16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetbaliștii de la Îngerii Băniei, pregătiți de turneul final

Baschetbaliștii de la Îngerii Băniei, pregătiți de turneul final

Jucătorii din echipa U13 Îngerii Băniei au ajuns în primele şase formaţii din ţară (Foto: Lucian Anghel)

Calificată în premieră la turneul final al Campionatului Național de baschet masculin U13, echipa BC Îngerii Băniei se va lupta pentru o clasare cât mai bună cu alte cinci formații. Competiția se va desfășura chiar la Craiova, în perioada 9-13 mai, în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“.

După trei-patru ani de muncă și multă pasiune pentru baschet, componenții echipei U13 BC Îngerii Băniei se pregătesc acum să participe la turneul final al Campionatului Național, la care s-au calificat cele mai bune șase formații la această categorie de vârstă. Turneul final va începe mâine, în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ din Craiova, iar „îngerașii“, pregătiți de Irina Borș și Alex Vlăsceanu, nu au avut foarte mult timp la dispoziție să se pregătească pentru că pe 29 aprilie au avut ultimul meci la turneul semifinal de la Cluj.

„Sunt fericită că am ajuns aici, nici nu mai contează ce vom face“

foto: Lucian Anghel
foto: Lucian Anghel

Vineri, am participat la un antrenament al micuților baschetbaliști craioveni, în sala de sport de la Liceul „Ștefan Odobleja“. Profesoara Irina Borș, fostă jucătoare la echipa prim divizionară SCM-CSS Craiova, desființată între timp, ne-a vorbit despre cât de mult înseamnă calificarea echipei, în premieră, la turneul final.
„Sunt fericită că am ajuns până aici. Nici nu mai contează ce vom face la turneul final, unde vom fi cele mai bune șase echipe din țară. Am ajuns în ultima fază, după ce am trecut de grupe, apoi două turnee semifinale, de unde au mers mai departe trei echipe. Din grupa noastră, unde am ocupat locul trei, s-au mai calificat la turneul final U Mobitelco Cluj, o echipă cu tradiție la juniori și o bază de selecție mare, și Laguna București, care sunt tot la fel. Noi lucrăm cu acești copii de trei-patru ani, grupa fiind formată din sportivi născuți în 2005 și câțiva în 2006. Nu am avut bază de selecție prea mare, deoarece copiii mai vin cu greu la sport. La baschet li se pare mai greu, cerințele la școală sunt mai mari, ar trebui sacrificii financiare din partea părinților, timpul lor“, a explicat tânăra profesoară.
Însărcinată în șapte luni, Irina nu se menajează deloc. Lucrează cu aceeași intensitate cu copiii, pentru că îi place ceea ce face. „Nu m-am gândit niciodată că voi antrena, dar când am ajuns în sală am zis că e făcută pentru mine. Îmi sunt dragi copiii, îmi place să stau în sală să lucrez cu ei, chiar și în momentul de față, când sunt însărcinată în șapte luni, îmi place să fiu cu ei, să petrecem timp împreună. Avem puțin timp la dispoziție să pregătim turneul final“, a spus antrenoarea. Cu o lacrimă în colțul ochiului, Irina ne-a mărturisit că înaintea antrenamentului sportivii i-au adus câte un buchețel de flori.

„Sunt receptivi la orice“

Pentru că echipa a ajuns în premieră la turneul final, alături de forțe ale baschetului juvenil, Irina Borș nu vrea să pună presiune pe copii, adică să fixeze un obiectiv nerealizabil. „Realist vorbind, sper din tot sufletul să se descurce, să nu se descurajeze, având în vedere că jucăm cu echipe de tradiție la copii. Să joace cu plăcere, pentru că la această vârstă pentru mine contează mai puțin rezultatele. Mai târziu vor conta, dar acum au foarte multe de învățat. La acest turneu trebuie să fie mândri că au ajuns aici, nu contează locul pe care vor termina. Când sunt în teren, ei știu ce au de făcut. Au învățat ce le cer, unii au trei-patru ani de baschet și deja îmi cunosc vocea, indiferent câtă gălăgie e. Sunt receptivi la orice. Au concurat și la festivalul de babybaschet, unde cei de 2006 au luat locul șase la Mangalia, din 120 de echipe, și la minibaschet. La Mangalia, unde competițiile erau vara, mai veneau și părinții copiilor. Avem o tradiție, se îmbracă la fel toți părinții, ne susțin. Este un sentiment plăcut să simți și părinții aproape. Acum suntem onorați că vom găzdui turneul. Am avut un avantaj prin prisma faptului că la București sunt greu de luat sălile. Avem și un bun manager, care ne ajută foarte mult, se implică, și sper să iasă bine“, a adăugat antrenoarea de la BC Îngerii Băniei.
Micuții baschetbaliști craioveni speră la o clasare între primele patru echipe. Andi Florescu are 13 ani și joacă pe postul de extremă. El urmărește meciuri din NBA și susține că el și colegii lui au ajuns în primele opt echipe din țară cu multă muncă. „Fac de patru ani baschet. Mă întâlnisem cu un prieten, m-a invitat aici și ușor-ușor am văzut că îmi place foarte mult. Înainte doar visam să ajungem aici, acum e un vis împlinit. Ne uităm la NBA, de acolo învățăm scheme, și de la domnii antrenori. Echipele pe care le vom întâlni au multe grupe, de unde au selecționat cei mai buni copii. Totuși, muncim și am ajuns aici, la turneul final. Vrem în primele patru locuri“, a povestit Andi.

Teodor Popescu vrea să îmbrace tricoul echipei mari

Teodor Popescu are aproape 13 ani și joacă pivot. Visează ca în câțiva ani să îmbrace maieul echipei de seniori SCM-U Craiova. „A fost un sezon foarte frumos. Am evoluat o grămadă, atât eu, cât și colegii mei, am căpătat experiență. Am câștigat multe meciuri, am avut și câteva înfrângeri. La această categorie, spre deosebire de minibaschet și babybaschet, e mai dificil. Se fac mai multe faulturi, copii au mai multă putere. Mă ajută foarte mult fizicul, dar unii copii sunt mai mari. Am ajuns la baschet după ce am auzit de la un prieten că e un sport interesant și așa s-a dovedit a fi. După înfrângeri, la început suntem un pic supărați, dar după aia ne trece. Avem șanse pentru primele patru locuri, dar mici. Merg și la meciurile echipei mari a Craiovei și mi-aș dori să ajung la acel nivel, să joc în prima ligă, poate chiar mai sus“, a spus Teodor, fan declarat al lui LeBron James.

Sloganul preferat: Îngerii Băniei, forța României!

Radu Gulin este îndrăgostit de baschet și tratează antrenamentele cu seriozitate. „Fac baschet de patru ani. M-am apucat să fac mișcare pentru sănătate, dar între timp m-am îndrăgostit de acest sport și am ajuns la un nivel unde mulți sportivi își doresc să fie. Sezonul a fost minunat, nu ne așteptam niciunul să ajungem până aici, dar pentru asta mulțumim antrenorilor, Irina Borș și Alex Vlăsceanu. Îmi place să lucrez cu ei, sunt antrenamente serioase, dacă vom continua așa, cu siguranță vom ajunge departe. Sper că vom face o figură frumoasă, adică să ne clasăm în primele patru locuri la turneul final“, a declarat Radu.
Vara, echipa pleacă într-un campus în Bulgaria, acolo unde, timp de o săptămână, asistă la cursuri susținute de antrenori străini, care vorbesc numai în limba engleză. La competiții, jucătorii au un slogan preferat: „Îngerii Băniei, forța României!“.

Au sală de forță

Grație strădaniilor managerului clubului, Lucian Pretorian, care a accesat fonduri prin Start-Up Nation, micuții baschetbaliști au acum și o sală de forță, utilată cu aparate moderne, tot în incinta încăperii unde se află sala de sport de la „Odobleja“. „Cred că este prima sală de forță pentru copii. Avem un proiect și am luat aparate care să îi ajute“, a explicat antrenoarea.

Lotul BC Îngerii Băniei

Radu Gulin, Alin Dumitru, Alexandru Enăchescu, Răzvan Racu, Andrei Florescu, David Iliescu, Gabriel Mitroi, Andrei Cîrstea, David Merisanu, Teodor Popescu, Gabriel Nasta, Robert Bistriceanu, Cristian Pătru, Mihnea Păunescu, Cezar Danciu, Ștefan Tufoi. Antrenori: Irina Borș, Alexandru Vlăsceanu.

Programul Craiovei la turneul final

Miercuri, 9 mai: Îngerii Băniei Craiova – CS Otopeni (ora 12.00), joi, 10 mai: U BT Cluj – Îngerii Băniei (ora 15.30), vineri, 11 mai: ABC Laguna București – BC Îngerii Băniei (ora 16.00); sâmbătă, 12 mai: Îngerii Băniei – Phoenix LPS Galați (ora 18.00), duminică, 13 mai: ACS Dan Dacian București – Îngerii Băniei (ora 13.00).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS