22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSorin Cîrțu: Craiova nu are nicio scuză dacă nu ia Cupa!

Sorin Cîrțu: Craiova nu are nicio scuză dacă nu ia Cupa!

Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima și antrenor al Universității Craiova, Sorin Cîrțu (foto), a acordat un amplu interviu GdS în care a prefațat meciul tur al grupării alb-albastre contra lui FC Botoșani din semifinalele Cupei României, programat mâine, de la ora 20.30, pe stadionul „Ion Oblemenco“. „Sorinaccio“ consideră că trupa lui Devis Mangia nu are voie să se împiedice de gruparea moldavă și nici să rateze trofeul competiției, pentru că are de partea sa valoarea lotului.

GdS: Cum prefațați meciul tur, cu FC Botoșani, din Cupă?
Sorin Cîrțu: Normal ar fi să trecem testul fără probleme. E șansa băieților cea mai mare să ia Cupa și să scrie performanță. Bine, șansă mare au avut și anul trecut, ținând cont de echipele care rămăseseră în cursă pentru câștigarea Cupei, dar rezultatul îl știm cu toții. Cred că au învățat ceva anul trecut și normal ar fi să-și pună în valoare experiența. Ar trebui să exploateze șansa aceasta, să nu mai facă greșelile de anul trecut și să joace finala.
GdS: Este mai puternică echipa Botoșaniului față de Voluntariul de anul trecut?
S.C.: Nu! În plus se joacă două meciuri în semifinale, tur-retur (manșa a doua este programată pe 9 mai – n.r.). Nu este un singur meci ca să zici că ai prins o zi slabă sau mai știu eu ce. Acum nu ai nici o scuză în eventualitatea unui eșec, dar nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Trebuie să faci în așa fel încât să te califici. Cred că echipa va juca finala și că o va câștiga, pentru că nici Hermannstadt și nici Mediaș nu prezintă vreun pericol. Repet: Craiova nu are nicio scuză dacă nu ia Cupa anul acesta!
GdS: Ar trebui să obținem o victorie concludentă la Craiova ca să nu avem emoții în retur, pentru că nu avem prea multe reușite la Botoșani…
S.C.: Trebuie să ținem cont că majoritatea meciurilor care s-au jucat la Botoșani s-au desfășurat de fiecare dată într-o anumită conjunctură. Ba pe un frig năprasnic, ba pe terenuri impracticabile, pentru că știi cum e pe acolo, ori veneam după un conflict sau o criză de-a noastră… Nu trebuie să ne temem. Sunt două meciuri pe care trebuie să le folosești ca să te califici. Acum, că bați acasă cu mai mult și nu știu ce mai faci la ei contează mai puțin, important este să te califici în finală.
GdS: Să ne așteptăm la un joc frumos, ținând cont de ce au arătat cele două echipe în etapa trecută?
S.C.: Primul gând al lor trebuie să fie interesul de a câștiga Cupa. Sigur, în momentul în care dai goluri multe vei face și spectacol, dar de multe ori sunt meciuri spectaculoase și la 0-0, însă în cazul de față nu ne-ar avantaja acest scor. Nu are cum să te avantajeze un joc frumos dacă nu există și eficiență. Cel mai important lucru în momentul ăsta este eficiența, nu spectacolul. Eficiența este egal cu câștigarea Cupei!

„Dacă Mitriță joacă bine, vreo 75% meciul este rezolvat“

GdS: Cum vi s-au părut „plombele“ folosite în meciul cu Iași?
S.C.: Bune. Mi-a plăcut prestația lui Gardoș. Am fost curios să-l văd jucând un meci oficial întreg, cred că după câțiva ani. Mă bucur pentru el că a revenit și m-aș bucura foarte mult să-și lase amprenta asupra acestei echipe. Mateiu a reconfirmat că locul lui este la mijlocul terenului, în primul unsprezece. Și atacantul Glavina a avut niște apariții bune în fața porții. A avut și puțină neșansă la finalizare, pentru că în prima repriză a șutat puțin pe lângă poartă după o fază frumoasă. E de urmărit în continuare. M-a încântat Mitriță, pe care îl consider factorul determinant în această echipă. Dacă Mitriță joacă bine, vreo 75% meciul este rezolvat. De prestațiile lui depinde tot atacul, e genul care creează superioritate cu ușurință. Cel puțin în campionatul ăsta nu văd echipe sau adversari care să nu poată să-i destabilizeze. Trebuie exploatată calitatea asta a lui. Nu este un tip egoist, este altruist în multe situații, așa că este foarte important ca el să fie într-o dispoziție bună.
GdS: La meciul cu FC Botoșani ar putea reapărea Băluță în echipă. Credeți că și-a învățat lecția?
S.C.: Am înțeles că a fost reprimit în lot după ce a meditat cu Iașiul. O să vedem prin prestația pe care o să o aibă în teren dacă a învățat ceva sau nu din toată povestea asta. În rest, promisiunile de genul că o să fac și o să dreg mă lasă rece. Eu vreau fapte! Noi ne uităm toți la Băluță să fie de mare ajutor echipei ori în prezent nu înțelegem de ce nu mai are prestațiile de anul trecut. Asta este ideea. În rest, în fotbal se mai întâmplă derapaje din astea ale jucătorului sau antrenorului. Problema este că acestea trebuie să fie cât mai scurte și să demonstrezi în teren că ai valoare.
GdS: Arbitrajul poate juca un rol determinant în dubla cu Botoșaniul? Vă temeți?
S.C.: Ei întotdeauna se bagă să influențeze ierarhiile, dar, cum v-am mai spus, sunt două meciuri și nu ai voie să vii cu scuze. Le ești superioară ca echipă și adversarii vor face greșeli cu siguranță, iar ție
nu-ți rămâne decât să profiți.

Locul trei și Cupa „ar fi o mare realizare“

GdS: După acest meci de Cupă urmează o deplasare la Giurgiu, contra Astrei…
S.C.: Nu o văd pe Astra să pună probleme Craiovei. Ceea ce trebuie să marcheze restul meciurilor rămase din sezon este câștigarea Cupei, pentru că în Liga I nu cred că Universitatea poate să urce mai mult de locul trei și nici nu cred că mai poate fi ajunsă de Viitorul. Din punctul meu de vedere, băieții noștri trebuie să marșeze pe câștigarea Cupei și pe menținerea pe locul trei, să aibă un parcurs fără „fisuri“, iar concentrarea să nu lipsească absolut deloc din evoluția lor.
GdS: Considerați că ar fi un sezon reușit dacă am încheia pe locul trei în Liga I și am obține Cupa?
S.C.: Da, absolut! Întotdeauna câștigarea unui trofeu îți dă o altfel de stare de spirit și dă o altă imagine clubului, plus încrederea pe care o dobândesc jucătorii în perspectiva sezonului viitor. Acest club ar fi într-un anumit grafic, pentru că ne amintim că în 2013 juca în Liga a II-a, iar acum, la cinci ani distanță, sub patronajul acesta, s-ar obține primul trofeu. Ar fi o mare realizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS