12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTinerii cu dizabilități intelectuale au făcut sport în Polivalenta craioveană

Tinerii cu dizabilități intelectuale au făcut sport în Polivalenta craioveană

Mai mulți tineri cu dizabilități intelectuale din întreaga Oltenie s-au adunat ieri-dimineață la sala Polivalentă din Craiova, unde au participat la un eveniment demonstrativ, având ca temă activitatea fizică, adoptarea unui stil de viață sănătos și incluziunea socială prin sport a persoanelor cu sindrom Down.
Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului „Sportul modelează viețile persoanelor cu dizabilități intelectuale“, organizat de Asociația Langdon Down Oltenia Centrul Educațional Teodora (ALDO-CET) din Băilești, în parteneriat cu Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) din Craiova, medici din cadrul DSP Dolj și Fundația Special Olympics România.

Dacă cu alte ocazii o parte dintre aceste persoane cu dizabilități au venit la Polivalentă ca spectatori, pentru a-și susține echipele favorite, acum ei au fost cei care și-au desfășurat activitatea pe parchet și unii chiar au avut emoții, după cum a mărturist conf. univ. dr.. Germina Cosma, din cadrul FEFS. „Pentru ei a însemnat un lucru extraordinar că au intrat în Sala Polivalentă. Ei vin aici să admire sportivii favoriți, iar acum ei au fost protagoniști. Și noi avem foarte multe satisfacții, în primul rând de ordin sentimental. Acești oameni sunt foarte afectivi, pentru ei contează foarte mult că ies din rutină, că fac și altceva. Am arătat o lecție demonstrativă de sport adaptat. Dorim să arătăm acestor persoane că și ele pot. Exercițiile se adaptează posibilităților individuale. În general, chiar dacă exercițiile sunt identice, volumul și dozarea lor se face în funcție de posibilitățile individuale. Prima parte a fost de exerciții fizice, iar a doua – cum să ne alimentăm sănătos“, a spus Germina Cosma.

Aceasta a mai spus că, în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport din Bănie, de mai mult timp, persoanele cu sindrom Down, dizabilități intelectuale sau dizabilități neuromotorii vin o dată pe săptămână și fac exerciții fizice, și, totodată, i-a invitat pe cei care nu știau de această activitate și se află în situație similară să li se alăture. „Noi facem de ceva timp acest lucru. Acești copii vin săptămânal la FEFS și efectuează o oră și jumătate de exerciții fizice. Practic, acum am arătat ce am învățat în această perioadă. Nu sunt sportivi, dar mai participă la competiții. Lucrăm cu ei din 2005 și săptămânal, fie că avem proiecte sau nu, prin acțiuni de voluntariat, încercăm să le aducem o bucurie acestor persoane și să să le îmbunătățim calitatea vieții prin exercițiu fizic. Deci, va continua săptămânal, iar pe cei care nu au participat până acum și își doresc să facă parte din echipa noastră îi așteptăm în fiecare zi de marți la Facultatea de Educație Fizică“, a încheiat Germina Cosma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS