10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOdihnește-te în pace, Nae Tilihoi!

Odihnește-te în pace, Nae Tilihoi!

 

Oltenia fotbalistică este din nou în doliu. După trei ani de luptă cu o boală incurabilă și nemiloasă, Neculai Tilihoi, marele fotbalist al Craiovei Maxima, a încetat din viață ieri-dimineață, la doar 61 de ani. Corpul neînsuflețit a fost depus la Biserica „Șfinții Apostoli Petru și Pavel“, iar astăzi va fi mutat, în jurul orei 11.00, la Stadionul „Ion Oblemenco“, pentru ca fanii olteni să-și poată lua rămas-bun. Înmormântarea va avea loc mâine, în jurul orei 12.00, la Cimitirul Ungureni.

„Maximii“, reuniți la biserică

Vestea i-a cutremurat pe foștii colegi de la Universitatea Craiova. Rând pe rând, Sorin Cârțu, Gabi Boldici, Nicolae Negrilă, Nae Ungureanu, Florin Cioroianu, Mac Gârleșteanu, Ilie Balaci sau Radion Cămătaru au venit cu flori și lumânări și au vărsat lacrimi la căpătâiul celui pe care îl alintau „Limbă“.


„Nu doar cu mine era prieten, toți eram foarte apropiați. Eram ca o mare familie și suntem foarte afectați. Dacă nici medicamentele acelea extraordinar de scumpe nu l-au ajutat… Avea niște dureri groaznice în tot corpul! Și-a dorit mult să învingă boala asta, să mai trăiască, dar corpul a cedat. A venit și Ilie Balaci și toți prietenii din toate colțurile sunt aici. Dumnezeu să-l ierte, că a fost un om deosebit!“, a spus Nicolae Negrilă, pentru GdS.
„Mi-e foarte greu să vorbesc. Sunt răvășit! Am vorbit cu el și îmi spunea că, dacă va trece iarna aceasta, va mai trăi un an“, a afirmat Sorin Cârțu.
„A tras de el săracul până când n-a mai putut. Lupta de trei ani cu această boală. Acum vreo trei zile l-am sunat și nu mi-a răspuns. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă. Era un băiat de toată ispava. Pentru el nu existau cuvintele «nu se poate». Am venit împreună la Craiova, în 1976, când era Teașcă antrenor. Dumnezeu să-l ierte!“, a comentat Aurică Beldeanu.
Și mai tinerii Robert Vancea, Marius Iordache sau Narcis Mohora au fost marcați de dispariția „Fundașului de fier“ al Craiovei.
„Sunt consternat de moartea lui, mi-a fost ca un tată. A fost un om care a iubit viața și o să-mi lipsească glumele sale“, a punctat Narcis Mohora.
Antrenorul Devis Mangia, președintele Marcel Popescu și directorul de imagine Gică Craioveanu au prezentat omagiul Universității Craiova, cu toții fiind afectați de decesul lui Tilihoi.
Un omagiu a prezentat și Primăria Craiova, dar și colegii de la Regia de Termoficare Craiova, unde Tilihoi activa de foarte mulți ani.

Biografia lui Neculai Tilihoi

Nae Tilihoi s-a născut pe 9 decembrie 1956 în Brăila, oraş unde a jucat, în Divizia B, la Progresul (februarie 1973-1975) şi FC Brăila (1975-1976). Din 1976 şi până în 1987 a evoluat în Bănie, la Universitatea Craiova, fiind foarte iubit de publicul oltean. Sub culorile alb-albastre a debutat în meciul Poli Timişoara – „U“ Craiova 1-0, din 1 septembrie 1976 (antrenor: Constantin Teaşcă), iar ultima partidă jucată la Ştiinţa datează din 3 iunie 1987: „U“ Craiova – Victoria Bucureşti 3-2. A bifat 290 de meciuri în Divizia A și a marcat de șase ori, în timp ce în cupele europene a avut 36 de apariții.


În perioada 1987-1988 a jucat la Metalul Bocşa (Divizia B). Începând cu iulie 1988 a fost legitimat la Jiul IEELIF Craiova (Divizia C), dar nu a evoluat în nici un joc.
A evoluat 30 de meciuri, fără să marcheze, în selecţionatele de tineret şi în echipa olimpică a României, fiind titular la naționala studenţilor la Universiada din Mexic (1979).
La prima reprezentativă a României, conform anuarului FRF din 2009, a avut zece prezențe. A debutat la naționala A în amicalul România – Grecia 3-0, disputat la Bucureşti, pe 21 martie 1979, selecţioner fiind Ştefan Kovacs. A evoluat în meciurile tricolorilor cu următoarele echipe naţionale: Grecia, Germania de Est (două partide), fosta URSS, fosta Iugoslavie (două întâlniri), Cipru, Italia, Ungaria (două meciuri). Ultima partidă în echipa naţională a fost Ungaria – România 1-0 (Budapesta, 13 mai 1981, selecţioner Valentin Stănescu).
Palmares ca jucător: medalie de bronz cu echipa studenţească a României la Universiada din Mexic 1979; două titluri de campion cu „U“ Craiova (1980, 1981); patru Cupe ale României cu „U“ Craiova (1977, 1978, 1981, 1983), plus câştigător al Cupei FRF (1979); sfertfinalist în Cupa Campionilor Europeni (1981-1982), semifinalist Cupa UEFA (1982-1983).
Ca antrenor, Neculai Tilihoi a condus următoarele echipe: Metalul Bocşa, Progresul Băileşti, Jiul IEELIF Craiova, Universitatea Craiova, Electroputere Craiova, Chimia Râmnicu Vâlcea, Callatis Mangalia, Drobeta Turnu Severin, Senaco Novaci. Și-a trecut în palmares promovarea Jiului IEELIF Craiova în Divizia B (1991) și a fost campion cu echipa de tineret a Universității Craiova în 1997.
Distincţii: Maestru al sportului (1982), Maestru internaţional al sportului (1983), Cetăţean de onoare al Craiovei (2007).

A fost editorialist la Gazeta de Sud

De numele lui Neculai Tilihoi se leagă și o serie de materiale de presă, el fiind editorialist al Gazetei de Sud din 2005 şi până la începutul anului 2011, având o rubrică săptămânală de opinii intitulată „Colţul specialistului“. Toate articolele din GdS au fost publicate într-o carte, „Cronicar în vremuri tulburi“, prefaţă de Fănuş Neagu, volum apărut la Editura de Sud Craiova în aprilie 2011 şi dedicat memoriei fiicei sale, Alina Florentina Tilihoi, decedată pe 30 decembrie 2007.


„În scris, Niculae Tilihoi este tot colţuros, precum drumurile bolovănoase şi binecuvântate ale copilăriei noastre brăilene (Fănuş Neagu s-a născut la Brăila – n.r.), nemenajând pe nimeni şi spunând multor lucruri pe nume, amărui şi spumos ca un vin de toamnă târzie, când se limpezesc depărtările“, au fost cuvintele lui Fănuş Neagu despre Tilihoi din prefaţa cărţii.
Dumnezeu să te odihnească în pace, Nae Tilihoi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS