12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBurcea: Cred în calificare!

Burcea: Cred în calificare!

Jucătoarele craiovene (în alb) au pierdut primul meci pe teren propriu în actualul sezon din Cupa EHF (FOTO: Claudiu Tudor)

SCM Craiova     23
Lada Togliatti   25

Craiova: Dumanska, Stanciu – portari; Florianu (8 goluri), Ţicu 6, Ardean 3, Pricopi 2, Nikolic 2, Trifunovic 1, Klikovac 1, Şelaru, Rădoi, Vizitiu.
Lada: Lagina, Utkina – portari; Dmitrieva 8, Nosikova 6, Vedekhina 4, Novoselova 3, Snopova 2, Sannikova 1, Kerchikova 1, Kakmolja, Kudriavtseva, Sherbak, Ivanova, Barynina, Gafonova, Tarasova.

Pentru prima oară în acest sezon al Cupei EHF, handbalistele de la SCM Craiova au părăsit învinse parchetul Sălii Polivalente. Oltencele au fost depăşite, sâmbătă, cu scorul de 25-23, de rusoaicele de la Lada Togliatti, în manşa-tur a sferturilor de finală, dar nu se resemnează în ceea ce priveşte calificarea în semifinale. Şi cei peste 4.000 de suporteri, care au creat o atmosferă senzaţională, refuză să se gândească la faptul că drumul echipei favorite în Cupa EHF se va opri în „sferturi“.

Handbalistele de la SCM Craiova au fost învinse, sâmbătă, pe teren propriu, de rusoaicele de la Lada Togliatti, cu scorul 25-23, în prima manşă din sferturile de finală ale Cupei EHF. Lada, echipă văzută de mulţi ca favorită la câştigarea competiţiei, a condus la pauză cu 15-9, dar craiovencele şi-au revenit în repriza secundă, s-au apropiat la un gol (16-17, minutul 42), iar cei peste 4.000 de olteni din tribune sperau la o revenire ca în meciul cu Brest. Numai că rusoaicele au făcut faţă presiunii şi au câştigat. Dacă cineva ar fi intrat în Sala Polivalentă când Cristina Zamfir Florianu a marcat ultimul gol al partidei ar fi crezut că victoria aparţine Craiovei, la cât de mare a fost bucuria suporterilor din tribune pentru această reuşită. Toată suflarea craioveană încă speră într-o calificare istorică în semifinale, chiar dacă mulţi spun că va fi greu ca SCM să reuşească miracolul în partida retur programată sâmbătă, 10 martie.

Ţicu: Mergem în Rusia să câştigăm

Ana Maria Ţicu, jucătoare care a impulsionat atacul echipei gazdă în repriza secundă, crede în calificare.

A fost un meci foarte greu, ne-am dorit din tot sufletul să câştigăm. Rusoaicele nu
ne-au surprins. Le-am vizionat, ştiam foarte bine ce fac, poate a fost puţină relaxare în prima repriză, dar cu siguranţă acest lucru nu se va întâmpla în Rusia. Vom merge acolo să facem un meci foarte bun, să câştigăm. După ce la pauză am fost conduse la şase goluri diferenţă, am recuperat uşor-uşor, cu ajutorul fanilor, care cred că au fost cei mai importanţi“, a spus jucătoarea la conferinţa de presă de la finalul partidei.

„Ana e singura care a evoluat constant bine în acest meci“

Ea a fost felicitată de antrenorul Bogdan Burcea pentru prestaţia din partida cu Lada.

Aş vrea să o felicit pe Ana, este probabil singura jucătoare din lot care a evoluat constant bine pe parcursul meciului, din punctul meu de vedere. Şi dacă lucrurile stau aşa, nu putem emite pretenţii în faţa unei echipe precum Lada. Trebuie să recunoaştem fără discuţii superioritatea echipei adverse, forţa, valoarea jucătoarelor, experienţa din competiţie. Totuşi, eu zic că în acest sezon ne-am depăşit condiţia. Sunt mândru de tot ceea ce am realizat până acum alături de aceste fete“, a spus Burcea.

Antrenorul principal al echipei SCM Craiova a făcut o „radiografie“ a evoluţiei jucătoarelor în meciul de sâmbătă, dar a evidenţiat şi faptul că absenţa sa de la antrenamentele din săptămâna cu meciul, din cauza gripei, s-a simţit. „Din păcate, această săptămână am fost la pat, ieri (n.r. – vineri) am participat la primul antrenament, azi am fost la spital. Nu am putut să fiu alături de echipă în această săptămână. Eu zic că s-a cunoscut, şi nu trebuia să se întâmple acest lucru“, a explicat antrenorul.

„Şi jucătoarele-cheie au limite, celelalte trebuia să pună umărul“

Burcea consideră că atunci când jucătoare-cheie în echipă, precum Dumanska, Nikolic, Florianu şi Elisei nu evoluează la potenţial maxim, este foarte greu ca echipa să câştige şi că celelalte jucătoare din lot ar trebui să ajute mai mult echipa.

Atât timp cât Florianu, Nikolic, Dumanska şi Elisei nu evoluează la potenţial maxim nu putem emite pretenţii împotriva unei întregi echipe precum Lada. Sunt jucătoare-cheie, dar şi ele au limite din punct de vedere al resurselor fizice, mentale. Meci de meci au făcut ce au putut până acum, ne-au făcut mândri. Eu le înţeleg, dar nu înţeleg restul fetelor, care s-au cam odihnit până acum şi ar fi fost un moment important să pună umărul, să acorde sprijin. Le spun atât lor, cât şi colegilor mei: sunt la o echipă care se vrea profesionistă. Ori profesionişti nu suntem când luăm salariul, ci când performăm cu toţii“, a spus „principalul“ oltencelor.

Acesta a spus că rusoaicele au jucat ca o adevărată echipă, iar jocul echipei SCM a funcţionat abia în partea a doua. „Rusoaicele au marcat din extremă dreaptă, din extremă stângă, de la semicerc, inter stâng, toată lumea. Asta înseamnă echipă. De pasat, pasează toată lumea. Noi am început ezitant. Când intri în joc de la 1-4, nu merge treaba. Împotriva unei astfel de echipe trebuia să jucăm exact pe apărare, ceea ce am dezvoltat în repriza a doua. Un joc mai agresiv, mai înalt. Am ţinut mingea departe de poartă, în majoritatea situaţiilor, ne-am repliat bine. Este lucrul pe care trebuia să îl facem din prima clipă. Noi, în primul sfert de oră, am cedat spaţiu în zona centrală. Am încercat revenirea, dar greşeli individuale şi ratări ne-au pus în situaţia să intrăm cu minus şase la pauză. Este foarte greu să revii, iar revenirea s-a făcut în urma unui efort foarte mare şi unei apărări destul de exacte“, a comentat antrenorul.

„Va fi foarte greu, dar nici până acum nu a fost uşor“

Cât despre şansele de calificare în semifinale, Bogdan Burcea crede că echipa sa poate face minuni la Togliatti.

Vom merge în Rusia încercând un ultim răcnet, cu ultimele resurse fizice. Mai avem 60 de minute de jucat, vreau să ne jucăm şansa. Va fi foarte greu, dar nici până acum nu ne-a fost uşor. E posibil să ne întoarcem cu o înfrângere la zece goluri, însă eu vreau să cred că putem câştiga la două goluri şi putem marca mai mult de 26 de goluri. Vom încerca până la acel meci să aducem din nou echipa mental la acel nivel încât să poată face un joc mare. Dacă se va întâmpla, avem şansa noastră, chiar dacă este de 1%. Pentru mine nu s-a încheiat competiţia“, a explicat tehnicianul.

Nemulţumit de arbitraj

Antrenorul craiovencelor este de părere că arbitrajul brigăzii din Israel a fost unul slab şi le cere oficialilor clubului să ia atitudine: „Arbitrajul a fost cel mai slab. Din punctul meu de vedere, arbitrii au influenţat rezultatul, aici vorbesc de prima repriză. Sper ca oficialii clubului să facă un raport vizavi de prestaţia celor doi arbitri“.

Spectacol în tribune

În tribunele Polivalentei a fost sărbătoare. Suporterii au umplut sala cu minute bune înainte de debutul partidei. Au venit cu tobe, vuvuzele şi coregrafii noi. Tribuna a doua a fost ca o mare albastră, după ce spectatorii au primit coli albastre pe care le-au afişat înainte de începutul meciului. Fanii au mai venit cu un banner cu mesajul: „Victorie prin luptă azi, pentru Craiova lui Mihai al nostru cel viteaz!“, dar şi postere mari cu echipa. La final, jucătoarele şi antrenorii le-au mulţumit suporterilor pentru susţinere. „Suporterii au fost fabuloşi! Nu am cuvinte să le mulţumesc pentru sprijinul lor. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a nu-i dezamăgi. Trebuie să fim mândri cu toţii că în acest sezon ne-am autodepăşit, am luptat în faţa atâtor echipe mult mai valoroase din multe puncte de vedere decât noi“, a încheiat Burcea.
Pentru SCM Craiova urmează derbiul din campionatul intern cu CSM Bucureşti. Partida dintre primele două clasate în România se va disputa miercuri, în Bănie, de la ora 16.30 (DigiSport, DolceSport).

Sferturi de finală (tur)

SCM Craiova – Lada Togliati 23-25, HC Zalău – Kastamonu (Turcia) 29-28, Vipers Kristiansand – Brest 26-17, Viborg – Larvik 28-21.

Galerie foto realizată de Claudiu Tudor:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS