tot ce s-a întâmplat și am și fost la un meci pe noul stadion, împotriva echipei FCSB. Felicitări Universității! Mă bucur enorm pentru băieții noștri, pentru suporteri și pentru Marcel Popescu, care îmi este un apropiat și cred că a fost un factor important în această realizare“, a punctat Zdrîncă.

Este fanul saudiților la Mondialul din Rusia

Nu mai este mult și începe Campionatul Mondial, iar în lipsa României, Dan Zdrîncă va susține echipa Arabiei Saudite, selecționată care numără foarte mulți jucători de la Al Hilal, inclusiv pe portarul Abdullah Al-Mayouf, care se anunță titular în Rusia.
„Atâta timp cât România nu participă la acest turneu final, e clar că voi fi fanul Arabiei Saudite. În națională avem 12 jucători de la Al Hilal și voi fi fanul lor, pentru că am făcut parte din anturajul acestor băieți în ultimii doi ani. Pot spune că suntem foarte apropiați. Sunt foarte bucuros că portarul lor principal este antrenat de mine și am un mare merit că se află în lotul pentru Mondial. Știu exact la ce nivel l-am preluat pe Abdullah Al-Mayouf și la ce nivel s-a ajuns cu el acum. Munca mea se vede în evoluțiile lor, iar acest băiat are șanse foarte mari să înceapă Campionatul Mondial din Rusia din postura de titular, iar asta îmi dă o satisfacție imensă. Arabia Saudită este în grupă cu Rusia, Uruguay și Egipt și eu cred că pot ieși din grupă. Spun asta pentru că i-am văzut în amicalele susținute și au arătat un fotbal destul de bun. Presiunea este mare pentru ei, dar Arabia Saudită se prezintă cu o generație bună și cred că va face o figură frumoasă. În privința câștigării turneului, mă gândesc la Germania, Brazilia sau Argentina, dar rămâne de văzut cum se vor derula lucrurile“, a încheiat Dan Zdrîncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS